Πέμπτη 3 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Μελετούν «ανταποδοτικές κινήσεις» και νέες συναντήσεις

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Την ετοιμότητα της Πιονγιάνγκ για νέες συναντήσεις μετέφερε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν στο μήνυμά του για τη νέα χρονιά, όπου τόνισε ότι η αποφασιστικότητά του για την επίτευξη της πλήρους αποπυρηνικοποίησης της Χερσονήσου δεν έχει μειωθεί. Πρόσθεσε ότι η Πιονγιάνγκ ενδέχεται να μπει σε «νέο δρόμο» αν οι ΗΠΑ δεν μειώσουν την πίεση που της ασκούν και δεν άρουν την απαίτησή τους να προχωρήσει εκείνη μονομερώς στη λεγόμενη «αποπυρηνικοποίηση» της Χερσονήσου. Πάντως, για να ξεκαθαρίσει ότι ζητούμενο είναι πώς θα προχωρήσει το παζάρεμα για την επομένη μέρα μιας «επανενωμένης» Χερσονήσου, υπογράμμισε ότι θα καταγραφόταν ταχύτερη πρόοδος προς την «αποπυρηνικοποίηση» αν η Ουάσιγκτον έκανε «ανταποδοτικές κινήσεις». Επανέλαβε δε την προθυμία του να συναντηθεί πάλι με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για να υπάρξουν αποτελέσματα που - όπως είπε - θα χαιρέτιζε η διεθνής κοινότητα.

Πιο αναλυτικά, ο Κιμ τόνισε ότι η Βόρεια Κορέα δεν θα έχει «καμία άλλη επιλογή παρά να εξερευνήσει έναν νέο δρόμο για την προάσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας» στην περίπτωση που η αμερικανική κυβέρνηση «κάνει λάθος υπολογισμό για την υπομονή του λαού μας, προσπαθήσει να μας αναγκάσει να κάνουμε κάτι, συνεχίσει να μας πιέζει χωρίς να τηρεί την υπόσχεση που έκανε μπροστά σε όλο τον κόσμο». Επανέλαβε δε ότι ΗΠΑ και Νότια Κορέα πρέπει να σταματήσουν «τελείως» τα στρατιωτικά τους γυμνάσια στην περιοχή και επέκρινε έντονα κάθε ενδεχόμενο μεταφοράς «στρατηγικών» στρατιωτικών πόρων (πυρηνικών κεφαλών) στη Χερσόνησο.

Από τη μεριά του, ο Τραμπ με σύντομο μήνυμά του στο διαδίκτυο ισχυρίστηκε ότι «αδημονεί» για νέα συνάντηση με τον «Πρόεδρο Κιμ, ο οποίος συνειδητοποιεί πολύ καλά ότι η Βόρεια Κορέα διαθέτει τρομερό οικονομικό δυναμικό!».

Στη Σεούλ, ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε Ιν μίλησε για «σθεναρή δέσμευση του Προέδρου Κιμ», που «αναμένεται ότι θα έχει θετική επιρροή στην επίλυση του προβλήματος στην Κορεατική Χερσόνησο με ομαλό τρόπο, κατά τη νέα χρονιά».

Στο Πεκίνο, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Λου Κανγκ σχολίασε το μήνυμα Κιμ λέγοντας πως «ελπίζουμε ότι η ΛΔ Κορέας και οι ΗΠΑ θα σεβαστούν και θα διαχειριστούν η μία τις λογικές ανησυχίες της άλλης, όπως και ότι θα επιτύχουν θετική πρόοδο στην επίτευξη της αποπυρηνικοποίησης και της εγκαθίδρυσης ενός μηχανισμού ειρήνευσης για τη Χερσόνησο τη νέα χρονιά... Η Κίνα θα εξακολουθήσει να παίζει το ρόλο της από αυτήν τη σκοπιά».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ