Πέμπτη 3 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συνεχίζεται η ένταση σε πολλά επίπεδα

Από τη μετακίνηση του ουκρανικού στρατού στις ανατολικές επαρχίες
Από τη μετακίνηση του ουκρανικού στρατού στις ανατολικές επαρχίες
ΚΙΕΒΟ - ΜΟΣΧΑ.--

Συνεχίστηκαν οι συγκρούσεις στην Ανατολική Ουκρανία, παρά την προσωρινή εκεχειρία που είχε αποφασιστεί από την Τριμερή Ομάδα Επαφής από τις 29 Δεκέμβρη για τις γιορτές της Πρωτοχρονιάς. Το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε πως η εκεχειρία από τις 31 Δεκέμβρη έχει παραβιαστεί τρεις φορές από τις πολιτοφυλακές των λεγόμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονμπάς (πρόκειται για αστικά καθεστώτα που προσβλέπουν σε μεγαλύτερη σύνδεση με τη Ρωσία) και συγκεκριμένα από το Λουγκάνσκ, τραυματίζοντας δυο Ουκρανούς στρατιώτες. Αντίστοιχα, οι πολιτοφύλακες του Λουγκάνσκ κατήγγειλαν πως η ουκρανική πλευρά παραβίασε την εκεχειρία τρεις φορές, ενώ πολύ περισσότερες είναι οι παραβιάσεις στο Ντονέτσκ.

Στο μεταξύ, την Πρωτοχρονιά μέλη και υποστηρικτές νεοναζιστικών οργανώσεων στην Ουκρανία πραγματοποίησαν πορεία στο Κίεβο με αφορμή την 110η επέτειο από τη γέννηση του ηγέτη της Οργάνωσης Ουκρανών Εθνικιστών, Στέπαν Μπαντέρα, και με τη συμμετοχή βουλευτών, ηγετών πολιτικών κομμάτων και εκπροσώπων της τοπικής διοίκησης. Ο Στ. Μπαντέρα, ηγέτης της Οργάνωσης και συνεργάτης των Γερμανών ναζί στην Ουκρανία, που αιματοκύλησαν τον ουκρανικό λαό και άλλες εθνικότητες που ζούσαν στην περιοχή, εξοντώνοντας χιλιάδες άμαχους, ενώ πολέμησαν ενάντια στον Κόκκινο Στρατό, τιμάται από την ουκρανική κυβέρνηση ως εθνικός ήρωας. Μέσα στο Δεκέμβρη, η 1η Γενάρη, μέρα γέννησης του Μπαντέρα, ανακηρύχθηκε από το ουκρανικό Κοινοβούλιο επίσημη αργία προς τιμή του. Επίσης, οι τοπικές αρχές της πόλης Λβοφ ανακήρυξαν το 2019 «έτος Μπαντέρα».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, που αντικατοπτρίζει την ενδοϊμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία, ο Πατριάρχης Κύριλλος της Ρωσίας κάλεσε τον Πατριάρχη Κωνσταντινούπολης, Βαρθολομαίο, να μην αναγνωρίσει τη δημιουργία ανεξάρτητης Εκκλησίας της Ουκρανίας «νομιμοποιώντας τους διαφωνούντες». «Σταματήστε την επικοινωνία με τους διαφωνούντες και αρνηθείτε να λάβετε μέρος στο πολιτικό εγχείρημα της νομιμοποίησής τους», αναφέρει ο Κύριλλος σε επιστολή του και σημειώνει πως η δημιουργία «αυτοκέφαλης Εκκλησίας» αποτελεί παραβίαση της εκκλησιαστικής νομοθεσίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κλιμακώνεται η ένταση σε Ανατολική Ουκρανία και Μαύρη Θάλασσα(2018-12-28 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί και οι συναντήσεις(2016-12-03 00:00:00.0)
Χωρίς συμφωνία για τις τοπικές εκλογές στο Ντονμπάς(2016-03-05 00:00:00.0)
Νέα διπλωματικά παζάρια(2015-09-11 00:00:00.0)
Επιχειρεί από θύτης να παρουσιαστεί ως θύμα(2015-08-13 00:00:00.0)
Οι μάχες δε σταμάτησαν παρά την εκεχειρία(2015-02-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ