Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας διά του συνηγόρου του θα υποστηρίξει πως ουδέποτε υπήρξε δημόσιος λειτουργός με την έννοια του νόμου για να μπορεί να διωχθεί με βάση τις διατάξεις του συγκεκριμένου νόμου. Αναμένεται μάλιστα να καταθέσει αίτηση ακύρωσης της ποινικής δίωξης σε βάρος του. Επιπρόσθετα θα καταθέσει στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών προσφυγή κατά της απαγόρευσης εξόδου που του επιβλήθηκε, υποστηρίζοντας πως υπήρξαν δικονομικές παραβάσεις, όπως π.χ. ότι δεν αναγράφεται στη διάταξη απαγόρευσης εξόδου που του επιδόθηκε με έξι ώρες καθυστέρηση στο αεροδρόμιο πως ανακαλείται η ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα. Θα περιγράψει επίσης τις εκβιαστικές και πιεστικές συμπεριφορές, κατά τον ίδιο, για να καταθέσει για συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα που χρηματίστηκαν για την υπόθεση «Novartis».
Υπενθυμίζεται ότι ο Ν. Μανιαδάκης έχει προαναγγείλει πως θα υποβάλει μηνύσεις στους δύο άλλους προστατευόμενους μάρτυρες, πιθανόν με τα πραγματικά ονοματεπώνυμά τους, κάτι που φέρεται ιδιαίτερα δυσχερές για την έρευνα. Σημειώνεται ότι η κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας εκτιμάται ότι στηρίζεται στην παλαιότερη κατάθεση της «Αικατερίνης Κελέση», το Νοέμβρη του 2017, και την πρόσφατη του «Μάξιμου Σαράφη» (κωδικές ονομασίες των «προστατευόμενων μαρτύρων»), σύμφωνα με τις οποίες ο Ν. Μανιαδάκης πήρε χρήματα από τη «Novartis». Σημειωτέον, η μάρτυρας «Αικατερίνη Κελέση» στη συνέχεια κι ενώ μεσολάβησαν οι δύο καταθέσεις του Ν. Μανιαδάκη ως προστατευόμενου μάρτυρα, ανακάλεσε τις αρχικές καταγγελίες της.
Ανώτατες δικαστικές πηγές διέψευδαν κατηγορηματικά ότι στο τελευταίο τους ταξίδι στη Βιέννη οι Ελληνες εισαγγελείς αρνήθηκαν να παραλάβουν, όπως αναφέρεται σε σχετικά δημοσιεύματα, στοιχεία που αφορούσαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς εμπλεκόμενου υπουργού. Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, όμως, προσανατολίζεται να διενεργήσει έρευνα για να διαπιστωθεί η βασιμότητά τους. Οπως λένε οι ανώτατες εισαγγελικές πηγές, στο επίμαχο ταξίδι συμμετείχαν η επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελ. Τουλουπάκη, οι επίκουροί της Χρ. Ντζούρας και Στ. Μανώλης και ο εποπτεύων της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ι. Αγγελής. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Ι. Αγγελής ζήτησε από το αμερικανικό κλιμάκιο (εισαγγελείς και FBI) όσα στοιχεία ανταλλάσσονται εφεξής μεταξύ των δύο χωρών να ανταλλάσσονται μόνο μέσω της Eurojust ώστε θεσμικά και με επίσημο τρόπο να χρησιμοποιούνται από τους Ελληνες εισαγγελείς στο πλαίσιο αιτημάτων δικαστικής συνδρομής που έχουν ήδη διατυπώσει. Σχετική αναφορά με τα τεκταινόμενα υπέβαλε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο εποπτεύων της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς. Πάντως, στο πλαίσιο των νέων δεδομένων συνεργασίας ακόμα και της χτεσινής μέρας αναμενόταν να διαβιβαστεί έγγραφο της ελληνικής πλευράς για μια ακόμα συνάντηση με το FBI υπό την αιγίδα της Eurojust στη Χάγη.
Τέλος, από την πλευρά της η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς συνεχίζει τον έλεγχο για τα 10 πολιτικά πρόσωπα για να ολοκληρώσει το συντομότερο το κομμάτι αυτό της έρευνας και για όσους προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις τέλεσης αξιόποινων πράξεων να ασκήσει διώξεις. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε προτεραιότητα η περίοδος 2010 - 2012, οπότε άρχισε η επανατιμολόγηση του φαρμάκου.
Στο μεταξύ, ο Κυρ. Μητσοτάκης συναντήθηκε χτες με το προεδρείο της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων καταγγέλλοντας «απαράδεκτη παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στα τεκταινόμενα της Δικαιοσύνης». Οτι «η Δικαιοσύνη εργαλειοποιείται, ότι χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση για να προωθήσει τους δικούς της πολιτικούς σκοπούς». Κάλεσε, δε, τον πρωθυπουργό «να σταματήσει να αποδέχεται συμπεριφορές υπουργών του (...) οι οποίες στοχοποιούν ευθέως και ονομαστικά δικαστικούς λειτουργούς», στο γνωστό δικομματικό παιχνίδι που κρύβει το σκάνδαλο των σκανδάλων, την Υγεία και το Φάρμακο - εμπόρευμα.