Πέμπτη 24 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙKH ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σεβασμός στους στόχους για το δημόσιο έλλειμμα

ΡΩΜΗ - ΝΤΑΒΟΣ.--

Ο υπουργός Οικονομίας της Ιταλίας Τζιοβάνι Τρία δεσμεύτηκε για την επίτευξη του στόχου για το δημοσιονομικό έλλειμμα - που φέτος καθορίστηκε στο 2,04% του ΑΕΠ - υποστηρίζοντας ότι (προς το παρόν) «δεν υπάρχει ανάγκη για διορθωτικό πακέτο». Πρόσθεσε δε ότι «τα διορθωτικά μέτρα σε μια περίοδο οξείας οικονομικής επιβράδυνσης, που έχουν την τάση να επιτείνουν την επιβράδυνση, θα ήταν ενάντια σε κάθε λογική», καθώς η ιταλική ευρωσκεπτικιστική κυβέρνηση («Κίνημα 5 Αστέρων» - «Λέγκα») δηλώνει ότι διαφωνεί με τη λιτότητα, διεκδικώντας μεγαλύτερα περιθώρια στήριξης του ντόπιου κεφαλαίου, πιο ευέλικτη εφαρμογή των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας που συναποφασίζονται στις Βρυξέλλες.

Μιλώντας στο «Ρόιτερς», ο Τρία πρόσθεσε κατά τ' άλλα πως οι εκτιμήσεις για την πορεία της ιταλικής οικονομίας (Κεντρική Τράπεζα και ΔΝΤ προβλέπουν ύφεση) συνδέονται και με την ευρύτερη κατάσταση στην οικονομία, σημειώνοντας ότι «υπάρχει σημαντική επιβράδυνση στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας που είναι ο οικονομικός και μεταποιητικός κινητήριος μοχλός της Ευρώπης, και υπάρχει επίσης ισχυρός αντίκτυπος στην Ιταλία». Να σημειωθεί ότι, μεταξύ άλλων, ο Τρία δεν απέρριψε τον διορισμό του προέδρου της Bundesbank (της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας), Γιενς Βάιντμαν, ως επόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), παρά τις αρνητικές τοποθετήσεις άλλων στελεχών της ιταλικής κυβέρνησης. «Δεν έχει νόημα να επικεντρωνόμαστε σε θέσεις του παρελθόντος, διότι ο κόσμος εξελίσσεται και οι ιδέες των παραγόντων εξελίσσονται μαζί με αυτόν», ανέφερε ο Τρία. Το καλοκαίρι, ο Κλαούντιο Μπόργκι, υψηλόβαθμο στέλεχος της «Λέγκα», είχε πει ότι ο διορισμός του Βάιντμαν στη θέση του προέδρου της ΕΚΤ θα μπορούσε να οδηγήσει σε διάλυση της Ευρώπης.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι συνέχισε τους υψηλούς τόνους απέναντι στη Γαλλία (με αφορμή χειρισμούς στο Μεταναστευτικό), λέγοντας ότι «ο Μακρόν δεν μπορεί πλέον να είναι ο συνομιλητής μας» και ότι «η υποστήριξη που έχει είναι κάτω του 20%. Ελπίζω ότι ο γαλλικός λαός θα μπορέσει σύντομα να κάνει διαφορετικές επιλογές». Τα σχόλια Σαλβίνι συνδέονται και με τις ευρωεκλογές, ενόψει των οποίων η «Λέγκα» πρωτοστατεί στη διαμόρφωση ενός «πόλου» για την «αλλαγή της ΕΕ από τα μέσα», σε συνεργασία με δυνάμεις όπως ο γαλλικός «Εθνικός Συναγερμός» της Μαρίν Λεπέν, αλλά και «πρωτοβουλίες» με παράγοντες και εκτός Ευρώπης όπως το «Κίνημα» του Στιβ Μπάνον, πρώην στενού συνεργάτη του Αμερικανού Προέδρου Τραμπ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ