Παρασκευή 23 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ
Στις 15 - 16 Δεκέμβρη το 5ο Επιστημονικό Συνέδριο

Το Σαββατοκύριακο 15 και 16 Δεκέμβρη διοργανώνεται από την ΚΕ του ΚΚΕ το 5ο Επιστημονικό Συνέδριο, συνεχίζοντας τον κύκλο των επιστημονικών συνεδρίων για την ανάδειξη του έργου μεγάλων στρατευμένων δημιουργών. Το Συνέδριο θα είναι αφιερωμένο στα 100 χρόνια του ΚΚΕ, με περιεχόμενο την επίδραση του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος στη Λογοτεχνία, και το θέμα του είναι «Η συνάντηση της νεοελληνικής λογοτεχνίας με το εργατικό κίνημα και την κομμουνιστική ιδεολογία από τα τέλη του 19ου αιώνα έως και τον Μεσοπόλεμο».

Δεκάδες ομιλητές θα συμμετάσχουν με τις εισηγήσεις και τις παρεμβάσεις τους στις ενότητες: Οι πρόδρομοι σοσιαλιστές λογοτέχνες και η εποχή τους (1880 - 1917), Η πρωτοπορία στη λογοτεχνία του Μεσοπολέμου (1918 - 1940) και Εμμεσες επιδράσεις της κομμουνιστικής ιδεολογίας στη μεσοπολεμική λογοτεχνία.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί και ένα πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα, προσεγγίζοντας την εποχή και σημαντικούς εκπροσώπους της Λογοτεχνίας.

Το Σάββατο 1 Δεκέμβρη, στις 7 μ.μ., στον Περισσό, θα παρουσιαστεί το «Φως που καίει» του Κώστα Βάρναλη, από τη Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ. Μέσα από την καυστική του γλώσσα, τους εξαιρετικούς συμβολισμούς και τη δύναμη του λόγου του, γκρεμίζει συθέμελα την παλιά κοινωνία και αναδεικνύει τη γέννηση της καινούργιας κοινωνίας, που είναι αναγκαίο και ρεαλιστικό να οικοδομηθεί. Καθοδηγητής σε αυτό το τσάκισμα και την οικοδόμηση της νέας κοινωνίας είναι ο «Οδηγητής», όπως ο ίδιος γράφει στο περίφημο ποίημα που αποτελεί κομμάτι του έργου.

Την Κυριακή 2 Δεκέμβρη, θα πραγματοποιηθεί λογοτεχνικός περίπατος, με αφετηρία την κύρια είσοδο του Εθνικού Κήπου (Αμαλίας), στις 10.30 π.μ. (Δηλώσεις συμμετοχής στο e-mail: synedrio.logotexnias.KKE@gmail.com).

Το Σάββατο 8 Δεκέμβρη, στις 6 μ.μ., στον Περισσό, ο Θάνος Μικρούτσικος παρουσιάζει την ολοκληρωμένη του δουλειά πάνω στον ποιητή Νίκο Καββαδία. Συντελεστές: Θάνος Μικρούτσικος, Θοδωρής Οικονόμου, Μάξιμος Δράκος, Θύμιος Παπαδόπουλος, Ρίτα Αντωνοπούλου, Χρήστος Θηβαίος και Κώστας Θωμαΐδης. Είσοδος με προσκλήσεις από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Την Κυριακή 9 Δεκέμβρη, θα πραγματοποιηθεί λογοτεχνικός περίπατος, με αφετηρία το καφενείο «Νέον», στην Ομόνοια, στις 10.30 π.μ. (Δηλώσεις συμμετοχής στο e-mail: synedrio.logotexnias.KKE@gmail.com).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ