Σάββατο 26 Γενάρη 2019 - Κυριακή 27 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Ρευστό σκηνικό και ενόψει νέας ψηφοφορίας...

Θολό παραμένει το πολιτικοοικονομικό σκηνικό στη Βρετανία, καθώς δύο μήνες πριν από την ημερομηνία της 29ης Μάρτη, που έχει καθοριστεί η αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ (Βrexit), όλα τα ενδεχόμενα εξακολουθούν να παραμένουν ανοικτά. Οι τελευταίες πιέσεις και απειλές σημαντικών χρηματοπιστωτικών (π.χ. «Goldman Sachs») και βιομηχανικών μονοπωλίων («Airbus», «Ford», «Dyson» κ.ά.), πως σε περίπτωση αποχώρησης δίχως συμφωνία με την ΕΕ θα μεταφέρουν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας σε άλλες χώρες της ΕΕ, οξύνουν τις ενδοαστικές αντιπαραθέσεις εντός και εκτός βρετανικού Κοινοβουλίου.

Η προτροπή της «ουδέτερης» Βασίλισσας Ελισάβετ Β' την περασμένη Πέμπτη προς πάσα κατεύθυνση, προκειμένου να «βρεθεί κοινό έδαφος» και να μη χαθεί «η μεγαλύτερη εικόνα», είναι χαρακτηριστική.

Η κυβέρνηση των Συντηρητικών της Τερέζα Μέι έχει εμφανή δυσκολία να πείσει την πλειοψηφία των μελών της Βουλής των Κοινοτήτων να ψηφίσουν, για δεύτερη φορά, όπως αναμένεται, την ερχόμενη Τρίτη, 29 Γενάρη, υπέρ του «εναλλακτικού» σχεδίου. Η αντιπαράθεση εκδηλώνεται και στο εσωτερικό των Εργατικών του σοσιαλδημοκράτη Τζέρεμι Κόρμπιν, που επιμένει στη διεξαγωγή νέων εκλογών, αλλά είναι αντίθετος έως ώρας σε δεύτερο δημοψήφισμα, ενώ δηλώνει υπέρ νέας διαπραγμάτευσης με την ΕΕ, κάτι που φαίνεται η τελευταία να απορρίπτει, φοβούμενη πιθανό φαινόμενο «ντόμινο» με άλλες χώρες.

Ανεξάρτητα από το σύνθετο περιβάλλον των ενδοαστικών παζαριών, για τους όρους συμμετοχής ή μη στην ΕΕ, η επίθεση του κεφαλαίου στα εργατικά - λαϊκά συνεχίζεται κανονικά σε όλα τα επίπεδα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ