Τρίτη 4 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΚΕ
Παρέμβαση για τους εργαζόμενους αποκατάστασης αρχαίου θεάτρου

Το θέμα των απειλών απόλυσης εργαζομένων στο έργο της αποκατάστασης του θεάτρου της αρχαίας Νικόπολης, στο νομό Πρέβεζας, αναδεικνύει το ΚΚΕ με Ερώτησή του στη Βουλή, προς την υπουργό Πολιτισμού.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης, Νίκος Καραθανασόπουλος και Χρήστος Κατσώτης, που υπογράφουν την Ερώτηση, σημειώνουν αναλυτικά:

«Στο έργο αποκατάστασης του θεάτρου της Νικόπολης, στον νομό Πρέβεζας, εργάζονται συνολικά 42 συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, διαφόρων ειδικοτήτων, εκ των οποίων 33 εργατοτεχνίτες, που το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει δέκτες απειλών απόλυσης. Οι εργατοτεχνίτες προσλήφθηκαν με δύο διαφορετικές προκηρύξεις, οι οποίες ολοκληρώνονται στις 30/11/2018, και εργάστηκαν όλοι απρόσκοπτα και χωρίς προβλήματα κατά την περσινή χειμερινή περίοδο. Ολες οι συμβάσεις προβλέπουν τη δυνατότητα παράτασής τους, βάσει των διαθέσιμων πιστώσεων του έργου. Από τον αρχικό προγραμματισμό της ΕΦΑ Πρέβεζας προβλεπόταν η παράταση των συμβάσεων των 33 εργατοτεχνιτών για τουλάχιστον έξι μήνες ακόμα, μέχρι και τον Μάιο του 2019. Σημειωτέον, σύμφωνα με το ισχύον αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο μόλις το 5% των 33 εργαζομένων δικαιούται σήμερα πλήρες επίδομα ανεργίας.

Παρόμοιες απειλές και τακτική απολύσεων εργαζομένων κατά τους χειμερινούς μήνες έχουν παρατηρηθεί σε πολλά αρχαιολογικά έργα, αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, έχοντας ως αποτέλεσμα την αναστολή της λειτουργίας τους, την παύση εργασιών ή την καθυστέρησή τους. Είναι αποτέλεσμα της μη λήψης των αναγκαίων και ικανών σύγχρονων επιστημονικών μέτρων για την προστασία της εργασίας, των μεγάλων ελλείψεων μόνιμων εργαζομένων όλων των ειδικοτήτων στο υπουργείο Πολιτισμού.

Αποδεικνύεται για ακόμα μία φορά ότι τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα, όλα τα προηγούμενα χρόνια αλλά και σήμερα, όπως το ΕΣΠΑ, δεν οδηγούν στη "γη της επαγγελίας", αλλά επιδιώκουν μόνο τη διασφάλιση και ενίσχυση των κερδών των μονοπωλίων. Δεν στοχεύουν στην κάλυψη των λαϊκών αναγκών, δεν μπορούν να εξασφαλίσουν σταθερή δουλειά στους εργαζόμενους, παρά μόνο ανακύκλωση της ανεργίας.

Στην ίδια αντιλαϊκή κατεύθυνση υποτάσσεται και η πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που για τον πολιτισμό εξασφαλίζει διαρκή μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, υποστελέχωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, πωλητήρια και λουκέτο για πολλά μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους (βλ. λίστα "Υπερταμείου"), μείωση του αριθμού και των μισθών των εργαζομένων, χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η εργασία όλων των εργαζομένων στο έργο αποκατάστασης του θεάτρου της Νικόπολης, από τη στιγμή που υπάρχει έγκριση προϋπολογισμού και φυσικό αντικείμενο εργασίας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απαιτεί μέτρα υγείας και ασφάλειας για τους εργατοτεχνίτες σε αρχαιολογικές ανασκαφές(2/8/2019)
Ενημερώνει επισκέπτες αρχαιολογικών χώρων για τη διαθεσιμότητα(14/8/2013)
Νέες απολύσεις με τη συναίνεση ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ(29/8/2012)
Επιτροπή για το Μουσείο Νικόπολης(28/1/2005)
Να αναδειχτεί ο πλούτος της(17/9/2002)
ΑΤΙΤΛΟ(2/8/2001)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org