Τρίτη 1 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Οι αντιπαραθέσεις συνεχίζονται με αφορμή τους όρους του Βrexit

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Η ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού και οι τριβές σε διαφορετικά τμήματα της αστικής τάξης στη Βρετανία σε σχέση με το Brexit φαίνεται να παρατείνουν την αβεβαιότητα για τις επικείμενες εξελίξεις αναφορικά με τη διαδικασία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Την Κυριακή, ο Βρετανός υπουργός Εμπορίου, Λίαμ Φοξ, μιλώντας στην εφημερίδα «Sunday Times», εκτίμησε ότι είναι «50% οι πιθανότητες για Brexit» σε περίπτωση που η Βουλή των Κοινοτήτων απορρίψει στην προγραμματισμένη για τις 14 Γενάρη ψηφοφορία τη συμφωνία της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι με την ΕΕ. Εκανε έκκληση στους Συντηρητικούς βουλευτές να στηρίξουν τη συμφωνία της πρωθυπουργού λέγοντας πως είναι «ζήτημα τιμής».

Την ίδια ώρα, ο άλλος πυλώνας του αστικού πολιτικού συστήματος, το σοσιαλδημοκρατικό Εργατικό Κόμμα, και ο ηγέτης του, Τζέρεμι Κόρμπιν, σηκώνει τους τόνους ενάντια στη συμφωνία που φέρνει η Μέι, απειλώντας με πρόταση μομφής ενάντια στην κυβέρνηση, χωρίς να προσδιορίζει το πότε.

Ακόμη, ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Γκάβιν Γουίλιαμσον, μιλώντας σε δημοσιογράφους εξέφρασε τη βούλησή του (και της αστικής τάξης) για τη δημιουργία νέων βρετανικών στρατιωτικών βάσεων σε Καραϊβική και Απω Ανατολή μετά το Brexit, προβλέποντας «στενότερες σχέσεις» ανάμεσα στη Βρετανία και χώρες όπως η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία, αλλά και χώρες της Αφρικής και της Καραϊβικής.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Welt am Sonntag», υποστήριξε ότι η ΕΕ δεν προσπαθεί να εμποδίσει τη Βρετανία να αποχωρήσει και θέλει να αρχίσει να διαπραγματεύεται τις μελλοντικές σχέσεις από τη στιγμή που το Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου θα εγκρίνει τη συμφωνία για το Brexit, εν μέρει για να επικεντρωθεί στη δική της ενότητα ενόψει των ευρωεκλογών του Μάη. «Κάποιοι υπαινίσσονται ότι σκοπός μας είναι να διατηρήσουμε το Ηνωμένο Βασίλειο στην ΕΕ με κάθε πιθανό τρόπο. Δεν είναι αυτή η πρόθεσή μας. Το μόνο που θέλουμε είναι σαφήνεια για τις μελλοντικές μας σχέσεις. Σεβόμαστε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2016», είπε ο Γιούνκερ στην κυριακάτικη έκδοση της γερμανικής εφημερίδας. Σε άλλο σημείο εξέφρασε την εκτίμηση ότι μεγάλη μερίδα του βρετανικού λαού αντιμετωπίζει με δυσπιστία τόσο την κυβέρνηση της Τ. Μέι, όσο και την ΕΕ.

Στρεφόμενος σε άλλες προκλήσεις για την Ευρώπη, ο Γιούνκερ τόνισε ότι παρακολουθεί «στενά» τις κινήσεις του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, όσον αφορά το εμπόριο, προσθέτοντας: «Τον εμπιστεύομαι όσο τηρεί τον λόγο του. Αν δεν τον τηρεί πλέον, τότε ούτε εγώ δεσμεύομαι από τον δικό μου λόγο».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ