Πέμπτη 24 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
Ισραηλινές απειλές για επίθεση σε «Χεζμπολάχ» και «Χαμάς»

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Απροκάλυπτες απειλές για στρατιωτική δράση κατά της παλαιστινιακής οργάνωσης «Χαμάς» στη Λωρίδα της Γάζας και κατά της σιιτικής λιβανέζικης οργάνωσης «Χεζμπολάχ» στον Λίβανο εκτόξευσαν χτες ο Πρόεδρος και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ πολώνοντας και δυναμιτίζοντας το κλίμα έντασης στις σχέσεις με γειτονικές χώρες περίπου δύο μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές (9 Απρίλη).

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, απείλησε, για μία ακόμη φορά, τη «Χαμάς» με κλιμάκωση στρατιωτικής δράσης και «σθεναρή απάντηση» λέγοντας στη διάρκεια επίσκεψης στη στρατιωτική βάση «Σίζαφον»: «Υπάρχουν κάποιοι στη Γάζα που σκέφθηκαν ότι μπορούσαν να σηκώσουν κεφάλι. Προτείνω να αντιληφθούν πως η απάντηση μπορεί να είναι καταστροφική και πολύ οδυνηρή και είμαστε έτοιμοι για κάθε σενάριο και κλιμάκωση». Κατηγόρησε επίσης το Ιράν για αποσταθεροποιητική πολιτική χαρακτηρίζοντάς το «πρώτιστο εχθρό» και θεωρώντας πως έχει εκφράσει την πρόθεση «να μας καταστρέψει με πυρηνικά όπλα». Αυτά μολονότι το Ιράν δεν διαθέτει τέτοιου είδους οπλοστάσιο, όπως διαθέτει το Ισραήλ.

Λίγες ώρες αργότερα ο Ισραηλινός Πρόεδρος, Ρέουβεν Ρίβλιν, συναντώντας τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, στο Παρίσι, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης, απείλησε με στρατιωτική επίθεση τον Λίβανο κατηγορώντας τη «Χεζμπολάχ» ότι κατασκευάζει με τη βοήθεια του Ιράν «πυραύλους ακριβείας στην καρδιά της Βηρυτού»! «Αυτή η δραστηριότητα είναι πιθανόν να μας αναγκάσει να απαντήσουμε και κάνοντάς το αυτό θα συρθεί όλη η περιοχή σε μία κλιμάκωση που θα βλάψει τον Λίβανο», πρόσθεσε ο Ισραηλινός Πρόεδρος, καλώντας τον Γάλλο Πρόεδρο να ασκήσει επιρροή και πιέσεις στη μεταβατική κυβέρνηση του Λιβανέζου εντολοδόχου πρωθυπουργού Σαάντ Χαρίρι να αναλάβει δράση ώστε να περιορίσει τις δραστηριότητες της «Χεζμπολάχ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ