Παρασκευή 23 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ
Συζήτηση για την ψήφο των ομογενών

Τις θέσεις του ΚΚΕ παρουσίασε ο Γ. Γκιόκας

Τις θέσεις του ΚΚΕ για την ψήφο των ομογενών και την εκλογή βουλευτών της ομογένειας ανέπτυξε ο βουλευτής του Κόμματος, Γιάννης Γκιόκας, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς, όπου εξετάστηκε το συγκεκριμένο ζήτημα. Στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει να ψηφίζουν οι ομογενείς για την εκλογή πέντε βουλευτών από τους συνολικά 300 του ελληνικού Κοινοβουλίου.

Ο Γ. Γκιόκας τόνισε πως θα πρέπει να διευκρινιστεί ποιοι θα ψηφίζουν. «Αν μιλούσαμε μόνο για όσους φύγανε στο εξωτερικό τα τελευταία οκτώ, δέκα, δεκαπέντε χρόνια, δηλαδή τα χρόνια της κρίσης, κ.λπ., η απάντηση σε αυτό θα ήταν εύκολη. Και θα μπορούσαν να βρεθούν τρόποι για αυτόν τον κόσμο, να έρχεται και στην Ελλάδα να ψηφίζει, ή έστω με τον τρόπο που γίνεται στις ευρωεκλογές», όπως σημείωσε.

«Αν όμως μιλάμε για έναν αριθμό στον οποίο περιλαμβάνονται τρίτης, τέταρτης γενιάς μετανάστες, για έναν απροσδιόριστο αριθμό», οι οποίοι πλέον έχουν ενσωματωθεί στις κοινωνίες αυτών των χωρών, «τότε εκεί είναι άλλης φύσης ζήτημα», σημείωσε.

Οπως εξήγησε «μιλάμε για κόσμο ο οποίος σε αρκετές περιπτώσεις έχει χάσει ενδεχομένως κάθε δεσμό με την Ελλάδα, ζει πολλά χρόνια στο εξωτερικό, γεννήθηκε εκεί, γεννήθηκαν οι γονείς και οι παππούδες τους εκεί. Δεν γίνεται αυτός ο κόσμος να καθορίζει, χωρίς να έχει γνώση, τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και μάλιστα χωρίς να υφίσταται τις συνέπειες των πολιτικών του επιλογών».

«Αν είναι έτσι - επισήμανε - όσοι υποστηρίζουν αυτό το ζήτημα όσα κόμματα και όσοι βρίσκονται εδώ, να βγουν να το πουν στον ελληνικό λαό, σε όσους ζουν εδώ. Να του πουν ότι για το τι μισθό θα έχει, τι μεροκάματο, για το τι παιδεία, τι κυβέρνηση θα έχει, όλα όσα συναποτελούν μια πολιτική επιλογή, αυτό θα καθορίζεται και από ανθρώπους που μπορεί να έχουν χάσει την επαφή με την Ελλάδα».

«Διαφορετικά ο κόσμος που δεν έχει γνώση θα γίνει και έρμαιο άλλων κέντρων, "λόμπις" που όλοι ξέρουμε ότι υπάρχουν στο εξωτερικό. Δεν είναι η ομογένεια ενιαία. Η ταξική διάρθρωση όπως υπάρχει στην ελληνική κοινωνία, υπάρχει στην ομογένεια».

Αλλωστε, τόνισε «δεν είναι τυχαίο ότι χώρες του εξωτερικού που έχουν δώσει τη δυνατότητα να εξασκείται αυτό το δικαίωμα, έχουν θεσπίσει μια σειρά περιορισμούς».

Εξάλλου, πρόσθεσε, αναφερόμενος στα περί «πατριωτισμού» που ακούστηκαν και στην επιτροπή, κατά καιρούς Ελληνες παράγοντες π.χ. των ΗΠΑ, στήριξαν εκεί κυβερνήσεις που προώθησαν το γκριζάρισμα του Αιγαίου ή υπονόμευσαν άλλα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και του ελληνικού λαού.

Σε κάθε περίπτωση, διευκρίνισε πως το ΚΚΕ μιλάει για αυτοπρόσωπη λύση. «Ούτε επιστολική, ούτε διά αντιπροσώπων. Σε περίπτωση που προχωρήσει μια λύση... ο άλλος θα πηγαίνει στο εκλογικό κέντρο - πρεσβεία θα είναι αυτό, προξενείο, κλπ. Και αυτό δεν μπορεί να απέχει από τον τόπο κατοικίας», είπε ο Γ. Γκιόκας.

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε άλλα πρακτικά προβλήματα που προκύπτουν από την κυβερνητική πρόταση. Για παράδειγμα, στην Ουγγαρία υπάρχει ελληνική κοινότητα που αποτελείται κυρίως από απογόνους πολιτικών προσφύγων. Ομως στην Ουγγαρία «επειδή υπάρχει αυτή η ..."πολύ δημοκρατική νομοθεσία της ΕΕ" απαγορεύεται η χρήση της λέξης κομμουνιστικό και η χρήση του σφυροδρέπανου. Εμείς πώς θα πάμε σαν κόμμα να κάνουμε πολιτική ενημέρωση;», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ