Τρίτη 1 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Προχωράει το παζάρι για τις εμπορικές σχέσεις

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Τη «μεγάλη πρόοδο» στις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Κίνας εξήρε την Κυριακή, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, εκφράζοντας παράλληλα προθυμία για «εφαρμογή των συμφωνηθέντων» που επιτεύχθηκαν κατά τη συνάντηση που είχε την 1η Δεκέμβρη στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ομάδας G20 στην Αργεντινή. «Προχωράμε καλά προς μια συμφωνία. Αν επιτευχθεί, θα είναι πολύ εκτενής, θα περιλαμβάνει τα πάντα, θα καλύπτει όλα τα θέματα, τα πεδία και τα σημεία διαφωνίας. Μεγάλη πρόοδος σημειώνεται!», έγραψε αργότερα ο Πρόεδρος Τραμπ σε ανάρτησή του στο «Twitter».

Ο Κινέζος Πρόεδρος από τη μεριά του εξέφρασε τις καλύτερες ευχές στον Αμερικανό ομόλογό του και τον αμερικανικό λαό με αφορμή τη νέα χρονιά, προσθέτοντας με νόημα πως ελπίζει σε «πιο σταθερή πρόοδο» στις σινο-αμερικανικές σχέσεις.

Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του G20 στην Αργεντινή, οι Πρόεδροι Τραμπ και Σι συμφώνησαν σε εμπορική «εκεχειρία» 90 ημερών που εκπνέει την 1η Μάρτη. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου, αναμένεται να ολοκληρωθούν διαπραγματεύσεις προκειμένου να αποφευχθούν η εφαρμογή νέων αμερικανικών δασμών σε κινεζικά προϊόντα αξίας εκατοντάδων δισ. δολαρίων και η επιβολή κινεζικών πρόσθετων τελωνειακών τελών στις εισαγωγές αμερικανικών αυτοκινήτων και ανταλλακτικών.

Το πρακτορείο «Bloomberg», επικαλούμενο αμερικανικές κυβερνητικές πηγές, μετέδωσε πως μία αντιπροσωπεία Αμερικανών αξιωματούχων με επικεφαλής τον αναπληρωτή αντιπρόσωπο Εμπορίου Τζέφρι Γκέρις θα επισκεφθεί το Πεκίνο τη δεύτερη βδομάδα του Γενάρη, για να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις.

Ο Τραμπ κατηγορεί τους Δημοκρατικούς

Το ίδιο διάστημα, ο Πρόεδρος Τραμπ εντείνει την κόντρα με ηγετικά στελέχη των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο και παρατείνει την αναστολή λειτουργίας μέρους των ομοσπονδιακών δημόσιων υπηρεσιών, παζαρεύοντας σκληρά τη χρηματοδότηση της ανέγερσης τείχους στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό. Κατηγόρησε μάλιστα τους Δημοκρατικούς πως φέρουν την «απόλυτη» ευθύνη για τον (προ μερικών ημερών) θάνατο παιδιών μεταναστών επτά και οκτώ ετών από τη Γουατεμάλα που κρατούνταν σε κέντρο μεταναστών στις ΗΠΑ.

«Για κάθε θάνατο παιδιού ή άλλου ατόμου στα σύνορα ευθύνονται απόλυτα οι Δημοκρατικοί και η θλιβερή μεταναστευτική τους πολιτική, που επιτρέπει στους ανθρώπους να κάνουν τη μεγάλη διέλευση με τη σκέψη ότι μπορούν να μπουν παράνομα στη χώρα μας. Δεν μπορούν. Αν είχαμε ένα Τείχος, δεν θα προσπαθούσαν καν», ανέφερε χαρακτηριστικά σε νέο μήνυμά του στο «Twitter».

Πάντως, η κυβέρνηση της Γουατεμάλας απαίτησε τη διενέργεια «διαφανούς και σοβαρής έρευνας» για τους αποτρόπαιους θανάτους των δύο παιδιών από τις αρχές των ΗΠΑ.

Η αναστολή λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης είναι η τρίτη μέσα στο 2018, μετά από την τριήμερη που σημειώθηκε τον Γενάρη και μία ολιγόωρη τον Φλεβάρη. Η προηγούμενη αναστολή λειτουργίας δημοσίων υπηρεσιών είχε καταγραφεί τον Οκτώβρη του 2013 και διήρκεσε 16 μέρες, ενώ η πιο μεγάλη σε διάρκεια αναστολή λειτουργίας των ομοσπονδιακών αρχών σημειώθηκε το 1995-1996 και είχε διάρκεια 21 ημερών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ