Πέμπτη 7 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερώτηση για την ικανοποίηση των αιτημάτων των αγωνιζόμενων αγροτοκτηνοτρόφων

Τη σημαντική απώλεια εισοδήματος των αγροτοκτηνοτρόφων εξαιτίας της αυξημένης τιμής του πετρελαίου και των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, την ώρα που τα προϊόντα τους παραδίδονται με ανοιχτές τιμές σε ομίλους της εμπορίας και της μεταποίησης, που τελικά τα αγοράζουν σε τιμές πολύ κάτω του κόστους, ενώ στη λαϊκή κατανάλωση φτάνουν να πωλούνται πανάκριβα, έθεσαν με Ερώτησή τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης και Σωτήρης Ζαριανόπουλος.

Στην Ερώτησή τους οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ ανέφεραν τα παρακάτω:

«Οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι στην Ελλάδα δίνουν, με πολύμορφες μαζικές κινητοποιήσεις και κλείσιμο εθνικών οδών, αγώνα επιβίωσης ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και τις επιπτώσεις της ΚΑΠ, που αποτελούν παράγοντες όξυνσης των προβλημάτων και του ξεκληρίσματός τους.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η απώλεια εισοδήματος των Ελλήνων αγροτοκτηνοτρόφων έφτασε το 4,9% για το 2018, το κόστος παραγωγής είναι πολύ πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ (π.χ. αγοράζουν το πετρέλαιο έως 1,40 ευρώ/λίτρο, οι τιμές σε φυτοπροστατευτικά - λιπάσματα είναι 20% - 30% ακριβότερες από το μέσο όρο της ΕΕ), οι δε ζημιές στην ελαιοκαλλιέργεια, για τις οποίες δεν ευθύνονται οι αγρότες, υπολογίζονται σε πάνω από 500 εκατ. ευρώ το 2018. Την ίδια ώρα, τα αγροτικά προϊόντα παραδίδονται με ανοιχτές τιμές σε ομίλους της εμπορίας και της μεταποίησης, που τελικά τα αγοράζουν σε τιμές πολύ κάτω του κόστους, ενώ φτάνουν στη λαϊκή κατανάλωση να πωλούνται πανάκριβα, καθώς σε προϊόντα όπως το βαμβάκι ή το γάλα έχουν διαμορφώσει καρτέλ.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει με διώξεις fast track τις κινητοποιήσεις της μικρομεσαίας αγροτιάς, παραπέμποντας σε δίκη 10 εκπροσώπους των αγροτικών συλλόγων την 1η Μαρτίου 2019.

Με δεδομένο ότι αυτά είναι τα αποτελέσματα της ΚΑΠ και της πολιτικής της κυβέρνησης, πώς τοποθετείται η Επιτροπή στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την απώλεια εισοδήματος των Ελλήνων αγροτοκτηνοτρόφων;».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ