Παρασκευή 21 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Ενας ακόμα εργαζόμενος ξεψύχησε την ώρα της δουλειάς

Τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια και τους οικείους του εργαζόμενου, που βρήκε αιφνίδιο θάνατο μέσα σε κατάστημα μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ εν ώρα εργασίας, εκφράζει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

«Στον κλάδο του Εμπορίου το τελευταίο διάστημα έχουν σημειωθεί πολλά παρόμοια τραγικά περιστατικά», σημειώνει ο Σύλλογος με αφορμή το θάνατο του εργαζόμενου, επισημαίνοντας ότι «συνάδελφοι χάνουν τη ζωή τους από καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια ενώ βρίσκονταν στο πόστο τους».

Μάλιστα, λόγω των πολλών σχετικών κρουσμάτων, ο Σύλλογος έχει απευθυνθεί τόσο στην Επιθεώρηση Εργασίας (ΣΕΠΕ) όσο και στο Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (πρώην ΚΕΠΕΚ), ζητώντας «να γίνουν έλεγχοι και να παρθούν όλα τα μέτρα διασφάλισης της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων μέσα στους εργασιακούς χώρους».

Ο Σύλλογος καλεί τα μέλη του σωματείου και όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο να διεκδικήσουν ανθρώπινες συνθήκες ζωής και δουλειάς, αναβάθμιση των υπηρεσιών της δημόσιας Υγείας με έμφαση στη δωρεάν πρόληψη για όλους.

«Να μην έχουμε άλλη απώλεια ζωής συναδέλφου. Είναι χρέος μας, στον αγώνα και στη μνήμη των συναδέλφων μας, που τόσο άδικα χάθηκαν στο μόχθο για το μεροκάματο», τονίζει.

Καταγγελία για τη στάση των εκπροσώπων των ελεγκτικών μηχανισμών

Στο μεταξύ, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων καταγγέλλει τη στάση εκπροσώπων των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών και συγκεκριμένα την προσπάθειά τους να εμποδίσουν την παρουσία του στη διαδικασία ελέγχων.

Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος είχε καταθέσει αίτημα από τις 31/10 για την πραγματοποίηση έλεγχου από το Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (πρώην ΚΕΠΕΚ) σε συγκεκριμένα καταστήματα της «ΑΒ Βασιλόπουλος».

Οπως καταγγέλλει, οι επιθεωρητές «έκαναν ό,τι περνάει από το χέρι τους να εμποδίσουν τους εκπροσώπους του κλαδικού σωματείου να είναι παρόντες στους συγκεκριμένους ελέγχους».

Στον έλεγχο στο κατάστημα της Αμφιθέας, παρότι ενημερώθηκαν από τους εκπροσώπους του κλαδικού σωματείου ότι δικαιούνται να είναι παρόντες στον έλεγχο και μάλιστα με την προβλεπόμενη εξουσιοδότηση από το ΕΚΑ, «ενημέρωσαν τον διευθυντή του καταστήματος ότι έχει το δικαίωμα να αρνηθεί την παρουσία των εκπροσώπων του κλαδικού».

Στο κατάστημα στην Εθνική Οδό, η επιθεωρήτρια ισχυρίστηκε ότι οι εκπρόσωποι του κλαδικού σωματείου «δεν έχουν το δικαίωμα να παραβρίσκονται στον έλεγχο, αφού στην επιχείρηση υπάρχει σωματείο», ένα σωματείο που όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος δεν έχει βγάλει «άχνα» για την τραγική κατάσταση στα καταστήματα και τις αποθήκες, όπου «μετράμε σωρεία εργατικών ατυχημάτων και θανάτους».

Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου απαίτησαν και ήταν παρόντες και στους δύο ελέγχους, στους οποίους διαπιστώθηκαν μια σειρά από κίνδυνοι, όπως «έξοδοι κινδύνου που είναι κλειστές», «διάδρομοι απροσπέλαστοι λόγω εμπορευμάτων», «εμπορεύματα στοιβαγμένα μέχρι το ταβάνι».

«Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας σε καμία περίπτωση δεν θα πάρει την άδεια από την εργοδοσία, τους εκπροσώπους της στο συνδικαλιστικό κίνημα για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τη ζωή των εργαζομένων μέσα στα κολαστήρια που τα παρουσιάζουν και για εργασιακούς παραδείσους», τονίζει το σωματείο και ξεκαθαρίζει πως θα συνεχίσει με όλες του τις δυνάμεις να απαιτεί μέτρα για την προστασία των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ