Παρασκευή 23 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Απειλές Τραμπ για κλείσιμο συνόρων και χρήση βίας σε μετανάστες

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ανέβασε εκ νέου τους τόνους και τις απειλές με αφορμή τις μεταναστευτικές ροές προς τις ΗΠΑ από τα νότια σύνορα με το Μεξικό. Απείλησε να κλείσει τα αμερικανο-μεξικανικά σύνορα και να περιορίσει τις διμερείς εμπορικές συναλλαγές σε περίπτωση που «χάσουμε τον έλεγχο ή υπάρξει βία».

Σε μια τέτοια περίπτωση, «το Μεξικό δεν θα μπορεί πλέον να πουλάει τα αυτοκίνητά του στις ΗΠΑ», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας με νόημα ότι πλέον οι πάνω από 5.000 στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα με το Μεξικό έχουν την άδεια για χρήση «θανατηφόρας βίας εφόσον χρειαστεί». Για πολλοστή φορά καταφέρθηκε εναντίον των απελπισμένων φτωχών μεταναστών από χώρες της Κεντρικής Αμερικής που αναζητούν ευκαιρία καλύτερης τύχης στις ΗΠΑ, λέγοντας ότι «πολλοί από αυτούς είναι εγκληματίες».

Στο θέμα της χρήσης πυρός από τους Αμερικανούς στρατιώτες σε μετανάστες είχε αναφερθεί μια μέρα νωρίτερα ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Τζέιμς Μάτις, διευκρινίζοντας ότι «δεν θα είναι οπλισμένοι παρά μόνο με ρόπαλα» και θα αναλάβουν δράση σε περίπτωση βίαιων επεισοδίων. «Θα πρόκειται πιθανόν για μέλη της στρατιωτικής αστυνομίας, εφοδιασμένα με ασπίδες, με ρόπαλα. Οχι πυροβόλα όπλα», είπε. Σε άλλο σημείο, ο Μάτις ανακοίνωσε ότι η ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων (που προβλεπόταν αρχικά έως τα μέσα Δεκέμβρη) θα εξαρτηθεί από τις συστάσεις του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας.

Πάντως, δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι, που μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, ανέφεραν σε δημοσιογράφους ότι υπάρχει μνημόνιο που υπογράφει ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Τζον Κέλι, και προτείνει την έκδοση διαταγής για την προστασία των συνοριοφυλάκων και, εάν χρειαστεί, «την καταφυγή σε θανατηφόρα βία», σε μέσα «ελέγχου» πλήθους, προσαγωγές και έρευνες.

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος Τραμπ κατήγγειλε την ύπαρξη «δικαστών του Ομπάμα» που εμποδίζουν τη σκληρή μεταναστευτική του πολιτική, ξεκινώντας μία ασυνήθιστη αντιπαράθεση με τον πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ Τζον Ρόμπερτς. Ο Ρόμπερτς είχε αντιδράσει προηγουμένως σε παρόμοια δήλωση του Αμερικανού Προέδρου, λέγοντας ότι οι δικαστές είναι αμερόληπτοι.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ