Πέμπτη 13 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΓΑΖΑ.-- Υπέκυψε στα τραύματά του την Τρίτη ένα παιδί 4 ετών και 8 μηνών, ο Αχμέντ Αμπού Αμπέντ, που την περασμένη Παρασκευή χτυπήθηκε από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών κατά τη διάρκεια διαδήλωσης για την επιστροφή των εκατομμυρίων προσφύγων, στο πλαίσιο των διαδηλώσεων που ξεκίνησαν φέτος από τις 30 Μάρτη και έχουν βαφτεί στο αίμα, με πάνω από 250 νεκρούς, ανάμεσά τους πολλά παιδιά και εφήβους. Στην ανακοίνωση που δημοσιοποίησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας δεν δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες για τις συνθήκες υπό τις οποίες τραυματίστηκε το παιδί. Ενας θείος του μικρού, ο Μπάσεμ, 38 ετών, παρών στο νοσοκομείο όπου πέθανε το παιδί, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως ο Αχμέντ πληγώθηκε από θραύσμα την ώρα που Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβολούσαν εναντίον των συμμετεχόντων στις διαδηλώσεις της Παρασκευής. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, ο πατέρας του Αχμέντ επίσης τραυματίστηκε από σφαίρες.

ΒΑΝΚΟΥΒΕΡ.-- Η Μενγκ Ουάνγκζου, οικονομική διευθύντρια του κινεζικού κολοσσού τεχνολογίας και κινητής τηλεφωνίας «Huawei», αποφασίστηκε από καναδικό δικαστήριο να αποφυλακιστεί υπό όρους μετά την καταβολή χρηματικής εγγύησης, 10 μέρες μετά τη σύλληψή της στο Βανκούβερ κατόπιν αιτήματος έκδοσης στις ΗΠΑ, με κατηγορίες για παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν και βαθύτερη αιτία τον σφοδρό ανταγωνισμό των ΗΠΑ με την Κίνα. Καταβλήθηκαν 10 εκατομμύρια καναδικά δολάρια (7,5 εκατ. δολ. ΗΠΑ) και η Μεγκ θα πρέπει να φοράει ηλεκτρονική συσκευή εντοπισμού στον αστράγαλο και να παραμένει στο σπίτι της καθημερινά από τις 11 μ.μ. έως τις 6 π.μ. Αν η καναδική Δικαιοσύνη αποφανθεί ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία σε βάρος της, ακολούθως το υπουργείο Δικαιοσύνης θα κληθεί να αποφασίσει αν θα εγκρίνει το αίτημα έκδοσής της στις ΗΠΑ. Σε περίπτωση έγκρισης μπορεί η Μεγκ να προσαχθεί σε δίκη για συνωμοσία και πιθανώς να της επιβληθεί ποινή φυλάκισης έως και 30 χρόνων. Η όλη υπόθεση έχει προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση της Κίνας, που δηλώνει ότι θα πάρει μέτρα.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Σε τρία χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε χτες ο Μάικλ Κοέν, ο πρώην δικηγόρος του Αμερικανού Προέδρου, για το ρόλο του στην πληρωμή για εξαγορά της σιωπής δύο γυναικών ώστε να βοηθήσει τον Ντόναλντ Τραμπ να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του 2016, και για την ψευδή κατάθεσή του στο Κογκρέσο όσον αφορά τις συζητήσεις που είχε σχετικά με την κατασκευή ουρανοξύστη του Οργανισμού Τραμπ στη Μόσχα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ