Πέμπτη 24 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
Αφιέρωμα στον Μπερτολούτσι

Από την ταινία «1900»
Από την ταινία «1900»
Η Κινηματογραφική Λέσχη Καισαριανής «Σκοπευτήριο» συνεχίζει και αυτόν το μήνα τις ενδιαφέρουσες προβολές της. Οι μήνες Γενάρης και Φλεβάρης είναι αφιερωμένοι στον σπουδαίο Ιταλό σκηνοθέτη Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, που πρόσφατα «έφυγε» από τη ζωή.

Ο Μπερτολούτσι γεννήθηκε στις 16 Μάρτη 1941 στην Πάρμα της Ιταλίας, σε μια οικογένεια μέσα στα Γράμματα και τις Τέχνες. Πατέρας του ήταν ο γνωστός Ιταλός ποιητής Ατίλιο Μπερτολούτσι. Ο ίδιος ο Μπερνάρντο θέλει να ακολουθήσει τα βήματά του και γράφει από την ηλικία των 15 ετών, κερδίζοντας μάλιστα και διακρίσεις. Γείτονάς του και οικογενειακός φίλος του υπήρξε ο Πιερ Πάολο Παζολίνι, ο οποίος το 1961, που γύριζε την ταινία «Accatone», πήρε τον Μπερτολούτσι για βοηθό του. Ο Παζολίνι ήταν εκείνος που τον παρότρυνε να γίνει σκηνοθέτης. Του έγραψε, μάλιστα, και το σενάριο της πρώτης του ταινίας («Βίαιος Θάνατος», 1962). Ο Μπερτολούτσι συνεχίζει τη δεκαετία του '60 να σκηνοθετεί, ενώ υπήρξε και μέλος του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Την Παρασκευή 25 Γενάρη θα προβληθεί η ταινία - σταθμός του Ιταλού σκηνοθέτη, «Ο Κονφορμίστας» (1970).

Διασκευή του ομώνυμου μυθιστορήματος του Αλμπέρτο Μοράβια. Η ιστορία εκτυλίσσεται στη Ρώμη, δύο χρόνια πριν από το ξέσπασμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Μαρσέλο (Ζαν Λουί Τρεντινιάν) ζει μια απόλυτα συμβατική ζωή. Δουλεύει για το φασιστικό καθεστώς του Μουσολίνι, είναι παντρεμένος με μία μικροαστή αλλά κοινωνικά αποδεκτή γυναίκα και πηγαίνει στην εκκλησία σε τακτά διαστήματα. Ο Μαρσέλο θα βρεθεί όμως αντιμέτωπος με τις συνέπειες των πράξεών του όταν το αφεντικό του θα του ζητήσει να σκοτώσει έναν πρώην καθηγητή του... Η σκηνή του φινάλε θεωρείται μία από τις καλύτερες στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου.

«Κονφορμίστας»
«Κονφορμίστας»
Την Παρασκευή 8 Φλεβάρη θα προβληθεί το Α' μέρος της επικής του ταινίας «1900» και την Παρασκευή 15 Φλεβάρη το Β' μέρος.

Οι πρώτες πέντε δεκαετίες του 20ού αιώνα. Από τις αρχές του 1900 μέχρι και την πτώση του φασισμού. Η ταινία επικεντρώνεται στη μεγάλη πεδινή περιοχή της Εμίλια και παρακολουθεί τη ζωή δύο νέων που γεννήθηκαν την Πρωτοχρονιά του 1900, σε γειτονικά σπίτια: Ο γιος ενός τσιφλικά και ο γιος ενός κολίγα. Για την ταινία αυτή δήλωνε ο Μπερτολούτσι: «Πρόθεσή μου ήταν να κινηθώ πέρα από τα όρια της μυθοπλασίας και του ντοκιμαντέρ και να αναπαραστήσω με ποιητικούς όρους μια ιδεολογία».

Μουσική: Ενιο Μορικόνε

Πρωταγωνιστούν: Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Ζεράρ Ντεπαρντιέ, Στεφανία Σαντρέλι, Ντομινίκ Σαντά, Ντόναλντ Σάδερλαντ, Μπαρτ Λάνκαστερ κ.ά.

  • Οι προβολές ξεκινούν στις 19.30 και γίνονται στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Καισαριανής (Βρυούλων 125 και Κλαζομενών).

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ