Πέμπτη 7 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΚ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ
Καταγγέλλει τον αποκλεισμό του υποψηφίου του από τις προεδρικές εκλογές

Με βάση αντικομμουνιστικό νόμο

ΚΙΕΒΟ.--

Τον αποκλεισμό του υποψηφίου του ΚΚ Ουκρανίας, Α' Γραμματέα της ΚΕ, Πέτρο Σιμονένκο, από τις προεδρικές εκλογές στις 31 Μάρτη, αποφάσισε η Εκλογική Επιτροπή και επικύρωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας, εφαρμόζοντας τον λεγόμενο νόμο της «αποκομμουνιστικοποίησης», ο οποίος θεσπίστηκε από το αντιδραστικό - εθνικιστικό καθεστώς μετά το πραξικόπημα του 2014.

Σύμφωνα με την αιτιολόγηση της Εκλογικής Επιτροπής, που πάτησε πάνω στον αντικομμουνιστικό νόμο, απαγορεύεται να είναι υποψήφιοι για την Προεδρία της Ουκρανίας άτομα και κόμματα που προπαγανδίζουν τον κομμουνισμό και τον εθνικοσοσιαλισμό (!) και τα σύμβολά τους. Την ίδια στιγμή, βέβαια, στελέχη της αντιδραστικής κυβέρνησης του Πέτρο Ποροσένκο συμμετέχουν σε «διαδηλώσεις» που οργανώνονται από νεοναζιστικές ομάδες, ενώ πρόσφατα καθιέρωσε ως επίσημη εθνική αργία την 1η Γενάρη, μέρα γέννησης του Στέπαν Μπαντέρα, του Ουκρανού εθνικιστή συνεργάτη των ναζί και των SS, ο οποίος πολέμησε ενάντια στον Κόκκινο Στρατό κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, τιμώντας αυτόν τον εγκληματία, που ευθύνεται για τη δολοφονία χιλιάδων ανθρώπων διαφόρων εθνικοτήτων.

Το ΚΚ Ουκρανίας καταγγέλλει την απόφαση και το νόμο, τον οποίο χαρακτηρίζει αντισυνταγματικό, λέγοντας ότι παραβιάζει κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες του ουκρανικού λαού. «Είναι προφανείς οι λόγοι που απαγορεύουν στο ΚΚ Ουκρανίας να έχει δικό του υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές: Εμείς, οι κομμουνιστές, δεν εγκαταλείψαμε τα σύμβολά μας, δεν προδώσαμε την ιδεολογία μας. Είμαστε το μόνο κόμμα που δείχνει μια εναλλακτική απέναντι στον καπιταλισμό. Προτάσσουμε το δρόμο του σοσιαλισμού, όπου την εξουσία έχουν οι εργαζόμενοι και όχι η ολιγαρχία, όπου η εξύμνηση και τιμή του ναζισμού και του φασισμού είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, όπου η οικονομία λειτουργεί για την ειρήνη και τη δημιουργία και όχι για τη στρατιωτικοποίηση και τον πόλεμο».

Το ΚΚ Ουκρανίας προσέφυγε κατά της «παράνομης και αντισυνταγματικής απόφασης της Εκλογικής Επιτροπής».

Στο μεταξύ, ο πρώην Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, εκτίμησε ότι ο Ποροσένκο «αποκλείεται να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές χωρίς απάτη». Στην τελευταία δημοσκόπηση εμφανίζεται πρώτος ο καλλιτέχνης Βλαντιμίρ Ζελένσκι, ακολουθεί η πρώην Πρόεδρος της χώρας Γιούλια Τιμοσένκο, ενώ ο Ποροσένκο είναι στην τρίτη θέση.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org