Παρασκευή 23 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ζητά εξηγήσεις από την ουγγρική κυβέρνηση για το άσυλο στον Γκρούεφσκι

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπαν, πρέπει να δώσει μια «λογική απάντηση» σχετικά με την απόφαση της χώρας του να παραχωρήσει πολιτικό άσυλο στον πρώην πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, ανέφερε σήμερα στο «Twitter» ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν.

Ο Χαν έγραψε στο «Twitter» ότι έχει δει δημοσιεύματα για την παραχώρηση ασύλου στον Γκρούεφσκι από την Ουγγαρία που είναι χώρα - μέλος της ΕΕ: «Αν επιβεβαιωθούν, αναμένω μια λογική απάντηση για το σκεπτικό από τον Βίκτορ Ορμπαν».

Ο Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος διέφυγε από τη χώρα του έξι μήνες αφότου καταδικάσθηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση ως ένοχος κατηγοριών για διαφθορά, δήλωσε την Τρίτη ότι του παραχωρήθηκε πολιτικό άσυλο στην Ουγγαρία. Η ΠΓΔΜ αναγνωρίστηκε επισήμως ως υποψήφια για ένταξη χώρα στην ΕΕ το 2005, αλλά δεν έχει ακόμη ξεκινήσει τις ενταξιακές συνομιλίες. Επίσης, ο Γκρούεφσκι πρώην επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου στη σημερινή σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, εθνικιστικού VMRO - DPMNE, εξέφρασε θέσεις πιο κοντά στη Ρωσία χωρίς ταυτόχρονα να αποκλείει και το παζάρι με ΝΑΤΟ και ΕΕ. Και η σημερινή ηγεσία του κόμματος αυτού αντιτάσσεται από άποψη τακτικής στη συμφωνία των Πρεσπών αλλά είναι υπέρ της ένταξης σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Αυτόν, άλλωστε, τον βασικό σχεδιασμό υπηρετεί και η συμφωνία με την κυβέρνηση Ζάεφ, όπου «σημαιοφόρος» ήταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, έναν σχεδιασμό που είναι επιζήμιος και για τους δύο λαούς, γιατί εδραιώνει τον ευρωατλαντικό ιμπεριαλισμό στην περιοχή που όχι μόνο δεν είναι «παράγοντας ασφάλειας» όπως παρουσιάζεται, αλλά ο κύριος υπεύθυνος για το αιματοκύλισμα λαών, όταν ξαναχάραζε τα σύνορα της Γιουγκοσλαβίας, κάτι που είναι σίγουρο ότι δεν θα διστάσει να ξανακάνει.


Κορυφή σελίδας
Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ