Τρίτη 8 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μπογιές στην πρεσβεία των ΗΠΑ

Μπογιές στην πρεσβεία των ΗΠΑ έριξε χτες τα ξημερώματα ο «Ρουβίκωνας». Περίπου δέκα άτομα, επιβαίνοντας σε δίκυκλα, πλησίασαν την πρεσβεία από την οδό Δορυλαίου, πέταξαν μπογιές και απομακρύνθηκαν. Λίγο αργότερα ο «Ρουβίκωνας», με ανάρτηση σε ιστοσελίδα του αυτοαποκαλούμενου αντιεξουσιαστικού χώρου, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση.

Από την αστυνομία έγιναν 10 προσαγωγές (δύο άτομα συνελήφθησαν αργότερα), ενώ οι προσαχθέντες κρατούνταν στην Κρατική Ασφάλεια, όπου διενεργούνταν προανάκριση για την ενέργεια αυτή. Το σημείο που επέλεξαν τα μέλη του «Ρουβίκωνα» για να πετάξουν τα μπουκάλια με τις μπογιές είναι από το πλάι του κτιρίου της πρεσβείας, στη συμβολή των οδών Δορυλαίου και Μακεδονίας, όπου βρίσκεται η είσοδος του χώρου στάθμευσης, η οποία φρουρείται από την υπηρεσία φύλαξης της πρεσβείας.

Σχεδόν ταυτόχρονα με τις μπογιές οι δράστες πέταξαν και καπνογόνα, για να μην τους καταγράψουν οι κάμερες, και απομακρύνθηκαν προς τον περιφερειακό του Λυκαβηττού, αλλά καταδιώχθηκαν από δυνάμεις της Ασφάλειας και της Αμεσης Δράσης. Η ΕΛ.ΑΣ. αναμενόταν χτες να παραλάβει από την ασφάλεια της πρεσβείας το υλικό από τις κάμερες, προκειμένου να συμπεριληφθεί στη δικογραφία.

Το περιστατικό έσπευσε να καταδικάσει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών, τονίζοντας ότι «τέτοιες ενέργειες δεν μπορούν να πλήξουν τους στενούς, διαχρονικούς δεσμούς φιλίας μεταξύ των λαών μας και τη στρατηγική σχέση Ελλάδας - ΗΠΑ, που ενισχύεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας και την περιοχή» και διαβεβαιώνοντας ότι «οι αρμόδιες ελληνικές Αρχές προβαίνουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου οι υπαίτιοι να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης».

Την «επίθεση» καταδίκασε και ο Αμερικανός πρέσβης Τζ. Πάιατ με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο «Twitter», κάνοντας λόγο για «ανόητο και παράλογο βανδαλισμό» και ευχαριστώντας «την ελληνική αστυνομία για τη γρήγορη δράση της».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ