Σελ. /28
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Δεκέμβρη 2018 - αριθ. φύλλου: 13141

Οι προτάσεις του ΚΚΕ να γίνουν αντικείμενο διεκδίκησης του εργατικού - λαϊκού κινήματος

Δ. Κουτσούμπας: Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και άλλων δυνάμεων κινούνται σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση από τη δική μας και δεν υπηρετούν τα λαϊκά συμφέροντα

  • Αγωνιζόμαστε για να προστατευτούν και να διευρυνθούν τα λαϊκά, δημοκρατικά δικαιώματα, οι συνδικαλιστικές ελευθερίες, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, χωρίς αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρξει πραγματικά «προοδευτικό» και «δημοκρατικό» Σύνταγμα στο πλαίσιο της σημερινής εξουσίας του κεφαλαίου
  • Ο πρώτος στόχος της συνταγματικής αναθεώρησης είναι η εξασφάλιση της κυβερνητικής πολιτικής σταθερότητας. Ο δεύτερος στόχος είναι η αναπαλαίωση αυτού του σάπιου αστικού πολιτικού συστήματος, απέναντι στο οποίο υπάρχει έντονη λαϊκή δυσαρέσκεια.
  • Η υπεράσπιση και διεύρυνση των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων, η απόλαυσή τους στην πραγματική ζωή απαιτούν βαθύτερες, ριζικές αλλαγές στην οικονομία και την εξουσία. Πραγματικά κυρίαρχος μπορεί να γίνει ο λαός όταν θα έχει στην ιδιοκτησία του τον πλούτο που παράγει.
  • Ο λαός έχει το δικαίωμα να παλεύει με όλες τις μορφές σε μια τέτοια κατεύθυνση και επίσης έχει το δικαίωμα και τη δύναμη να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για την αλλαγή του σημερινού Συντάγματος.

ΣΕΛ.  4   -   7

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Μερίσματα» και «αντίμετρα»...

Με αφορμή το επικείμενο άνοιγμα της διαδικασίας αιτήσεων για το λεγόμενο «κοινωνικό μέρισμα», τα κυβερνητικά επιτελεία λανσάρουν ξανά την κάλπικη προπαγάνδα περί... «ταξικής μεροληψίας υπέρ των πολλών», επαναφέροντας και τα περί «πρώτου κρατικού προϋπολογισμού χωρίς μέτρα λιτότητας», περί «αντίμετρων για την άρση αδικιών» κ.ο.κ.

Προσπαθούν να βάλουν το λαό να πει κι «ευχαριστώ», γιατί με την αντιλαϊκή πολιτική που κλιμακώνει η κυβέρνηση, του παίρνουν 10 και μόνιμα και δίνουν πίσω σε ορισμένα τμήματά του 1 και εφάπαξ, για τη διαχείριση της φτώχειας, την οποία μονιμοποιεί και οξύνει ακριβώς αυτή η πολιτική υπηρέτησης του κεφαλαίου!

Τόσο η αντιλαϊκή κλιμάκωση όσο και η προκλητική κοροϊδία που την συνοδεύει, δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητες! Μετά από την επιτυχημένη πρόσφατη πανεργατική απεργία, τα συλλαλητήρια στα οποία καλεί το ΠΑΜΕ στις 18 Δεκέμβρη, μέρα ψήφισης του αντιλαϊκού προϋπολογισμού, μπορούν να αποτελέσουν το επόμενο μαχητικό βήμα, για να βγουν ακόμα πιο αποφασιστικά στο προσκήνιο οι σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες.

Η κυβέρνηση παρουσιάζει ως «φιλολαϊκό» τον κρατικό προϋπολογισμό που όχι μόνο ενσωματώνει όλα τα αντιλαϊκά μέτρα των προηγούμενων χρόνων και τους στόχους για τα ματωμένα πλεονάσματα, αλλά φορτώνει και νέα βάρη στο λαό, κόβει ακόμα περισσότερα από τα ήδη πετσοκομμένα κονδύλια για την κάλυψη λαϊκών αναγκών και την ίδια στιγμή μπουκώνει με νέα προνόμια το μεγάλο κεφάλαιο.

Πίσω από τα προπαγανδιστικά περιτυλίγματα, μια ματιά στα ίδια τα «ατού» που επικαλείται η κυβέρνηση για να γυαλίσει το «φιλολαϊκό» της προσωπείο, επιβεβαιώνει την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης προς όφελος του κεφαλαίου.

Πάνω στη φοροληστεία που βιώνουν οι εργαζόμενοι και ο λαός, με τον πρώτο «μεταμνημονιακό» προϋπολογισμό έρχεται να προστεθεί νέα «απογείωση» των φόρων κατά 1 δισ. ευρώ το 2019, ενώ μπροστά βρίσκεται και η ήδη νομοθετημένη μείωση του αφορολόγητου ορίου από το 2020.

Τα τσακισμένα κονδύλια για την κάλυψη λαϊκών αναγκών «τσεκουρώνονται» ακόμα παραπέρα: Μεταξύ άλλων, ο τάχα «φιλολαϊκός» προϋπολογισμός προβλέπει νέα μείωση της χρηματοδότησης για τα ασφαλιστικά ταμεία, για τα δημόσια νοσοκομεία που ήδη βρίσκονται σε εκρηκτική κατάσταση, ακόμα και γι' αυτό το πενιχρό επίδομα ανεργίας, τη στιγμή που το λαμβάνει μόνο 1 στους 10 εγγεγραμμένους ανέργους!

Την ίδια ώρα, πλήθος από τα περιβόητα «αντίμετρα» κατευθύνεται απευθείας στο μεγάλο κεφάλαιο: Κρατική επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών για νέους εργαζόμενους, μείωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη, μείωση της φορολογίας και στα διανεμόμενα κέρδη στους μετόχους επιχειρήσεων...

Οι μποναμάδες για το μεγάλο κεφάλαιο, μάλιστα, δεν περιορίζονται στον προϋπολογισμό: Χαρακτηριστικές είναι οι «βελτιώσεις» που προωθούνται στον «αναπτυξιακό νόμο», οι οποίες έρχονται να προσθέσουν αυξημένες προκαταβολές κρατικών ενισχύσεων, φοροελαφρύνσεις που θα ξεκινάνε πριν από την ολοκλήρωση της επένδυσης, ενίσχυση της κρατικής επιδότησης και των φορολογικών απαλλαγών στις λεγόμενες «στρατηγικές επενδύσεις» κ.ά.

Το... «μεταμνημονιακό μείγμα» αποτελεί συνέχεια της ίδιας αντιλαϊκής συνταγής των προηγούμενων χρόνων, προσαρμοσμένης στη φάση της καπιταλιστικής ανάκαμψης: Κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης για τη θωράκιση και την ενίσχυση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων, μόνιμο χτύπημα των δικαιωμάτων και του εισοδήματος του λαού και εφάπαξ ψίχουλα σε ορισμένα τμήματά του, βγαλμένα από τα δεκαπλάσια ματωμένα πλεονάσματα!

Με εφόδιο τα βήματα που μετρήθηκαν στη δουλειά «από τα κάτω» για την πρόσφατη πανεργατική απεργία, η συζήτηση αυτή πρέπει να ανοίξει σε κάθε χώρο δουλειάς, στις συνοικίες και τα χωριά.

Να δυναμώσουν η ενημέρωση και η οργάνωση των εργαζομένων και του λαού, να αναδειχτεί η ανάγκη για μαχητική απάντηση, με μαζική συμμετοχή στην πάλη, στα συλλαλητήρια που οργανώνει το ΠΑΜΕ στις 18 Δεκέμβρη, αλλά και στις άλλες αγωνιστικές πρωτοβουλίες, όπως η παναττική κινητοποίηση των υγειονομικών στις 10/12, το πανελλαδικό συλλαλητήριο των συνταξιούχων στην Αθήνα στις 15/12 και οι νέες συντονισμένες κινητοποιήσεις που προετοιμάζουν οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι, οργανώνοντας πανελλαδική σύσκεψη αυτήν την Κυριακή.


ΠΑΜΕ
Συλλαλητήρια στις 18 Δεκέμβρη ο επόμενος αγωνιστικός σταθμός

Τη μέρα που ψηφίζεται στη Βουλή ο αντιλαϊκός προϋπολογισμός


ΣΕΛ.  19

ΗΠΑ - ΝΑΤΟ
Με σχέδια αποστολής αμερικανικού πλοίου, κλιμακώνουν την ένταση στη Μαύρη Θάλασσα

ΣΕΛ.  23


ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Τις πραγματικές αιτίες των σκανδάλων δείχνει το πόρισμα του ΚΚΕ

ΣΕΛ.  17
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΠΣΟ
Αλληλεγγύη στον ναύτη που κατήγγειλε τις ΝΑΤΟικές αποστολές

ΣΕΛ.  9
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Παναττική κινητοποίηση τη Δευτέρα 10/12

ΣΕΛ.  19
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Πανηγυρίζουν επειδή από τις 30 και πλέον περικοπές δεν εφαρμόζουν τη μία!

ΚΚΕ στη Βουλή: Ο νόμος Κατρούγκαλου βάζει ταφόπλακα στον όποιο κοινωνικό χαρακτήρα είχαν προσδώσει οι αγώνες της εργατικής τάξης στην Ασφάλιση


ΣΕΛ.  8

Εκλογές Ιούνη 2023

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org