Πέμπτη 3 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Τιμήθηκαν τα 60χρονα της Επανάστασης

Από την εκδήλωση στο Σαντιάγκο ντε Κούμπα για την 60ή επέτειο της Κουβανικής Επανάστασης. Στο βήμα ο Ραούλ Κάστρο, Α' Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Κούβας
Από την εκδήλωση στο Σαντιάγκο ντε Κούμπα για την 60ή επέτειο της Κουβανικής Επανάστασης. Στο βήμα ο Ραούλ Κάστρο, Α' Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Κούβας
Τα 60χρονα της νίκης της Κουβανικής Επανάστασης τιμήθηκαν σε όλο το νησί την Πρωτοχρονιά, με την κεντρική πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση να γίνεται στο Σαντιάγκο ντε Κούμπα, μια πόλη με μεγάλη παράδοση αγώνων. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Ραούλ Κάστρο Ρους, επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού και Α' Γραμματέας του ΚΚ Κούβας.

Η εκδήλωση έγινε δίπλα στο νεκροταφείο της Σάντα Ιφιγένια, όπου βρίσκονται οι τάφοι όλων των ηρώων της χώρας, του Σέσπεδες, του Μαρτί και του ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης Φιντέλ Κάστρο Ρους, συνολικά 30 στρατηγών στους τρεις πολέμους της ανεξαρτησίας, της επίθεσης στους στρατώνες της Μονκάδα, των νεκρών του πλοιάριου «Γκράνμα», των ανταρτών της Σιέρα Μαέστρα στον τρίχρονο αγώνα μέχρι τη νίκη το Γενάρη του 1959.

Στην ιστορική διαδρομή των αγώνων του κουβανικού λαού και τις πρωτόγνωρες κατακτήσεις του σοσιαλισμού αναφέρθηκε ο Ραούλ Κάστρο, όπως και στην πεποίθηση ότι από την ιστορική γενιά η σκυτάλη της επανάστασης περνάει στη νέα γενιά, «μια διαδικασία που προχωράει πολύ καλά χωρίς εμπόδια και βιασύνη».

Μιλώντας για τη σκλήρυνση του πολύμορφου αποκλεισμού από τις ΗΠΑ και την επιλογή της αμερικανικής κυβέρνησης στο δρόμο της αντιπαράθεσης με την Κούβα, σημείωσε: «Επαναλαμβάνω την επιθυμία μας να συνυπάρχουμε πολιτισμένα, παρά τις διαφορές μας, σε μια σχέση ειρήνης, σεβασμού και αμοιβαίας συνεργασίας με τις ΗΠΑ. Επίσης έχουμε ξεκαθαρίσει ότι οι Κουβανοί είμαστε προετοιμασμένοι να αντισταθούμε σε οποιοδήποτε σενάριο σύγκρουσης, που δεν επιθυμούμε και ελπίζουμε οι πιο ισορροπημένοι εγκέφαλοι στην αμερικανική κυβέρνηση θα μπορέσουν να αποτρέψουν. Και πάλι κατηγορούν την Κούβα, ενώ είναι αποδεδειγμένο ότι το εξωτερικό χρέος, οι ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές, η καταλήστευση των πόρων είναι αποτέλεσμα της επιβολής των πολυεθνικών της ηπείρου. Ως μέρος της δικής μας Αμερικής, πάντα εκφράζαμε τον σεβασμό και την αλληλεγγύη μας στα αδελφικά έθνη. Η δύναμη της αλήθειας έχει διαλύσει τα ψέματα και η Ιστορία έχει βάλει στη θέση τους τα γεγονότα και τους πρωταγωνιστές. Στην Κουβανική Επανάσταση και την εποποιία που έχει γράψει ο ηρωικός κουβανικός λαός, η μόνη ευθύνη που θα μπορούσε να τους αποδοθεί, είναι για το παράδειγμά τους ως σύμβολο της πλήρους ανεξαρτησίας, της νικηφόρας αντίστασης, της κοινωνικής δικαιοσύνης, του αλτρουισμού και του διεθνισμού».

Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα στις 24 Φλεβάρη για το νέο Σύνταγμα που ενέκρινε η Εθνοσυνέλευση της Λαϊκής Εξουσίας, ο Ρ. Κάστρο τόνισε τη βεβαιότητά του ότι «ο λαός στη μεγάλη του πλειοψηφία θα εκφράσει και πάλι τη στήριξή του στην επανάστασή του και το σοσιαλισμό».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σύσσωμος ο λαός αποχαιρετά τον Φιντέλ(2016-11-30 00:00:00.0)
«Εφυγε» ο Χουάν Αλμέιδα από τους ηγέτες της Επανάστασης(2009-09-15 00:00:00.0)
«Κανένας εχθρός δεν μπορεί να μας νικήσει»(2006-08-19 00:00:00.0)
Καταγγέλλει την απροκάλυπτη επέμβαση των ΗΠΑ στην Κούβα(2006-08-09 00:00:00.0)
Προκαλεί ο Μπους(2003-05-21 00:00:00.0)
Με αισιοδοξία ενάντια στο "βρώμικο" πόλεμο(1997-07-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ