Σάββατο 8 Δεκέμβρη 2018 - Κυριακή 9 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Οξυνση της έντασης σε πολλά μέτωπα

Από διαμαρτυρία στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα ενάντια στην επιβολή δασμών στα σερβικά προϊόντα από την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου

Copyright 2018 The Associated

Από διαμαρτυρία στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα ενάντια στην επιβολή δασμών στα σερβικά προϊόντα από την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου
Η ανάφλεξη της έντασης στα Δυτικά Βαλκάνια επανέρχεται στο προσκήνιο ως αποτέλεσμα του συνεχιζόμενου ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού ανάμεσα στις ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και τη Ρωσία, αλλά και άλλους, για σφαίρες επιρροής, τον έλεγχο αγορών, πηγών και οδών Ενέργειας.

Αυτό αποδεικνύουν μια σειρά γεγονότα: Το «ξεπάγωμα» σχεδίων για τη δημιουργία στρατού στο Κόσσοβο, οι αντιδράσεις της Σερβίας για την επιβολή ασφυκτικών δασμών 100% από την Πρίστινα στις εισαγωγές προϊόντων από τη Σερβία και τη Βοσνία.

Οι πρόσφατες δηλώσεις του Σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, περί «Μακεδόνων του Αιγαίου» και «πιθανής» διδασκαλίας της «μακεδονικής» γλώσσας στην Ελλάδα, ή όσα είπε σε πανεπιστήμιο των Σκοπίων το βράδυ της Πέμπτης ότι «είμαστε Μακεδόνες και μιλάμε μακεδονικά και κανείς δεν θα το αμφισβητήσει ξανά αυτό... Εχουμε ένα πρόθεμα, το "Βόρεια", αλλά παραμένουμε Μακεδονία, δεν υπάρχει άλλη χώρα με αυτό το όνομα, υπάρχει Ελλάδα», επιβεβαιώνουν ότι τα σπέρματα αλυτρωτισμού είναι υπαρκτά στη ΝΑΤΟικής κοπής συμφωνία των Πρεσπών, ανάμεσα στην ΠΓΔΜ και την Ελλάδα.

Από την άλλη, τα πρόσφατα διαδικτυακά καλέσματα για καταλήψεις σε σχολεία με σύνθημα «Η Μακεδονία είναι ελληνική», δείχνουν ότι ακροδεξιές και εθνικιστικές δυνάμεις καλλιεργούν αλυτρωτισμούς και στην Ελλάδα, αλείφοντας «βούτυρο στο ψωμί» επικίνδυνων σχεδιασμών, που βρίσκουν εύφορο έδαφος να εκδηλωθούν πάνω στο «διαίρει και βασίλευε».

Επίσης, η παρέμβαση του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Αμερικανού Μάθιου Νίμιτς, στα Σκόπια περί «τήρησης των συμφωνηθέντων» και «χαμηλών τόνων», που εμφανίστηκε δήθεν «πυροσβεστικά», δεν αναιρεί την υποδαύλιση νέων εντάσεων.

Ακόμη, οι σχέσεις Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου φαίνεται πως αφορούν το ευρύτερο παζάρι για τη λεγόμενη «ομαλοποίηση» των μεταξύ τους σχέσεων, τα σχέδια των αστικών τάξεων αμφοτέρων των πλευρών για «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» αλλά και την ευρύτερη κόντρα της Ρωσίας, της Τουρκίας, της Κίνας με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Η επιλογή του Σέρβου Προέδρου, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, να συναντηθεί στα μέσα της βδομάδας με τους πρέσβεις ΗΠΑ, Ρωσίας και Κίνας με σκοπό να πάρει «εγγυήσεις» για τη στάση που θα τηρήσουν απέναντι σε σερβικά αιτήματα, ιδιαίτερα στα σχέδια της Πρίστινας για τη μετατροπή των «Δυνάμεων Προστασίας Κοσσόβου» σε στρατό, είναι χαρακτηριστική. Το ζήτημα είναι βέβαιο πως θα πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις καθώς στις 14 Δεκέμβρη το κοσσοβάρικο Κοινοβούλιο καλείται να ψηφίσει σχετικό νομοσχέδιο.

Το ΝΑΤΟ επισήμως δείχνει να αποθαρρύνει, αυτό το διάστημα, το σχέδιο δημιουργίας στρατού στο Κόσσοβο με τη δικαιολογία πως γίνεται «σε λάθος χρόνο». Επί της ουσίας, όμως, δεν διαφωνεί με τη δημιουργία στρατού. Οι πληροφορίες σερβικών ΜΜΕ πως οι ΗΠΑ στέλνουν μυστικά στο Δυρράχιο της Αλβανίας φορτία σύγχρονων όπλων και πυρομαχικών για τον εξοπλισμό του «στρατού» στο Κόσσοβο δεν διαψεύστηκαν ούτε επιβεβαιώθηκαν από το Βελιγράδι αλλά και από την Ουάσιγκτον. Δεν διαψεύστηκαν, επίσης, ούτε οι πληροφορίες του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Σερβίας Βουκ Γέρεμιτς για μυστική συνάντηση του Βούτσιτς με τον Πρόεδρο του Κοσσόβου, Χ. Θάτσι, στις αρχές Νοέμβρη στη Ρώμη για πρόκληση «έντασης» με στόχο την προώθηση του σχεδίου «διόρθωσης των συνόρων» μέσω της ανταλλαγής εδαφών.

Στο πολυεπίπεδο παιχνίδι των ανταγωνισμών συμμετέχουν την ίδια ώρα και οι ιμπεριαλιστές της ΕΕ, που έχουν έως τώρα το «αποκλειστικό προνόμιο» μεσολάβησης στις «παγωμένες» εδώ και πολλούς μήνες διαπραγματεύσεις μεταξύ Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών στις Βρυξέλλες. Το γερμανικό συντηρητικό ίδρυμα «Κόνραντ Αντενάουερ» στα τέλη Νοέμβρη δημοσιοποίησε έκθεση σε σχέση με το ποιο μοντέλο θα μπορούσε να βρεθεί για να επιτευχθεί η περιβόητη μελλοντική συμφωνία «ομαλοποίησης των σχέσεων Σερβίας - Κοσσόβου». Εντοπίζει το μεγαλύτερο μέρος της «εμπλοκής» όχι βεβαίως στις δραματικές συνέπειες της ΝΑΤΟικής ιμπεριαλιστικής επέμβασης του '99 και παλιότερα αλλά... στο σερβικό Σύνταγμα και στις «ασφαλιστικές δικλίδες» που έχει για το Κοσσυφοπέδιο. Προτείνει λοιπόν αλλαγές στο Σύνταγμα αυτό, τονίζοντας ότι μία μελλοντική συμφωνία «ομαλοποίησης» σχέσεων θα πρέπει να εξασφαλίζει μεταξύ άλλων την ένταξη του προτεκτοράτου σε ΕΕ και ΟΗΕ (εκτιμώντας πως θα μπορούσε να γίνει και δίχως τη σερβική αναγνώριση!), την παροχή εγγυήσεων για την προστασία των δικαιωμάτων της σερβικής μειονότητας και της σερβικής πολιτιστικής κληρονομιάς στο Κοσσυφοπέδιο, προβλέψεις για τη μετατροπή των σημερινών «Δυνάμεων Προστασίας Κοσσόβου» σε στρατό, με κάποιους πιθανούς, αρχικούς «αριθμητικούς» ή «προσωρινούς περιορισμούς» στη διάρκεια κάποιας «μεταβατικής περιόδου».

Εως ότου ξαναρχίσουν πάντως οι διαπραγματεύσεις αυτές στις Βρυξέλλες, δημιουργούνται τα περιθώρια για «άνοιγμα» του παιχνιδιού και σε άλλους παίχτες με την προβιά «μεσολαβητή». Οι ΗΠΑ έχουν συμφέρον να παίξουν και αυτόν το ρόλο στο φόντο της ενδοϊμπεριαλιστικής κόντρας με την ΕΕ, ενώ από την άλλη η Ρωσία εκφράζει την αντίθεσή της στην ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Επίσης, η Κίνα δηλώνει παρούσα για να υπερασπιστεί τα δικά της συμφέροντα στην περιοχή, που σχετίζονται με τα μεγαλεπήβολα σχέδια των σύγχρονων «εμπορικών δρόμων».


Δ. Ο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ