Πέμπτη 6 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ταύτιση της ηγεσίας της ΚΕΔΕ με την αντιλαϊκή στρατηγική της κυβέρνησης

Παρεμβάσεις από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και κομμουνιστές δημάρχους στις θεματικές ενότητες του συνεδρίου

Ολοκληρώθηκε χτες το τακτικό ετήσιο συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), κατά τις εργασίες του οποίου αναδείχτηκαν η ταύτιση και η συμφωνία των παρατάξεων στην ΚΕΔΕ με τη στρατηγική και την κατεύθυνση της παρέμβασης της κεντρικής εξουσίας, σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων και του λαού.

Αυτό ακριβώς κατήγγειλε η Ελπίδα Παντελάκη, δημοτική σύμβουλος Πειραιά και εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», μιλώντας στο συνέδριο. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, όπως ανέφερε, η Τοπική Διοίκηση αποτελούσε τον προπομπό και το δοκιμαστήριο όλων των αρνητικών εξελίξεων που προώθησαν οι προηγούμενες, αλλά και η σημερινή κυβέρνηση, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, το ξεθεμελίωμα της κοινωνικής πολιτικής στο χώρο των δήμων.

Επισήμανε ακόμα ότι η παρέμβαση των αιρετών της Τοπικής Διοίκησης απλώνεται και στις κεντρικές επιλογές των κυβερνήσεων στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, όπου πρόσφατα είδαμε δήμους και Περιφέρειες «να στρώνουν κόκκινα χαλιά, για να υποδεχθούν τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Κεντρική Μακεδονία, τη Δυτική Ελλάδα, την Πελοπόννησο, την Κρήτη, όπου δηλαδή υπάρχουν βάσεις και στρατηγεία». Ακόμα και στη συμφωνία των Πρεσπών, στο κύριο ζήτημα που προωθεί η κυβέρνηση και αυτό είναι η ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, επισήμανε, δεν διαφωνεί κανένα αστικό κόμμα. Παρότι στο συνέδριο της ΚΕΔΕ ακούστηκαν «τρομερές πατριωτικές κορόνες», κανένας δεν είπε για κατάργηση της διάταξης στο Σύνταγμα που δίνει τη δυνατότητα εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων με 151 βουλευτές.

Η Ελπ. Παντελάκη κατήγγειλε, επίσης, ότι δεν έγινε καμία αναφορά στα προβλήματα και τα ζητήματα που καίνε τους εργαζόμενους και, μάλιστα, πρόσθεσε πως «ό,τι ακούστηκε ήταν εναντίον και όχι υπέρ τους». Κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για μονιμοποίηση των εργαζομένων στα προγράμματα των δήμων όπως «Βοήθεια στο Σπίτι» κ.ά., για τις σχολικές καθαρίστριες που παραμένουν απλήρωτες για τους μόλις 10 μήνες που εργάζονται και μάλιστα με εξευτελιστικούς μισθούς, ενώ κατήγγειλε τη στάση της κυβέρνησης, που διά στόματος υπουργού είπε πως πρέπει να πληρωθούν, χωρίς όμως η κυβέρνηση να δίνει τα αντίστοιχα κονδύλια!

Αλλαγές που θωρακίζουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Οσον αφορά την αναθεώρηση του Συντάγματος, επισήμανε ότι και σε αυτό το θέμα φαίνεται πόσο επιζήμια είναι η πολιτική, η στάση και η πρακτική των αιρετών της Τοπικής Διοίκησης όλα τα χρόνια και τώρα.

Υπογράμμισε ότι με τις προωθούμενες αλλαγές αφενός επιχειρείται ο αποπροσανατολισμός των εργαζομένων, αφετέρου θωρακίζονται τα συμφέροντα της κυρίαρχης τάξης και η απαρέγκλιτη εφαρμογή όλων των αντιλαϊκών νόμων σε βάρος του λαού. Παίρνονται μέτρα για σταθερές κυβερνήσεις και είναι βαθιά ταξικές, γιατί θεωρείται ιερό και απαραβίαστο ό,τι αφορά το κεφάλαιο και λάστιχο ό,τι αφορά το λαό. Στο χώρο της Τοπικής Διοίκησης επισήμανε ότι αυτό φαίνεται ολοκάθαρα και στα οικονομικά και στις αρμοδιότητες και στο προσωπικό. Ο νόμος για τους πόρους δεν εφαρμόζεται, η διάταξη για τις αρμοδιότητες επίσης δεν εφαρμόζεται, ενώ για το προσωπικό απαγορεύτηκε από το Σύνταγμα να μονιμοποιούνται οι συμβασιούχοι.

Την ίδια ώρα, πρόσθεσε, οι νόμοι και οι διατάξεις του Συντάγματος που αφορούν το κεφάλαιο δεν είναι λάστιχο και δεν αλλάζουν, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον καθορισμό της σύνθεσης των πλοίων και τη φορολόγηση των εφοπλιστών που έχουν ελληνική σημαία στα πλοία τους, τα οποία φορολογούνται με τους κόρους και όχι με το είδος που μεταφέρουν και τα κέρδη που έχουν. Αυτό προβλέπεται με νόμο από το 1953 και δεν αλλάζει (!), παράδειγμα που καταρρίπτει και το μύθο πως όταν έχει κέρδη το κεφάλαιο, κάτι θα κερδίσουν και οι εργαζόμενοι, επισήμανε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας, η Ελπίδα Παντελάκη επισήμανε ότι η πολιτική που υπηρετούν οι αιρετοί των αστικών κομμάτων στην Τοπική Διοίκηση είναι η ανάπτυξη στο πλαίσιο της ΕΕ, της «ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», η ανάπτυξη των κερδών του κεφαλαίου και όχι του λαού.

Αντιδραστική μεταρρύθμιση

Ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, στην παρέμβασή του στο συνέδριο στην ενότητα «Κλεισθένης - Εφαρμογή - Η επόμενη μέρα», ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Ως δημοτική αρχή στηρίζαμε και στηρίζουμε την απλή αναλογική σε κάθε εκλογική αναμέτρηση από θέση αρχής. Δεν μπορούμε όμως να αφήσουμε ασχολίαστο το γεγονός ότι αξιοποιήθηκε η κουβέντα για την απλή αναλογική, για να κρύψει την ουσία της μεταρρύθμισης, που είναι να μετατρέψει τις Περιφέρειες και τους δήμους σε πεδία επιχειρηματικής λειτουργίας. Πέρα από τις αντιπαραθέσεις - υπαρκτές και ανύπαρκτες - ήταν σαφής η προσπάθεια να δημιουργηθούν ευρύτατες συναινέσεις και στην Τοπική Διοίκηση, ώστε να υπηρετηθεί πιο στέρεα η αντιλαϊκή ρότα.

(...) Ακούμε για αποκέντρωση, εξουσία, αρμοδιότητες στην Τοπική Διοίκηση. Με ποιο προσωπικό, με ποια χρηματοδότηση; Ενώ στα λόγια λένε ότι τα μνημόνια τελείωσαν, η δημοσιονομική επιτήρηση συνεχίζει, τα μνημόνια είναι στη θέση τους. Το πρόβλημα του ελληνικού λαού δεν είναι σε ποιον θα πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ, αν θα τα πάρει η κυβέρνηση ή ο δήμος. Το θέμα είναι ότι πρόκειται για έναν αντιλαϊκό φόρο και δεν πρέπει να υπάρχει. Οι κυβερνώντες και αυτοί που θέλουν να τους αντικαταστήσουν, δεν λένε κουβέντα και φυσικά δεν επιλύουν το θέμα των χιλιάδων διακοπών ρεύματος από τη ΔΕΗ και για τη μάστιγα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που απειλεί χιλιάδες λαϊκές οικογένειες. Δεν διευκολύνουν τους δήμους να μπορούν να παίρνουν αποφάσεις τα Δημοτικά Συμβούλια για τα χρέη προς τους δήμους. Δεν έγινε η νομοθετική ρύθμιση που ζητήσαμε».

Ανάπτυξη για ποιον και από ποιον

Στα οικονομικά των δήμων αναφέρθηκε ο δήμαρχος Καισαριανής, Ηλίας Σταμέλος, από το βήμα του συνεδρίου της ΚΕΔΕ. Οπως είπε:

«Οταν μιλάμε για τα οικονομικά στην Τοπική Διοίκηση, στην ουσία μιλάμε για την καρδιά της λειτουργίας των δήμων της χώρας μας. Βεβαίως όταν μιλάμε για ανάπτυξη, πρέπει να βάζουμε το ερώτημα "ανάπτυξη για ποιον και από ποιον". Γιατί αν αυτό το ερώτημα δεν το βάζουμε, θα μιλάμε όλοι για ανάπτυξη, αλλά δεν θα έχει τα ίδια αποτελέσματα για όλους. Ανάπτυξη έχουμε, αλλά έχουμε και ανάπτυξη της ανεργίας και μείωση μισθών. Εμείς που ενδιαφερόμαστε για τους κατοίκους των πόλεών μας, που η πλειοψηφία τους είναι άνεργοι, συνταξιούχοι, νέοι, πρέπει να ενδιαφερόμαστε για το τι ανάπτυξη υπάρχει προς όφελος ποιου».

Παρέμβαση για τη χωματερή στη Φυλή

Στο θέμα της χωματερής της Φυλής, αλλά και στην πολιτική που ακολουθείται και από τη σημερινή κυβέρνηση στο ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος, στάθηκε ο δήμαρχος Πετρούπολης Βαγγέλης Σίμος. Θύμισε τα χρονοδιαγράμματα 20ετίας που είχαν τεθεί και τη σημερινή της κατάσταση, που έχει υπερκορεστεί, αλλά και την αύξηση των καρκινογενέσεων στην περιοχή της Δυτικής Αθήνας. «Λέμε διαλογή στην πηγή», συνέχισε και τόνισε πως πρέπει να γίνεται από τους δήμους η αποκομιδή και μόνο, «και πρέπει να στηριχθούν σε αυτό γιατί για να γίνει χρειαζόμαστε στόλους και οχήματα νέα, χρειαζόμαστε και προσωπικό. Ποιος θα την κάνει την αποκομιδή; Δεν πρέπει να γίνουν μαζικές προσλήψεις προσωπικού μόνιμου, που να καλύψουν αυτή την ανάγκη;».

Αναρωτήθηκε επίσης γιατί να μην υπάρχει «κρατικός φορέας να διαχειρίζεται τα απορρίμματα; Γιατί να υπάρχει Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης, να υπάρχει Εταιρεία Ανακύκλωσης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, εταιρεία που να διαχειρίζεται τα τηγανέλαια, τις μπαταρίες, τις λάμπες; Αυτά που έχει πληρώσει και πληρώνει μέσα από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού ο δημότης, να τα πληρώνει ξανά σε κάποιον άλλον διπλά και τριπλά; Το ζήτημα είναι ότι υπάρχει κατεύθυνση να κερδίζουν επιχειρηματικοί όμιλοι μέσα από τη διαχείριση των απορριμμάτων».

Μετακίνηση κόστους λειτουργίας στους δημότες

Στα ζητήματα της κοινωνικής πολιτικής, της υγείας και των εργασιακών σχέσεων στους δήμους όλης της χώρας, που βιώνει ο λαός, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος. «Για τα κοινωνικά θέματα τι προτείνει η ΚΕΔΕ; Με δύο λόγια μεταφορά αρμοδιότητας στους δήμους. Δηλαδή μετακίνηση κόστους λειτουργίας στους δημότες. Σπάει ο ενιαίος χαρακτήρας των κοινωνικών υπηρεσιών και δημιουργούνται δομές Υγείας και Παιδείας πολλών ταχυτήτων», συνέχισε ο δήμαρχος Χαϊδαρίου και παρέθεσε τα όσα αντιμετωπίζουν οι λαϊκές οικογένειες με τους παιδικούς σταθμούς και τα χιλιάδες παιδιά που έμειναν εκτός. «Εμείς πιστεύουμε ότι όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα να πηγαίνουν σε παιδικούς σταθμούς που θα είναι δωρεάν και θα υπάρχουν όλες οι προδιαγραφές και προϋποθέσεις για να έχουν καλή φοίτηση. Για τους νέους παιδικούς σταθμούς, ξέρετε το παραμύθι για τους 1.800 που θα λειτουργήσουν, έχουν μείνει στα λόγια, όπως άλλα πολύ ωραία που ακούμε για χρηματοδότηση και ενίσχυση των δήμων», ανέφερε.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org