Πέμπτη 7 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Κλιμακώνονται οι πιέσεις και ο επικοινωνιακός πόλεμος

Η μαριονέτα των ΗΠΑ - ΕΕ Χ. Γκουαϊδό εμφανίζεται ως δήθεν υπερασπιστής του λαού, που ...κόπτεται για την ανθρωπιστική βοήθεια

Copyright 2019 The Associated

Η μαριονέτα των ΗΠΑ - ΕΕ Χ. Γκουαϊδό εμφανίζεται ως δήθεν υπερασπιστής του λαού, που ...κόπτεται για την ανθρωπιστική βοήθεια
Με την απειλή στρατιωτικής επέμβασης από την πλευρά των ΗΠΑ και συμμάχων της κυβερνήσεων στη Λατινική Αμερική και την ΕΕ (όπου συμμετέχει και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ) να παρουσιάζει την ωμή επέμβαση στα εσωτερικά της χώρας και τις απειλές για τη διενέργεια, όπως λέει, «ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών» ως «διπλωματική διαμεσολάβηση», κλιμακώνονται οι πιέσεις για ανατροπή της εκλεγμένης κυβέρνησης του σοσιαλδημοκράτη Νικολάς Μαδούρο και απώτερο στόχο τον έλεγχο της χώρας και της περιοχής.

Σήμερα αναμένεται στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης να γίνει η πρώτη συνάντηση της Διεθνούς Ομάδας Επαφής, όπου συμμετέχουν χώρες της ΕΕ και της Λατινικής Αμερικής και έχει στόχο να διευκολύνει τη διαπραγμάτευση και τον διάλογο μεταξύ της κυβέρνησης του Ν. Μαδούρο και της αντιπολίτευσης για τη διενέργεια «ελεύθερων εκλογών». Η κυβέρνηση έως τώρα έχει δεχτεί τη διενέργεια βουλευτικών εκλογών, αλλά ο αυτοανακηρυγμένος Πρόεδρος - μαριονέτα Χουάν Γκουαϊδό απορρίπτει διάλογο που δεν θα περιλαμβάνει την αποχώρηση Μαδούρο και προεδρικές εκλογές.

Πάντως, ο βασικός μοχλός των πιέσεων επικεντρώνεται στη λεγόμενη «ανθρωπιστική βοήθεια» που στέλνουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους και συγκεντρώνεται στην Κολομβία στη μεθοριακή πόλη της Κούκουτα, στη Βραζιλία, και σε ένα νησί της Καραϊβικής. Η «βοήθεια» αυτή στέλνεται υποτίθεται για να «ανακουφίσουν» τον βενεζουελάνικο λαό, τον οποίο φρόντισαν εδώ και χρόνια να στραγγαλίσουν με τον πολύμορφο οικονομικό και χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό και τις κυρώσεις. Υποκριτικά o YΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, εμφανίστηκε χτες να δηλώνει ότι «ο βενεζουελάνικος λαός χρειάζεται επειγόντως ανθρωπιστική βοήθεια. Οι ΗΠΑ και άλλες χώρες προσπαθούν να βοηθήσουν αλλά ο στρατός, υπό τις εντολές του Μαδούρο, εμποδίζει την είσοδο» και καλεί «το καθεστώς Μαδούρο να αφήσει να φτάσουν τα τρόφιμα στον πεινασμένο λαό».

Ετσι στήνεται και ο ανάλογος επικοινωνιακός πόλεμος από τα ντόπια και διεθνή ΜΜΕ, που προετοιμάζουν το έδαφος για μια πιθανή ξένη επέμβαση για ανατροπή της μη αρεστής κυβέρνησης. Ομως, επιβεβαιώνεται ότι ο τεράστιος πλούτος της Βενεζουέλας, υδρογονάνθρακες, ορυκτά κ.λπ. είναι ο «μαγνήτης» που τραβάει το ενδιαφέρον των μονοπωλίων των ΗΠΑ, της ΕΕ σε έναν σφοδρό ανταγωνισμό με τα αντίστοιχα ρωσικά, κινεζικά, ιρανικά μονοπώλια, που επωφελήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια από τα συμβόλαια που έκλεισαν με τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση.

ΚΚ Βενεζουέλας: Καταγγέλλει την επέμβαση και απαιτεί μέτρα

Το ΚΚ Βενεζουέλας, που στηρίζει κριτικά την μπολιβαριανή διαδικασία που ξεκίνησε με την άνοδο στην εξουσία του Ούγκο Τσάβες το 1999 και στη συνέχεια του Ν. Μαδούρο, απευθύνει κάλεσμα για την πιο πλατιά πατριωτική αντιιμπεριαλιστική λαϊκή συμμαχία για την αντιμετώπιση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης που επιχειρούν οι ΗΠΑ, η ΕΕ και σύμμαχοί τους. Οργανώνει μαζί με άλλες επαναστατικές δυνάμεις Πατριωτικές Λαϊκές Επιτροπές, ζητάει να συγκληθεί ο λεγόμενος Μεγάλος Πατριωτικός Πόλος όπου συμμετέχει και το κυβερνών Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα και ταυτόχρονα καλεί την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει με άμεσα αναγκαία μέτρα τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης, τις ελλείψεις σε βασικά αγαθά, να συγκρουστεί με τις μαφίες και τους διεφθαρμένους. Οπως τόνισε το ΚΚ Βενεζουέλας σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα, απαραίτητη προϋπόθεση για να αντιμετωπιστεί με επιτυχία η ιμπεριαλιστική επέμβαση είναι ο λαός να έχει πρόσβαση σε τρόφιμα, φάρμακα και αναγκαίες υπηρεσίες.

Ταυτόχρονα, το ΚΚ Βενεζουέλας χαιρέτισε τη διεθνιστική αλληλεγγύη που δέχεται ο λαός και τόνισε ότι θα συμμετάσχει στην καμπάνια που ξεκίνησε χτες για τη συλλογή υπογραφών κατά της επέμβασης στη Βενεζουέλα, που εξήγγειλε ο Πρόεδρος της χώρας, Ν. Μαδούρο, με στόχο τη συγκέντρωση 10 εκατ. υπογραφών.

Κατάσχεση φορτίου με όπλα

Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στη Βενεζουέλα είναι η κατάσχεση χτες στο διεθνές αεροδρόμιο Αρτούρο Μιτσελένα, στην επαρχία Καραμπόμπο, ενός φορτίου με όπλα που προέρχονταν από το Μαϊάμι και προορίζονταν για τις δυνάμεις που θέλουν την ανατροπή της κυβέρνησης. Για τους παραλήπτες έχει ξεκινήσει έρευνα από τις αρχές ασφαλείας ενώ το πολεμικό υλικό περιλάμβανε 19 αυτόματα, με χιλιάδες σφαίρες, 90 ασυρμάτους και 6 κινητά τηλέφωνα.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org