Πέμπτη 7 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Συμπλήρωσαν 10 μέρες στα μπλόκα, συνεχίζοντας αποφασιστικά τον αγώνα τους

ΜΠΛΟΚΟ ΝΙΚΑΙΑΣ
ΜΠΛΟΚΟ ΝΙΚΑΙΑΣ
Με αποκλεισμούς εθνικών δρόμων κι άλλες πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις σ' όλη τη χώρα οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι κλιμακώνουν τον αγώνα τους στα μπλόκα που ξεκίνησε πριν από 10 μέρες. Διεκδικούν αγωνιστικά την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους που αφορούν στην επιβίωσή τους.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση της αγωνιστικής διεκδίκησης κινείται και η πρόταση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων για συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και κλιμάκιο συναρμόδιων υπουργών. Αποκαλύπτοντας την αρνητική πρόθεση της κυβέρνησης για την ικανοποίηση των αγροτικών αιτημάτων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Στ. Αραχωβίτης, απέρριψε την πρόταση των αγωνιζόμενων αγροτών, επιμένοντας στις προσκλήσεις του για συνάντηση και «διάλογο» μόνο μαζί του. Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων δεν αποδέχτηκε θεωρώντας την πρόσκληση ως υπεκφυγή και αυτού του είδους το «διάλογο» ως προσχηματικό. Αλλωστε, ο ίδιος ο υπουργός δήλωσε ότι αυτός ο «διάλογος» θα γίνει στη βάση των «δημοσιονομικών δεδομένων» της οικονομίας - επίκληση που συνοδεύει πάγια την απόρριψη κάθε δίκαιου λαϊκού αιτήματος - ενώ στη συνάντηση που είχε μαζί του η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων στις 14/12/2018 για τα ίδια αιτήματα, ο ίδιος είχε δηλώσει αναρμόδιος για πολλά από αυτά.


Οι αγρότες των μπλόκων έχουν ξεκαθαρίσει ότι ούτε επαιτούν ούτε παρακαλούν, αλλά αγωνίζονται και απαιτούν από την κυβέρνηση να δώσει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, για τα οποία, άλλωστε, την ευθύνη φέρουν η αντιλαϊκή πολιτική της καθώς και οι επιπτώσεις από την ΚΑΠ της ΕΕ, την οποία και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως και οι προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, συνδιαμορφώνει και εφαρμόζει.

Κλιμακώνοντας τον αγώνα στα μπλόκα, οι αγρότες προχωρούν παράλληλα και σε άλλες ενέργειες για την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων τους. Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα στις 12 το μεσημέρι στην Αθήνα, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση αντιπροσωπείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και μελών των διοικήσεων των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων των νομών της Θεσσαλίας με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, που θα έχει επικεφαλής την πρόεδρό της, Βασιλική Θάνου. Από τη μεριά των αγροτών θα ζητηθεί να διερευνηθεί από την Επιτροπή αν υπάρχει καρτέλ εκκοκκιστών το οποίο επιβάλλει πολύ χαμηλή τιμή στο βαμβάκι. Επισημαίνεται ότι φέτος, ενώ με βάση τη χρηματιστηριακή αξία και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, η τιμή που θα έπαιρναν οι βαμβακοπαραγωγοί έπρεπε να είναι στα 60 λεπτά το κιλό, οι εκκοκκιστές το παίρνουν στα 47 λεπτά, κι αυτό αποτελεί σκέτη ληστεία σε βάρος των παραγωγών. Να θυμίσουμε επίσης ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά τη συνάντησή του με τη Διεπαγγελματική Βάμβακος, είχε πει ότι για φέτος το θέμα έκλεισε, αποδεικνύοντας ότι η κυβέρνηση βάζει πλάτες για τη στήριξη της κερδοφορίας των εκκοκκιστών σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών.

Προετοιμάζονται για τα Τέμπη

ΚΑΣΤΟΡΙΑ
ΚΑΣΤΟΡΙΑ
Χτες, στην κατεύθυνση της συνεχούς κλιμάκωσης του αγώνα της αγροτιάς, η συνέλευση του μπλόκου της Νίκαιας αποφάσισε να προχωρήσει, το μεσημέρι του Σαββάτου 9/2, σε αποκλεισμό με τρακτέρ της Εθνικής οδού Αθήνας - Θεσσαλονίκης, στο ύψος των σηράγγων των Τεμπών.

Το μπλόκο καλεί όλους τους αγρότες, αλλά και τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών της Θεσσαλίας να συμμετάσχουν σε αυτήν τη δυναμική κινητοποίηση, ώστε να σταλεί μήνυμα στην κυβέρνηση ότι η αγωνιζόμενη αγροτιά δεν πρόκειται να κάνει πίσω από τις δίκαιες αγωνιστικές διεκδικήσεις της κι είναι αποφασισμένη, σε συμπαράταξη με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, να δώσει τη μάχη μέχρι την τελική δικαίωση.

Μέχρι το Σάββατο, το μπλόκο της Νίκαιας θα συνεχίζει τις αγωνιστικές του δράσεις και στην Εθνική οδό, αλλά και μέσα στις πόλεις της περιοχής.

Στη Μακεδονία και την Ηπειρο

Οι αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας παραμένουν στα μπλόκα. Στην Ημαθία στον κόμβο της Κουλούρας και τη διασταύρωση της Νάουσας. Στην Πέλλα, στον κόμβο Γυψοχωρίου. Στις Σέρρες στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου. Στην Κατερίνη στο ύψος της «Ελιάς».

ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΗΛΕΙΑΣ
ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΗΛΕΙΑΣ
Στη Θεσσαλονίκη, οι αγρότες από την περιοχή του Λαγκαδά βγήκαν χτες στον κόμβο Δερβενίου, στην Εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Καβάλας. Επίσης, παραμένουν οι αγρότες στον κάθετο δρόμο στα Μάλγαρα, δίπλα στην Εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Αθήνας.

Στην Καστοριά, αγρότες και κτηνοτρόφοι από την Καστοριά, το Βόιο Κοζάνης και τις Πρέσπες, χτες προχώρησαν σε αποκλεισμό της εφορίας από τις 12 μ. έως τις 2 μ.μ. Αμέσως μετά αποφασίστηκε η συνέχιση των κινητοποιήσεων, με νέα συγκέντρωση μικρομεσαίων αγροτών με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα το Σάββατο 9/2 στις 12 το μεσημέρι, έξω από το γραφείο της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Ολυμπίας Τελιγιορίδου, στην Καστοριά, ενώ μετά θα κατευθυνθούν στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου θα σταθμεύσουν.

Στην Πρέβεζα, αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής, μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, έχουν στήσει το δικό τους μπλόκο στον Λούρο, ενώ για σήμερα έχουν προγραμματίσει συλλαλητήριο στο χώρο του μπλόκου, όπου έχουν κληθεί και αναμένεται να συμμετάσχουν εργατικά σωματεία και άλλοι μαζικοί φορείς.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Αρτας καλεί τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους σε συγκέντρωση που οργανώνει σήμερα, Πέμπτη, στις 10 π.μ. στη Γέφυρα της Αρτας και στο συλλαλητήριο στο κέντρο της πόλης.

Σε Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο

Στη Φθιώτιδα, οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στο ύψος του κόμβου της Πελασγίας, ενώ για σήμερα έχουν αποφασίσει αποκλεισμό της Εθνικής οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης από τις 4 έως τις 6 μ.μ.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι της Αιτωλοακαρνανίας που συμμετέχουν στο μπλόκο που έχει στηθεί μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων στο Χαλίκι, ανάμεσα σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι, απέκλεισαν και χτες το απόγευμα και τα δύο ρεύματα της Ιόνιας Οδού, στο ύψος του μπλόκου.

Την ίδια ώρα, στην Ηλεία, αγρότες και κτηνοτρόφοι παραμένουν συγκεντρωμένοι στον κόμβο Αγίου Γεωργίου, έχοντας παρατάξει τα οχήματά τους επί της Εθνικής οδού Πύργου - Πατρών. Χτες το απόγευμα πραγματοποίησαν αποκλεισμό του δρόμου Πύργου - Αρχαίας Ολυμπίας, μεταξύ 6.30 και 7.30 μ.μ. στο πλαίσιο της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν σωματεία και φορείς της περιοχής, εκφράζοντας την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους. Μεταξύ αυτών το «παρών» έδωσαν αντιπροσωπείες της ΕΛΜΕ Ηλείας, των Σωματείων Συνταξιούχων ΙΚΑ και ΟΑΕΕ, του Σωματείου Οικοδόμων και του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Στη διάρκεια της κινητοποίησης αποφασίστηκε νέα συγκέντρωση στο χώρο του μπλόκου στον Αη Γιώργη έξω από τον Πύργο, αύριο Παρασκευή στις 6 μ.μ., οπότε θα πραγματοποιηθεί νέος αποκλεισμός του δρόμου.

Στις περιοχές Σταυροδρόμι και Δαφνούλα έχουν στήσει τα μπλόκα τους αγροτοκτηνοτρόφοι της περιοχής Ερυμάνθου, ενώ εξετάζουν περαιτέρω ενέργειες κλιμάκωσης τις επόμενες μέρες.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας», σήμερα, θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στα «Βενζινάδικα» στις 4 μ.μ.

Στον κόμβο του Σταθμού της Μεσσήνης έχουν συγκεντρώσει τα τρακτέρ τους οι αγρότες της περιοχής, έπειτα από κάλεσμα του Αγροτικού Συλλόγου Μεσσήνης, ενώ μπλόκο έχει στηθεί και στο Χανδρινό Πυλίας Μεσσηνίας από τον τοπικό Αγροτικό Σύλλογο. Σήμερα, Πέμπτη, στις 3 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στο Σταθμό της Μεσσήνης με αγροτικά μηχανήματα.

Σε Κρήτη και Κέρκυρα

Στα Χανιά, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων και οι Αγροτικοί Σύλλογοι - μέλη της παραμένουν στο χώρο του μπλόκου στα Μεγάλα Χωράφια, στην ΕΟ Χανίων - Ηρακλείου, όπου καθημερινή είναι η παρουσία εκπροσώπων φορέων που εκδηλώνουν την αλληλεγγύη τους. Επίσης, στο πλαίσιο των αποφάσεων της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, οι συγκεντρωμένοι προχωρούν σε καθημερινούς συμβολικούς αποκλεισμούς του δρόμου.

Στο Ηράκλειο, το μπλόκο των μικρομεσαίων αγροτών παραμένει στον κόμβο Πραιτωρίων, μοιράζοντας ενημερωτικό υλικό στους περαστικούς, συζητώντας για τα οξυμένα προβλήματα των αγροτοκτηνοτρόφων, ενώ από χτες αποφασίστηκε να προχωρά σε καθημερινό μισάωρο κλείσιμο του δρόμου στις 5 μ.μ.

Τέλος, αγροτικό συλλαλητήριο αύριο Παρασκευή στις 10.30 π.μ. οργανώνει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας, έξω από το δημαρχείο στη Λ. Αλεξάνδρας (Μαράσλειο), προχωρώντας στο μεταξύ σε συγκεντρώσεις, ομιλίες και συσκέψεις στα χωριά του νησιού, με στόχο την καλύτερη οργάνωση της κινητοποίησης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ