Παρασκευή 14 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕ «ΜΠΛΟΚΑΚΙ»
Ξεσκεπάζεται το δήθεν «φιλεργατικό» μέτρο της εργοδοτικής επιδότησης

«Ανθρακες» αποδεικνύεται άλλο ένα δήθεν «φιλεργατικό» μέτρο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με το οποίο υποτίθεται ότι θα έβαζε τέλος στην αυθαιρεσία των εργοδοτών να εμφανίζουν ψευδώς ως «αυτοαπασχολούμενους», μισθωτούς εργαζόμενους, γνωστούς και ως «εργαζόμενους με μπλοκάκι».

Το μέτρο που είχε παρουσιαστεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, σε επίσκεψή του στο υπουργείο Εργασίας, τον Ιούλη του 2017, στο όνομα τάχα της «προστασίας της μισθωτής εργασίας», προέβλεπε... την επιδότηση της εν λόγω εργοδοτικής αυθαιρεσίας, με τον ισχυρισμό ότι έτσι «δίνεται το κίνητρο για πρώτη φορά για να μετατραπεί η ψευδώς δηλωμένη αυτοαπασχόληση σε αυτό που πραγματικά είναι, δηλαδή μισθωτή εργασία».

Συγκεκριμένα, τον Οκτώβρη του 2017, με Υπουργική Απόφαση η κυβέρνηση όριζε επιδότηση προς τις επιχειρήσεις συνολικού ύψους 156,8 εκατ. ευρώ, ενώ το υπουργείο εκτιμούσε πως περίπου 40.000 εργαζόμενοι με «μπλοκάκι» στην τριετία 2018 - 2020 θα «ωφελούνταν», καθώς η σύμβασή τους θα γινόταν σύμβαση κανονικού μισθωτού.

Ηδη από τότε, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα αποκάλυπτε την απάτη καθώς η κυβέρνηση διατήρησε σε ισχύ τη δυνατότητα των εργοδοτών να συνεχίσουν το «αίσχος» της απασχόλησης μισθωτών με «μπλοκάκια», δίνοντάς τους απλώς τη δυνατότητα, αν το επιθυμούν για τις ανάγκες της επιχείρησής τους, να επιδοτηθούν για να περάσουν τον εργαζόμενο σε σύμβαση μισθωτού.

Τα αποτελέσματα της διατήρησης του αντεργατικού πλαισίου επιβεβαιώθηκαν ένα χρόνο μετά: Τον Οκτώβρη του 2018, η κυβέρνηση με νεότερη ΚΥΑ των υπουργών Εργασίας και Οικονομικών, κατεβάζει πλέον τον πήχη της «προστασίας» από τους 40.000 εργαζόμενους με μπλοκάκι σε μόλις 2.000...

Μάλιστα, από τη σχετική ΚΥΑ προκύπτει πως στο διάστημα ενός χρόνου που εφαρμόστηκε το πρόγραμμα, από τους 40.000 εργαζόμενους με «μπλοκάκι», για τους οποίους γινόταν λόγος, η σύμβαση δεν άλλαξε ούτε καν σε 100 εργαζόμενους, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία συνεχίζει να δουλεύει και να ασφαλίζεται με τους ίδιους απαράδεκτους όρους, με την εργοδοσία να τους εμφανίζει ως «αυτοαπασχολούμενους», στερώντας τους δικαιώματα και φορτώνοντας και πάλι σε αυτούς το βάρος της Ασφάλισης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ