Παρασκευή 21 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
Στάσεις εργασίας για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

Από αύριο Σάββατο 22/12 μέχρι την Πέμπτη 27/12

Σε στάσεις εργασίας από αύριο Σάββατο 22/12 έως και την Πέμπτη 27/12 προχωρούν οι ηθοποιοί του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ), συνεχίζοντας τον αγώνα για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ, με τη στήριξη του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ), μέσα από μαζική Γενική Συνέλευση αποφάσισαν κλιμάκωση μέσα στην περίοδο των εορτών, καθώς εδώ και 2,5 μήνες διοίκηση ΚΘΒΕ και υπουργείο Πολιτισμού κωλυσιεργούν και επιμένουν να συμπεριληφθούν στη ΣΣΕ «μνημονιακοί» όροι, που περικόπτουν με το έτσι θέλω μισθούς και εκτός έδρας αμοιβές.

Οπως καταγγέλλουν, η στάση ΚΘΒΕ και υπουργείου «είναι αποκαλυπτική για το τι επιφυλάσσει η κυβέρνηση για τη "μεταμνημονιακή" περίοδο. Προφανώς, δεν τους έφτανε ο νόμος Βρούτση - Αχτσιόγλου που καταργεί κάθε διαπραγμάτευση για τις Συλλογικές Συμβάσεις. Ακολουθούν με συνέπεια την κατρακύλα στην οποία έχουν δεσμευτεί, προσπαθώντας να καταργήσουν και οποιαδήποτε κλαδική σύμβαση απέμεινε στη χώρα. Εχουν την απαίτηση να προστεθούν στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των ηθοποιών του Κρατικού Θεάτρου οι μνημονιακοί όροι που παραμένουν αναλλοίωτοι και που περικόπτουν με το έτσι θέλω μισθούς και εκτός έδρας αμοιβές.

Απ' ό,τι φαίνεται, η κατεύθυνση αυτή δεν βρίσκει εμπόδιο στη διορισμένη από το υπουργείο διοίκηση του Κρατικού Θεάτρου, αντιθέτως, κρίνοντας από την απάντηση, τους βρίσκει πρόθυμους να εξασφαλιστεί η νομιμότητα της βαρβαρότητας, να αποτελέσουν το μακρύ χέρι της επιβολής της».

Στη διάρκεια των κινητοποιήσεων θα ανακοινώνεται στο κοινό η επιστολή που εξέδωσε το ΣΕΗ, με την οποία εξηγεί τους λόγους των κινητοποιήσεων και καλεί σε στήριξη του αγώνα των ηθοποιών για να υπογραφεί η ΣΣΕ, για ένα ΚΘΒΕ όπου θα είναι εξασφαλισμένες όλες οι προϋποθέσεις σε χρηματοδότηση, υποδομές, ειδικευμένο προσωπικό για την απρόσκοπτη, ανεμπόδιστη λειτουργία του. Για κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.

Τονίζεται επίσης ότι η μάχη που δίνει το ΣΕΗ δεν αφορά μόνο τους ηθοποιούς, αλλά πρωτίστως αφορά το δικαίωμα του λαού να έχει πρόσβαση σε ένα θέατρο που θα του δείχνει και μέσα από την τέχνη το δρόμο που θα κάνει τον ίδιο πρωταγωνιστή.

Μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Παλεύουμε για ένα Κρατικό Θέατρο που να επιτελεί τον κοινωνικό του ρόλο. (...) Ενα Κρατικό που θα είναι μακριά από τη λογική της "αρπαχτής", με ηθοποιούς σύγχρονους σκλάβους χωρίς δικαιώματα, δέσμιους των μνημονίων και χωρίς αξιοπρέπεια. Ενα Κρατικό που δεν θα λειτουργεί με τη λογική πόσα βγάλαμε - πόσα δώσαμε.

Σ' αυτή μας τη μάχη έχουμε απέναντί μας όχι μόνο τη διοίκηση του Κρατικού αλλά την ίδια την κυβέρνηση. Στους νόμους της κυβέρνησης πατάνε οι προτάσεις που έφερε η διοίκηση του Κρατικού και που ζητάει να βάλουμε για ακόμα μια φορά πλάτη στην κατάσταση που αυτοί διαμόρφωσαν, να ξεχάσουμε ό,τι είχαμε μέχρι σήμερα και είχαμε κατακτήσει με τους αγώνες μας, να προσθέσουμε στη Συλλογική μας Σύμβαση τα μνημόνια που κατά τ' άλλα προπαγανδίζουν πως τελείωσαν».

Στάσεις εργασίας θα πραγματοποιηθούν:

Σάββατο 22/12, από 17.00 έως 19.00 και από 20.00 έως 22.00.

Κυριακή 23/12, από 11.00 έως 13.00 και από 19.00 έως 21.00.

Τρίτη 25/12, από 11.00 έως 13.00 και από 20.00 έως 22.00.

Τετάρτη 26/12, από 11.00 έως 13.00 και από 18.00 έως 20.00.

Πέμπτη 27/12, από 20.00 έως 22.00.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ