Σάββατο 26 Γενάρη 2019 - Κυριακή 27 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΕΜΕΝΗ
Ερχονται και Γερμανοί ... παρατηρητές

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΣΑΝΑΑ.--

Παρατηρητές σε αποστολή του ΟΗΕ στο στρατηγικό λιμάνι Χοντέιντα της Υεμένης προτίθεται να στείλει η Γερμανία, ανακοίνωσε την Πέμπτη στις ΗΠΑ ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο. Η απόφαση της Γερμανίας να συμμετάσχει στην αποστολή, που αποφασίστηκε μετά την εκεχειρία της 18ης Δεκέμβρη στην Υεμένη, προωθεί τα συμφέροντα των γερμανικών μονοπωλίων σε μία στρατηγική περιοχή για το διεθνές εμπόριο και τον γεωπολιτικό συσχετισμό, που έχει μπει στο στόχαστρο ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Πριν λίγες βδομάδες έφτασε στην Υεμένη η πρώτη ομάδα παρατηρητών του ΟΗΕ με επικεφαλής τον Ολλανδό στρατηγό ε.α. Πάτρικ Κάμαρτ. Βασικός στόχος της αποστολής θεωρείται η εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στο στρατηγικό λιμάνι Χοντέιντα με φόντο τις αλληλοκατηγορίες Σιιτών αντικαθεστωτικών Χούτι (που στηρίζονται από το Ιράν) και ενόπλων δυνάμεων του Προέδρου της Υεμένης Α. Μ. Χάντι, που έχει στηρίξει τις ξένες ιμπεριαλιστικές επιθέσεις (ΗΠΑ, Σαουδικής Αραβίας κ.ά.) στη χώρα του.

Επίσης, την περασμένη βδομάδα, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών πραγματοποίησε στο Βερολίνο «διεθνή συνδιάσκεψη» για την Υεμένη με τη συμμετοχή αξιωματούχων από τον ΟΗΕ (όπως ο ειδικός απεσταλμένος στην Υεμένη Μάρτιν Γκρίφιθς) και 17 χώρες, αγνοώντας επιδεικτικά την κυβέρνηση του Προέδρου της χώρας, Χάντι.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ