Πέμπτη 10 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ
Αντιδραστικές προτάσεις σε όλο το φάσμα για τις ανάγκες του κεφαλαίου

Κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των αναγκών του κεφαλαίου ήταν οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων σχετικά και με τα τελευταία 30 άρθρα του Συντάγματος, που αφορούν τη Δικαιοσύνη, τις «ανεξάρτητες αρχές» και την Τοπική Διοίκηση, κατά τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις - χτες και προχτές - της Επιτροπής Συνταγματικής Αναθεώρησης της Βουλής.

Οσον αφορά το πρώτο σκέλος, ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κατρούγκαλος, αν και εμφανίστηκε υπέρμαχος της «ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης», είπε ότι δεν είναι ώριμο το αίτημα που εκφράζουν οι δικαστές για την εκλογή τους από τους ίδιους αντί για διορισμό τους από την εκάστοτε κυβέρνηση. Υπερασπίστηκε τις «ανεξάρτητες αρχές» και πρότεινε να εκλέγονται από τα 3/5 της Ολομέλειας της Βουλής και όχι από τα 4/5 που ισχύει σήμερα (δηλαδή ουσιαστικά με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας), ενώ για τους ΟΤΑ επιφυλάχθηκε για την κατάθεση συμπληρωματικού σημειώματος, αναφέροντας ότι αυτό που τάχα επιδιώκει η κυβέρνηση είναι η ...ενίσχυση της λαϊκής κυριαρχίας, όταν με τον «Καλλικράτη» ενισχύει το αντιδραστικό πλαίσιο στην Τοπική Διοίκηση ως μηχανισμό του αστικού κράτους.

Ο Γ. Τασούλας, γενικός εισηγητής της ΝΔ, επίσης στο όνομα της «ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης» πρότεινε η εκλογή των δικαστών να γίνεται από την εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία, μέτρα για την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης όσον αφορά τους «επενδυτές», ενώ για τους ΟΤΑ πρότεινε να «έχουν ίδιους πόρους, που συνίστανται σε ανταποδοτικά τέλη και ίδιο εύλογο φόρο». Στο ίδιο πνεύμα, μέτρα για τη Δικαιοσύνη ώστε «το κλίμα της ατιμώρητης εχθρότητας απέναντι στην ιδιωτική πρωτοβουλία να γίνει παρελθόν» πρότεινε και ο γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Ανδ. Λοβέρδος.

Δεν είναι ανεξάρτητη η Δικαιοσύνη

Ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, επισήμανε ότι το ΚΚΕ «είναι το μοναδικό κόμμα που ξεκάθαρα λέει ότι η δικαστική λειτουργία ούτε είναι ούτε μπορεί - σε τελική ανάλυση - να είναι ανεξάρτητη. Ο ρόλος της καθορίζεται πάνω απ' όλα από τους νόμους που καλείται να εφαρμόσει, νόμους αντεργατικούς - αντιλαϊκούς, από τη νομοθεσία που γίνεται ακόμη πιο αντιδραστική σε όλα τα επίπεδα, από το γεγονός ότι η Δικαιοσύνη γίνεται πανάκριβη και εν πολλοίς δυσπρόσιτη για τα λαϊκά στρώματα (...) Μια πλευρά της εξάρτησης της Δικαιοσύνης από την πολιτική εξουσία, όχι φυσικά η μόνη ή η πιο σημαντική, είναι και αυτή που αφορά την επιλογή, το διορισμό της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων από την εκάστοτε κυβέρνηση». Πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ προτείνει η επιλογή αυτή να είναι προϊόν εκλογής, με τη συμμετοχή των ίδιων των δικαστών, δηλαδή να έχουν λόγο και οι ίδιοι οι δικαστές, κάτι που και οι ίδιοι προτείνουν.

Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και εδώ συνεχίζει την πρακτική των προηγούμενων αντιλαϊκών κυβερνήσεων, ενώ για την αντιπαράθεση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα για την «ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης», τη διαφθορά και την διαπλοκή, σημείωσε ότι «στην πραγματικότητα, ο σκοπός αυτής της αντιπαράθεσης είναι μέσω αυτής να ελεγχθούν θέσεις, μηχανισμοί, να επηρεαστούν εξελίξεις υπέρ των στενών κομματικών συμφερόντων, αλλά και μερίδων επιχειρηματικών ομίλων που συγκρούονται σκληρά στο πεδίο της οικονομίας», και έφερε ως παράδειγμα την υπόθεση «Novartis».

Ανέδειξε το ρόλο που παίζουν οι «ανεξάρτητες αρχές» ως «τροχονόμοι» των επιχειρηματικών συμφερόντων, αλλά και το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο που διαρκώς ενισχύεται σε βάρος της Τοπικής Διοίκησης για να αποτελέσει έναν σκληρό, αντιλαϊκό, φορομπηχτικό μηχανισμό, υπογραμμίζοντας ότι το ΚΚΕ προτείνει τη συνταγματική κατοχύρωση της χρηματοδότησης των ΟΤΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ