Σάββατο 8 Δεκέμβρη 2018 - Κυριακή 9 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΔΙΕΘΝΗ
Κάτω τα χέρια από τους κομμουνιστές της Πολωνίας - Οχι στην παραχάραξη της Ιστορίας

Επίσκεψη στην Πολωνία πραγματοποίησε ο Κ. Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του Κόμματος

Από τη συνάντηση του Κ. Παπαδάκη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτή, με τον καθηγητή Γ. Κόχαν (δεξιά)
Από τη συνάντηση του Κ. Παπαδάκη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτή, με τον καθηγητή Γ. Κόχαν (δεξιά)
Επίσκεψη στην Πολωνία πραγματοποίησε αντιπροσωπεία της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Κώστα Παπαδάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτή. Σκοπός της επίσκεψης ήταν να εκφραστεί έμπρακτη αλληλεγγύη στα διωκόμενα μέλη της Συντακτικής Επιτροπής της εφημερίδας του ΚΚ Πολωνίας «Μπρζασκ» με ανυπόστατες κατηγορίες περί «δημόσιας προώθησης ολοκληρωτικού συστήματος».

Τα μέλη και στελέχη του ΚΚ Πολωνίας είχαν καταδικαστεί από το Διοικητικό Δικαστήριο σε 9 μήνες κοινωνικής εργασίας, απόφαση που το Εφετείο του Κατοβίτσε θεώρησε ...μη αρκετή αναπέμποντας την υπόθεση στο Δικαστήριο της επαρχιακής πόλης Νταμπρόβα Γκόρνιτσα, επικαλούμενο «νέα στοιχεία και υλικό κατηγορίας». Η όλη δίκη διαρκεί πάνω από 2,5 χρόνια και στο πλαίσιό της δικαστικοί επιμελητές πραγματοποίησαν ακόμη κι έρευνες στα σπίτια των μελών και στελεχών του ΚΚ Πολωνίας, διεξάγοντας ανακριτικού τύπου «συνεντεύξεις», ρωτώντας ακόμα και γείτονές τους με προφανή στόχο τον εκφοβισμό. Προκαλεί επίσης ερωτήματα το γεγονός ότι ενώ ο δικαστής είχε ανακοινώσει ότι πιθανόν η επόμενη συνεδρίαση θα είναι η τελευταία της δίκης, τελικά αναβλήθηκε για δεύτερη φορά, και μάλιστα η αναβολή κοινοποιήθηκε λίγες ώρες πριν από την προκαθορισμένη συνεδρίαση της Παρασκευής 7 Δεκέμβρη. Η νέα δίκη ορίστηκε για τις 4 Γενάρη 2019.

Διεθνιστική αλληλεγγύη

Μνημείο που έστησαν Ελληνες απόγονοι πολιτικών προσφύγων στην Πόλιτσε, στη μνήμη των μαχητών του ΔΣΕ που δεν επέστρεψαν στην πατρίδα
Μνημείο που έστησαν Ελληνες απόγονοι πολιτικών προσφύγων στην Πόλιτσε, στη μνήμη των μαχητών του ΔΣΕ που δεν επέστρεψαν στην πατρίδα
Είχαν μεσολαβήσει ανακοινώσεις αλληλεγγύης από 90 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα που συμμετείχαν στην 20ή Διεθνή Συνάντηση, την οποία διοργάνωσε το ΚΚΕ, όπως και το ψήφισμα αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας των 30 Κομμουνιστικών Κομμάτων από όλη την Ευρώπη. Η διεθνιστική αλληλεγγύη εκφράζεται πολύμορφα, με διαμαρτυρίες και διαβήματα σε πολωνικές πρεσβείες, ενώ πρόσφατα σε ποδοσφαιρικό αγώνα στην Κύπρο φίλαθλοι της Ομόνοιας ανάρτησαν πανό αλληλεγγύης για το ΚΚ Πολωνίας.

Την προηγούμενη μέρα της προκαθορισμένης δίκης ο Κ. Παπαδάκης έδωσε συνέντευξη Τύπου στη Βαρσοβία, όπου κατήγγειλε τις αντικομμουνιστικές μεθοδεύσεις της πολωνικής κυβέρνησης και των αρχών της χώρας, όπου, εκτός από τη δίκη, βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία διερεύνησης της νομιμότητας του ΚΚ Πολωνίας με βάση τις αντικομμουνιστικές διατάξεις του Συντάγματος της Πολωνίας, που εξισώνουν το τέρας του φασισμού με τον κομμουνισμό. Στην τοποθέτησή του καυτηρίασε επίσης τις υποθέσεις ανάλογων προκλητικών διώξεων σε βάρος του Πολωνού καθηγητή του Πανεπιστημίου του Στετίνο Γιέρζι Κόχαν με την «κατηγορία» ότι διοργάνωσε σεμινάριο για τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Μαρξ, όπως και τη δίωξη Πολωνού διαδηλωτή την Πρωτομαγιά, ο οποίος φορούσε μπλουζάκι με σκίτσο του Λένιν και ο οποίος αν και αθωώθηκε πρωτόδικα ο εισαγγελέας παρενέβη ασκώντας έφεση για εκ νέου εξέταση της υπόθεσης.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής της η αντιπροσωπεία, μεταβαίνοντας στην πόλη Στετίνο, είχε συνάντηση με τον καθηγητή Φιλοσοφίας Γ. Κόχαν στον οποίο εξέφρασε την αλληλεγγύη του ΚΚΕ. Θυμίζουμε ότι φέτος το Μάη κλιμάκιο της Αστυνομίας, καταλύοντας το ακαδημαϊκό άσυλο, εισέβαλε στο χώρο του Σεμιναρίου αναζητώντας «πειστήρια ολοκληρωτισμού». Πολλές πρυτανικές αρχές, σύλλογοι διδασκόντων και φοιτητικοί σύλλογοι της Πολωνίας καταδίκασαν την πρόκληση αυτή. Ο καθηγητής στη συνάντηση ευχαρίστησε για τις παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες του ΚΚΕ τόσο στο Ευρωκοινοβούλιο όσο και για την ενημέρωση του ελληνικού λαού αλλά και για την ανάδειξη του ζητήματος διεθνώς. Να σημειωθεί ότι η υπόθεση, σύμφωνα με δημοσιεύματα, έχει μπει στο αρχείο.

Κάτω τα χέρια από το μνημείο των μαχητών του ΔΣΕ και όλα τα μνημεία και σύμβολα του αγώνα

Το αντικομμουνιστικό κυνήγι μαγισσών της κυβέρνησης της Πολωνίας ενθαρρύνεται και από την ΕΕ, όπως φανερώθηκε για μια ακόμη φορά μετά την απαράδεκτη απάντηση της επιτρόπου Γιούροβα στη σχετική Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, που το απέδωσε «στην προσέγγιση της Ιστορίας από το κάθε κράτος - μέλος με τον δικό του τρόπο». Ως απότοκο αυτής της αντικομμουνιστικής πολιτικής, με ανάλογες προκλητικές αποφάσεις έρχονται αντιμέτωποι οι Ελληνες απόγονοι των πολιτικών προσφύγων και οι οικογένειές τους. Κατά την επίσκεψή της η αντιπροσωπεία κατήγγειλε την κίνηση - πρόκληση της πολωνικής κυβέρνησης και του υπουργείου Εθνικής Αμυνας να κοινοποιήσουν ως ειλημμένη μάλιστα απόφαση την αφαίρεση της τιμητικής πλακέτας που συνόδευε το μνημείο των μαχητών του ΔΣΕ, στο Τσίβνουβ, περιοχή κοντά στο Στετίνο, όπου νοσηλεύτηκαν και τελικά απεβίωσαν στο στρατιωτικό νοσοκομείο «250».

Το πρόσχημά τους ήταν ότι η εν λόγω πλακέτα προωθεί τα «ολοκληρωτικά καθεστώτα» γιατί σε αυτήν αναγράφεται η φράση «Στους αγωνιστές για μια δημοκρατική Ελλάδα». Οπως αναφέρουν προκλητικά στην απόφασή τους οι στρατιωτικές αρχές της Πολωνίας, επικαλούμενες «τεκμηρίωση» του λεγόμενου «Ινστιτούτου Εθνικής Μνήμης / Επιτροπή Δίωξης Εγκλημάτων σε βάρος του πολωνικού λαού», «το περιεχόμενο της αναρτημένης πλακέτας ήταν ψευδές αφού στόχος του ΚΚΕ και του ΔΣΕ ήταν να δημιουργήσουν κομμουνιστικό κράτος, το οποίο θα ήταν υπό την επιρροή της ΕΣΣΔ».

Το μνημείο - οβελίσκος του Τσίβνουβ, σήμερα, παραμένει τοποθετημένο, πλέον χωρίς την πλακέτα, σε στρατόπεδο που συμμετέχει στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς γειτονικής βάσης της λυκοσυμμαχίας, ενώ η διοίκηση του στρατοπέδου δείχνοντας την ενόχλησή της, προκλητικά δεν επέτρεψε την επίσκεψη του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στο χώρο.

Η απαράδεκτη απόφαση των πολωνικών αρχών έχει προκαλέσει την αντίδραση των εναπομεινάντων πολιτικών προσφύγων, των απογόνων και των οικογενειών τους στην Πολωνία όσο και των επαναπατρισθέντων στην Ελλάδα από την Πολωνία. Συνιστά κίνηση προσβολής νεκρών και ανιστόρητης παραχάραξης της Ιστορίας της πολιτικής προσφυγιάς, που φέτος μάλιστα συμπληρώνει τα 70 χρόνια της και όπως αναφέρει η επιστολή των πολωνικών αρχών επιδιώκουν... «να διορθώσουν».

Σε συνάντηση που είχε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ με την ελληνική κοινότητα του Στετίνο καθώς και σε επαφές με απογόνους πολιτικών προσφύγων σε άλλες πόλεις της Πολωνίας σημείωσε την προκλητική στάση της πολωνικής κυβέρνησης και εξέφρασε την καταδίκη του ΚΚΕ σε αυτήν την ωμή και προκλητική προσβολή της μνήμης των μαχητών του ΔΣΕ, και των οικογενειών τους, τονίζοντας την αποφασιστικότητα του ΚΚΕ να δοθεί απάντηση.

Είναι ενδεικτικό ότι σε επιστολή τους εκπρόσωποι των Ελλήνων της Πολωνίας αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Σήμερα, μετά από σχεδόν 70 χρόνια από εκείνα τα γεγονότα, οι Ελληνες ιστορικοί - ίσως οι πιο κατάλληλοι για την αξιολόγηση αυτών των θεμάτων - δεν στερούν από τους προγόνους μας την ιδιότητα του πατριώτη και του αγωνιστή για μια δημοκρατική και ελεύθερη Ελλάδα.

Η αξιολόγησή τους επιβεβαιώνεται από τη θέση του ελληνικού κράτους, το οποίο εξίσωσε τα δικαιώματα των βετεράνων του αριστερού αντάρτικου, ιδιαίτερα των βετεράνων του ΔΣΕ (που αναφέρονται στην πρώτη πλακέτα στο μνημείο του Τσίβνουβ), με των υπόλοιπων Ελλήνων στρατιωτών εκείνης της περιόδου. Επομένως η θέση του Ινστιτούτου Εθνικής Μνήμης είναι ένα απλό "καρμπόν" της αξιολόγησης της πολωνικής ιστορίας μεταφερμένης σε άλλη χώρα. (...) Αυτό οδηγεί σε λαθεμένα συμπεράσματα, επιζήμιες αξιολογήσεις και κακές λύσεις», τονίζει η επιστολή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική κοινότητα στο Στετίνο, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που συνάντησε και την απουσία της παραμικρής στήριξης από την ελληνική κυβέρνηση, έστησε μνημείο στη μικρή πόλη Πόλιτσε, τα αποκαλυπτήρια του οποίου έκανε στις 19 Οκτώβρη, τιμώντας όσους πολιτικούς πρόσφυγες δεν κατάφεραν ποτέ να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Είναι επίσης ενδεικτικό ότι το άτυπο ελληνικό σχολείο που έχουν δημιουργήσει οι Ελληνες στο Στετίνο και στο οποίο αγωνίζονται να μάθουν Ελληνικά τα 10 μόλις παιδιά τους, χρηματοδοτείται ...από τους ίδιους τους γονείς, χωρίς δάσκαλο από το υπουργείο Παιδείας, με τα μαθήματά του να γίνονται σε ένα μικρό γραφείο κι όχι σε σχολική αίθουσα.

Μπροστά σε αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση και τις αντιδραστικές μεθοδεύσεις της πολωνικής κυβέρνησης προκύπτει το αμείλικτο ερώτημα: Πώς τοποθετείται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ; Στη συνάντηση της αντιπροσωπείας της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ με τον Ελληνα πρέσβη στη Βαρσοβία απάντηση δεν δόθηκε.

«Διορθώνοντας» την Ιστορία

Χρειάζεται να σημειωθεί ότι τα μνημεία των μαχητών του ΔΣΕ δεν είναι τα μόνα που βρίσκονται στο στόχαστρο των πολωνικών αρχών. Δεκάδες χιλιάδες κομμουνιστικά, αντιφασιστικά μνημεία και ονόματα οδών σε όλη την Πολωνία ανάλογα επιδιώκεται ...να «διορθωθούν», όπως αναφέρουν προκλητικά οι πολωνικές αρχές.

Αντίστοιχη παραποίηση και αφαίρεση πλακέτας έγινε και σε βάρος μνημείου στο Τσίβνουβ, 2 στρατιωτών του Κόκκινου Στρατού. Ομως, κι εδώ σημειώνονται σημαντικές αντιδράσεις που βάζουν εμπόδια σε αυτά τα σχέδια. Χαρακτηριστικό είναι ότι δρόμοι με ονόματα όπως του Μαρξ, με ονομασίες επετείων απελευθέρωσης περιοχών από τον Κόκκινο Στρατό και τοπικών ηρώων κομμουνιστών, που ο πολωνικός λαός δεν ξεχνά την προσφορά τους παρά τους τόνους αντικομμουνιστικής λάσπης, διατηρούνται και μπλοκάρεται η αντικατάστασή τους. Με τη συμβολή και του ΚΚ Πολωνίας έχει συσταθεί η καμπάνια «Κόκκινη Ιστορία» που πρωτοστατεί στην υπεράσπιση της ιστορικής αλήθειας.

Παρά τον αρνητικό συσχετισμό οι κομμουνιστές της Πολωνίας σηκώνουν με όλες τους τις δυνάμεις το ανάστημά τους ενάντια στη σαπίλα του καπιταλιστικού συστήματος που καταδικάζει τον πολωνικό λαό να ζει στη φτώχεια, στην εκμετάλλευση, στη μαζική χρόνια μετανάστευση για ένα κομμάτι ψωμί και ενάντια στην αντικομμουνιστική εκστρατεία που στόχο έχει να αποκρυφτεί ότι «η Γη τελικά γυρίζει», ότι υπάρχει πραγματική διέξοδος από τον καπιταλισμό, η κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, ο σοσιαλισμός.

Κάτω τα χέρια από το ΚΚ της Πολωνίας, τα σύμβολά του, το αναφαίρετο δικαίωμά του στην ανεμπόδιστη δραστηριότητά του.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ