Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Α. Τζέκη, σε σχετική Επερώτηση βουλευτών της ΝΔ
Το διαχρονικό πρόβλημα των ληστρικών πανωτοκίων των τραπεζών απασχόλησε χτες τη Βουλή με αφορμή Επερώτηση βουλευτών της ΝΔ αλλά η κυβέρνηση διά στόματος του αρμόδιου υφυπουργού Γ. Φλωρίδη ξεκαθάρισε ότι δε σκοπεύει να προχωρήσει σε νέα νομοθετική ρύθμιση για την επίλυση του προβλήματος.
Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης υπογράμμισε ότι το πρόβλημα με τα πανωτόκια παραμένει άλυτο εδώ και χρόνια κάτι που δείχνει ότι όποια κυβέρνηση και αν πέρασε αυτό που προωθούσε ήταν τα συμφέροντα και τα υπερκέρδη των τραπεζών.
Ο βουλευτής τόνισε ότι όλο το σύστημα δουλεύει υπέρ των συμφερόντων του τραπεζικού συστήματος και ανέφερε ότι στην αναλογία επιτοκίων χορήγησης και κατάθεσης, φαίνεται η ληστρική εκμετάλλευση των πολιτών αφού η αναλογία είναι δυσθεώρητη και μάλιστα είναι η μεγαλύτερη μέσα στην ΕΕ μετά τη Φινλανδία.
Ο Α. Τζέκης είπε ότι το ζήτημα είναι θέμα πολιτικής βούλησης και η κυβέρνηση δεν έχει αυτήν τη βούληση να χτυπήσει την τοκογλυφία του τραπεζικού συστήματος γιατί εκφράζει τα συμφέροντα τόσο του τραπεζικού χρηματιστηριακού κεφαλαίου όσο και του βιομηχανικού και εφοπλιστικού κεφαλαίου. Ανέφερε δε ότι λόγω της τοκογλυφικής πολιτικής των τραπεζών μια σειρά από περιοχές της χώρας (Καστοριά, Γρεβενά κ.ά.) έχουν μαραζώσει κυριολεκτικά αφού έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από τα δυσβάστακτα επιτόκια οι μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις. Και πρόσθεσε:
«Βλέπουμε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα λειτουργεί όχι ασύδοτα αλλά νομότυπα μέσα στο πλαίσιο που καθορίζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις με αποτέλεσμα να είναι ασύδοτη η κερδοφορία του. Είναι πρόθεση της κυβέρνησης να κρατάει όλα αυτά τα λαϊκά νοικοκυριά κάτω από τη δικτατορία του τραπεζικού συστήματος. Δεν είναι ανίσχυρη η κυβέρνηση αλλά απεναντίας ηθελημένα εκπροσωπεί τα συμφέροντα του τραπεζικού κεφαλαίου».
Τέλος αναφερόμενος στην πρόσφατη συγχώνευση Εθνικής Τράπεζας και Alfa Bank τόνισε ότι «θα είναι θετική μόνο για τα συμφέροντα των τραπεζών και του τραπεζικού κεφαλαίου αφού χάνεται ο δημόσιος χαρακτήρας της Εθνικής Τράπεζας και αμφισβητούνται οι θέσεις εργασίας χιλιάδων εργαζομένων».