Πέμπτη 13 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ανακοίνωσε νέα στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία

Στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας» και της υπεράσπισης της «εθνικής ασφάλειας»

ΑΓΚΥΡΑ.--

Η Τουρκία θα ξεκινήσει νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία τις επόμενες μέρες, δήλωσε χτες ο Πρόεδρος της χώρας Ρ. Τ. Ερντογάν, μιλώντας σε συνάντηση για την τουρκική στρατιωτική βιομηχανία και θέτοντας ως στόχο «να σώσουμε την περιοχή» από «αυτονομιστές τρομοκράτες» - εννοώντας τις οργανώσεις Κούρδων (όπως οι YPG) που η Αγκυρα αντιμετωπίζει ως μεγάλη απειλή για την «εθνική ασφάλεια» και την εδαφική της ακεραιότητα.

Οι ανακοινώσεις επιβεβαιώνουν ότι η Τουρκία αναζητεί διαρκώς πλεονεκτήματα και κινήσεις που θα δυναμώσουν τη «διαπραγματευτική» της ικανότητα, σε μια περίοδο που δυναμώνουν σκληροί ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί σε όλη τη Μέση Ανατολή και η «επόμενη μέρα» που ξημερώνει για τη Συρία (μετά την «αντιμετώπιση» του «Ισλαμικού Κράτους») κάνει ακόμα πιο επιτακτικές διάφορες «απαντήσεις» σε κρίσιμα ζητήματα, όπως ο ρόλος των Κούρδων, ο έλεγχος των ενεργειακών πόρων της περιοχής, ευρύτερες ισορροπίες που αφορούν και τη θέση του Ιράν κ.λπ.

Ο Ερντογάν ισχυρίστηκε πως «τώρα είναι καιρός να πραγματοποιήσουμε την απόφασή μας να διασκορπίσουμε τους "κύκλους του τρόμου" ανατολικά του Ευφράτη» και πρόσθεσε ότι «το γεγονός πως έχουμε βαθιές διαφορές αντίληψης με τις ΗΠΑ δεν είναι μυστικό». Επέκρινε μάλιστα την Ουάσιγκτον ότι αγνοεί επανειλημμένα στοιχεία που δείχνουν ότι οι YPG είναι «τρομοκρατική οργάνωση», την οποία αντίθετα θεωρεί - όπως είπε - «στρατηγικό εταίρο».

Σημειωτέον, προχτές η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι εγκατέστησε παρατηρητήρια για την αποτροπή των συγκρούσεων ανάμεσα στον τουρκικό στρατό και τις YPG στη βόρεια Συρία, εξέλιξη που ο Ερντογάν επέκρινε έντονα, περιγράφοντας ως στόχο της το «να προστατευτούν οι τρομοκράτες από την Τουρκία».

Ενδεικτικό πάντως της ευρύτερης κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικότητας είναι ότι ο Ερντογάν παινεύτηκε για την αναβάθμιση της τουρκικής στρατιωτικής βιομηχανίας, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «ο κακός γείτονας μας έκανε ιδιοκτήτες», σχολιάζοντας τη στάση γειτονικών χωρών όπως η «νότια Κύπρος». Είπε ακόμα ότι οι χώρες που δεν είναι ισχυρές στη στρατιωτική τεχνολογία δεν μπορούν «να αντικρίσουν το μέλλον τους με ασφάλεια» και ότι μια 15ετία πριν η Τουρκία δεν θα μπορούσε να φέρει σε πέρας τις στρατιωτικές επιχειρήσεις «Κλάδος Ελαίας» και «Ασπίδα υπεράσπισης του Ευφράτη» στη Συρία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ