«Παρωδύσσεια» στο «Θ.Τ.» της οδού Φρυνίχου |
«Η κατάρα της Ιρμα Βεπ» |
Οταν υπάρχει ταλέντο το ασήμαντο γίνεται σημαντικό, το μικρό μεγεθύνεται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα περί τούτου, εις τριπλούν μάλιστα, η θριλερικού «μύθου», πλην ευφυέστατη, ανατρεπτική κωμωδία του πρόωρα χαμένου Αμερικανού ηθοποιού, σκηνοθέτη και συγγραφέα Τσαρλς Λάντλαμ «Η κατάρα της Ιρμα Βεπ», το ανέβασμα του έργου από τον Κωνσταντίνο Αρβανιτάκη στο θέατρο «Ηβη» (οι παραστάσεις στο «Ηβη» τέλειωσαν και μεταφέρονται στη Θεσσαλονίκη) και η ερμηνεία των δύο προσώπων του έργου, που το καθένα υποδύεται τρεις ρόλους, από τους Αντώνη Καφετζόπουλο και Ακη Σακελλαρίου.
Ο ταλαντούχος Τσαρλς Λάντλαμ αντλώντας το μύθο του από την κατά Χίτσκοκ κινηματογραφική «Ρεβέκκα», από τις αρχαίες ελληνικές και αιγυπτιακές παραδόσεις περί μετεμψυχώσεων, δαιμόνων και τεράτων και από τις νεότερες ευρωπαϊκές μυθοπλασίες με λυκανθρώπους, βρικόλακες και φαντάσματα νεκρών σε νυχτερινές αιματοποσίες, πλάθει μια οργιαστικής φαντασίας παρωδία των θρίλερ και ταυτόχρονα μια φαρσική κωμωδία, που ακροβατεί μεταξύ του πραγματικού και εξωπραγματικού, της λογικής και της παράνοιας, του συνειδητού και υποσυνείδητου, του σοβαρού και γελοίου, συνθέτοντας ένα παιχνίδι θριλερικού τύπου «θεάτρου στο θέατρο», με έξι ρόλους. Ρόλοι «πειρασμοί», ρόλοι - δώρα για ταλαντούχους, ικανούς στις μεταμορφώσεις, ηθοποιούς.
Η στήλη σεβόμενη τον «κανόνα» του θριλερικού σασπένς δε θα σταθεί στο μύθο. Εξάλλου, ο μύθος ως μύθος έχει ελάχιστη σημασία, αφού αποτελεί πρόσχημα για ένα παιχνίδι των ρόλων. Του Ιγκορ, που υπό την επίδραση της σελήνης μεταμορφώνεται σε λυκάνθρωπο. Του αιγυπτιολόγου λόρδου Εντγκαρ, ο οποίος μετά το θάνατο της γυναίκας του Ιρμα, παντρεύεται μια ηθοποιό, την Αλμπα. Της Τζέιν, οικονόμου του λόρδου, η οποία αντιπαθεί τη δεύτερη κυρία της. Του Αλκάζαρ, καμηλιέρη στην Αίγυπτο. Της βασιλικής αιγυπτιακής μούμιας που παραισθησιακά «ζωντανεύει» ο Εντγκαρ. Της βρικολακιασμένης Ιρμα.
Το έργο μεταφρασμένο, με βικτοριανού ύφους συλλογικό χιούμορ, από τους Λάκη Λαζόπουλο, Κωνσταντίνο Αρβανιτάκη, Ακη Σακελλαρίου, Μαριλένα Παναγιωτοπούλου, ευτύχησε με την ευρηματική, θριλερικά υποβλητικής ατμόσφαιρας, σαρδόνιου χιούμορ, λεπτοδουλεμένη σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη. Σκηνοθεσία που υπηρετήθηκε απολύτως από το ευρηματικών και λειτουργικών λύσεων σκηνικό της Λίλης Πεζανού, τα αρμόζοντα στην κωμωδία κοστούμια της Κλερ Μπρέισγουελ, τους υποβλητικούς φωτισμούς του Φίλιππου Κουτσαφτη, την εκφραστικότατη κίνηση της Ελένης Γκασούκα, τη μουσική επιμέλεια του Κώστα Σουρβάνου.
Ολοι, όμως, οι παραπάνω συντελεστές, ευνοήθηκαν και καρποφόρησαν χάρη στις κωμικά ευρηματικές και απολαυστικές ερμηνείες των δύο ηθοποιών. Του άμεσου, φυσικού, άνετου, με έντονη αίσθηση του χιούμορ - ενός χιούμορ λαϊκών χυμών, Αντώνη Καφετζόπουλου και κυρίως του Ακη Σακελλαρίου, που εκπλήσσει με την υποκριτική του «τρέλα», με τη μεταμορφωτική του τόλμη, με τα εύπλαστα μέσα του (φωνή, κίνηση, έκφραση προσώπου), αποδεικνύοντας ότι διαθέτει και κωμικό ταλέντο.