Τρίτη 1 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Κρύα» αστεία

Με «δάσκαλο» τον Χότζα, η κυβέρνηση παίρνει δέκα από το λαό, δίνει πίσω μισό και ζητάει από τα λαϊκά στρώματα να της πουν κι ευχαριστώ γιατί τους «ανακουφίζει» από τα βάρη που η ίδια τους φορτώνει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το επίδομα θέρμανσης, με τα κυβερνητικά επιτελεία να «σκίζουν τα ρούχα τους» τις προηγούμενες μέρες γιατί - λέει - αυξάνεται για τους δικαιούχους από 0,125 σε 0,160 ευρώ το λίτρο, δίνοντας τάχα άλλη μια επιβεβαίωση για το ότι «τα καλύτερα είναι μπροστά» για το λαό. Ξέχασαν βέβαια μερικές «μικρές» λεπτομέρειες, όπως π.χ. ότι προηγουμένως είχαν φροντίσει να «τσεκουρώσουν» το εν λόγω επίδομα - από τα 206 εκατ. ευρώ το 2014, που αντιστοιχούσαν σε επιδότηση 0,25 ευρώ το λίτρο ανά δικαιούχο, σε 67 εκατομμύρια το 2018. Οτι οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης έχουν εκτοξευτεί, μεταξύ άλλων και λόγω της αύξησης των ειδικών φόρων στα καύσιμα, ενώ και αυτή η μικρή αύξηση αναιρείται από τις περικοπές σε μια σειρά από άλλες λαϊκές ανάγκες. Τώρα, ενόψει ενός ακόμα χειμώνα που ο κόσμος θα ξεπαγιάσει, η κυβέρνηση λέει σε όσα τμήματα του λαού περάσουν την «ψιλή κρησάρα» των κριτηρίων που βάζει να κόψουν από άλλες ανάγκες τους, να πληρώσουν «μπροστά» εκατοντάδες ευρώ για να βάλουν πετρέλαιο, για να πάρουν πίσω ένα ελάχιστο ποσοστό κατά την άνοιξη. Με δυο λόγια, η περιβόητη «κοινωνική ευαισθησία», στο πλαίσιο της πολιτικής που υπηρετεί το κεφάλαιο (δίνοντας π.χ. την ίδια ώρα αφορολόγητο πετρέλαιο στους εφοπλιστές), μόνο ως ένα ακόμα «κρύο» αστείο ακούγεται.

Κουρνιαχτός

«Θα βρει ή δε θα βρει η κυβέρνηση τους βουλευτές για να περάσει η συμφωνία των Πρεσπών από τη Βουλή;» «Θα δρομολογήσει ή όχι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα;» «Θα επηρεάσει ή όχι το ζήτημα τον χρόνο των εκλογών;» «Θα ψηφιστεί μέσα στο Γενάρη ή αργότερα;». Με αυτά και με άλλα παρόμοια ερωτήματα, αλλά και με τις γνωστές «διαρροές», υπονοούμενα και «φήμες», τα αστικά επιτελεία στήνουν από την περασμένη βδομάδα το γνωστό «έργο», τη φορά αυτή με επίκεντρο τη συμφωνία των Πρεσπών. Παρά τον «κουρνιαχτό» που αναμφίβολα θα σηκωθεί τις επόμενες βδομάδες, ο λαός μας χρειάζεται να δει καθαρά: Πίσω από τις κάλπικες διαχωριστικές γραμμές και τα παιχνίδια για τη διαμόρφωση κοινοβουλευτικών και κυβερνητικών πλειοψηφιών, όλοι μαζί «ψηφίζουν» με τα τσαρούχια τα σχέδια της αστικής τάξης για την «αναβάθμισή» της, μέσα από την ακόμα πιο βαθιά εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή. Αυτό είναι το «μεδούλι» και της ΝΑΤΟικής κοπής συμφωνίας των Πρεσπών, που ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για το λαό μας και τους λαούς της περιοχής. Αυτός και ο λόγος που πρέπει να βρει απέναντί της το λαό.

Χουβαρντάδες...

Ως κυβερνητικό «χουβαρνταλίκι» παρουσίασε ο φιλοκυβερνητικός Τύπος τη δεύτερη φάση του περιβόητου κοινωνικού μερίσματος, με την κυβέρνηση να μοιράζει 80 επιπλέον εκατομμύρια σε άλλους 230 χιλιάδες δικαιούχους. Είναι βέβαια κι αυτό ενδεικτικό για το πώς η κυβέρνηση, όσο και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα που έχουν τις ίδιες ακριβώς προτάσεις για τη διαχείριση και ενσωμάτωση της φτώχειας, θέλουν να ρίξουν κι άλλο τις απαιτήσεις του λαού, πανηγυρίζοντας για τα εφάπαξ ψίχουλα, την ώρα που μόνιμα κόβουν από δαπάνες για Υγεία - Πρόνοια και υποδομές που έχει ανάγκη ο λαός. Εξίσου όμως αποκαλυπτικά είναι και τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με αυτά, αίτηση για το επίδομα έκαναν 3,9 εκατομμύρια νοικοκυριά, δηλαδή ούτε λίγο ούτε πολύ όλη η Ελλάδα, ενώ πάνω από τις μισές απορρίφθηκαν λόγω κριτηρίων ή δεν ολοκληρώθηκαν, αφού το σύστημα τους ενημέρωσε ότι έτσι κι αλλιώς θα απορρίπτονταν.

... για κλάματα

Οσο κι αν τα διαβάζουν ανάποδα στα κυβερνητικά επιτελεία, από τα παραπάνω προκύπτει αβίαστα η μεγάλη εικόνα: Η πολιτική τους υπέρ του κεφαλαίου αφήνει πίσω της όλο και περισσότερους εξαθλιωμένους ή στα όρια της φτώχειας, ενώ και τα κυβερνητικά «χουβαρνταλίκια» με την τσέπη του λαού δεν αποτελούν τίποτα περισσότερο από έναν μηχανισμό αναδιανομής της φτώχειας, που ούτε για «ζήτω» δεν φτάνει πόσο μάλλον να ανακουφίσει από τα τεράστια λαϊκά προβλήματα και από τη συνολική επίθεση στο εισόδημα και τη ζωή του λαού. Ο λαός μας όχι μόνο δεν πρέπει να επιτρέψει να του συμπεριφέρονται σαν το «κοριτσάκι με τα σπίρτα», αλλά πρέπει να διεκδικήσει όλα όσα έχασε τα προηγούμενα χρόνια και έχει ανάγκη για να ζήσουν αυτός και τα παιδιά του σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες τους.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1801 Τίθενται σε ισχύ οι «Νόμοι της Ενωσης», από τους οποίους προκύπτει το Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιρλανδίας.

1820 Ξεσπά αστικοδημοκρατική επανάσταση στην Ισπανία. Επειτα από έκκληση του Ισπανού μονάρχη το 1823, η Ιερά Συμμαχία εξουσιοδοτεί τη Γαλλία να επέμβει στον ισπανικό εμφύλιο. Η επανάσταση καταπνίγεται και η μοναρχία αποκαθίσταται.

1822 Η Α' Εθνοσυνέλευση (της Επιδαύρου) ψηφίζει το πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας, το οποίο αποτελούσε μια σύνθεση ιδεών και αρχών, επηρεασμένων από τα αντίστοιχα επαναστατικά αστικά Συντάγματα της Αμερικής και της Γαλλίας.

1834 Συγκροτείται η τελωνειακή ένωση των γερμανικών κρατών με επικεφαλής την Πρωσία, γεγονός - σταθμός στη συγκρότηση του γερμανικού αστικού κράτους.

1863 Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Α. Λίνκολν εκδίδει τη Διακήρυξη Χειραφέτησης για την απελευθέρωση των σκλάβων στις εξεγερμένες Πολιτείες του Νότου.

1890 Ιδρύεται στη Σμύρνη της Μικράς Ασίας ο Πανιώνιος.

1894 Πεθαίνει ο Γερμανός φυσικός Χάινριχ Ρούντολφ Χερτζ, ο πρώτος που πέτυχε την εκπομπή, μετάδοση και λήψη ραδιοκυμάτων. Το όνομά του δόθηκε στη μονάδα της συχνότητας.

1912 Με την πτώση της δυναστείας των Τσινγκ, η Κίνα γίνεται αστική δημοκρατία, η οποία διατηρείται μέχρι τη νίκη της κινεζικής σοσιαλιστικής επανάστασης το 1949.

1916 Πραγματοποιείται η πρώτη παγγερμανική συνδιάσκεψη του «Σπάρτακου», μιας οργάνωσης στην οποία συσπειρώθηκαν οι επαναστατικές δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, έπειτα από τη στοίχιση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος πίσω από τη γερμανική αστική τάξη στον Α' Παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό Πόλεμο. Ο «Σπάρτακος», πρόδρομος του Κομμουνιστικού Κόμματος Γερμανίας, έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη Γερμανική Επανάσταση του 1918. Ηγετικές μορφές του υπήρξαν οι Ρόζα Λούξεμπουργκ και Καρλ Λίμπκνεχτ.

1919 Σχηματίζεται η Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Λευκορωσίας.

1942 Υπογράφεται στην Ουάσιγκτον η διακήρυξη 26 κρατών για τον αγώνα κατά του φασιστικού συνασπισμού (Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών).

1944 Συγκροτείται ο Λαϊκός Στρατός της Πολωνίας.

1944 Το Γενικό Στρατηγείο του ΕΛΑΣ θέτει σε εφαρμογή τις «Διατάξεις για την Αυτοδιοίκηση και τη Λαϊκή Δικαιοσύνη».

1956 Το Σουδάν αποκτά την ανεξαρτησία του από την Αίγυπτο και τη Βρετανία.

1958 Τίθεται σε ισχύ η Συνθήκη της Ρώμης: Ιδρύεται η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ), που μετεξελίχθηκε στη σημερινή ΕΕ.

1959 Ο επαναστατικός κουβανικός στρατός μπαίνει στην Αβάνα, σφραγίζοντας τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης. Ο δικτάτορας Μπατίστα εγκαταλείπει τη χώρα.

1960 Τίθεται σε ισχύ το νέο Σύνταγμα της ΛΔ του Βιετνάμ.

1965 Ιδρύεται το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα του Αφγανιστάν.

1981 Η Ελλάδα εντάσσεται στην ΕΟΚ ως πλήρες μέλος. Η ένταξη της χώρας μας στην ΕΟΚ είχε πολλαπλά οφέλη για την ελληνική αστική τάξη, τραγικές όμως συνέπειες για τα φτωχά λαϊκά στρώματα, την εργατική τάξη και την αγροτιά.

Ολες οι πολιτικές δυνάμεις τότε, από τη «δεξιά» έως την «ανανεωτική αριστερά», είχαν στηρίξει αυτήν την εξέλιξη. Κατά είχαν ταχθεί το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ (με το τελευταίο να αλλάζει στάση λίγο αργότερα). Το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα που έγκαιρα προειδοποίησε το λαό για την πραγματική φύση της ΕΟΚ, στεκόμενο συνεπής πολέμιος των αντιλαϊκών πολιτικών της.

2005 Πεθαίνει η ηθοποιός Μαρία Αλκαίου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ