Παρασκευή 23 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2019
«Κρίκος» στην πορεία κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής

Με καθαρό το ταξικό «πρόσημο» στην κατεύθυνση τόνωσης της ανταγωνιστικότητας των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων κατατέθηκε την Τετάρτη στη Βουλή ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2019, με άξονες την παραπέρα συμπίεση των κονδυλίων για την κάλυψη στοιχειωδών κοινωνικών αναγκών και με την ένταση της φοροληστείας απέναντι στο λαό, προκειμένου να υπερκαλυφθούν οι στόχοι για τα πλεονάσματα.

Ο προϋπολογισμός έρχεται να «δέσει» με τη γενικότερη κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής και με την ομοβροντία των αναδιαρθρώσεων, που προανήγγειλε και η πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις εκθέσεις που δημοσιοποίησε τόσο στο πλαίσιο του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου» όσο και σε αυτό της «ενισχυμένης εποπτείας», που εφαρμόζεται ειδικά στην περίπτωση της ελληνικής οικονομίας: «Οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να παρακολουθούν τους δημοσιονομικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων των δικαστικών αποφάσεων, και καλούνται να λάβουν αντισταθμιστικά μέτρα, στο βαθμό που θα χρειαστεί για να επιτευχθούν οι μεσοπρόθεσμοι δημοσιονομικοί στόχοι του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής και οι ετήσιες αναθεωρήσεις του», τονίζει χαρακτηριστικά η Κομισιόν, θυμίζοντας τη συμφωνία αναφορικά με τη διασύνδεση του κατώτατου μισθού με την παραγωγικότητα και τις άλλες «εμβληματικές» παρεμβάσεις της «επόμενης μέρας», όπως για τα «κόκκινα δάνεια» και τους μαζικούς πλειστηριασμούς στην πρώτη κατοικία, τις ιδιωτικοποιήσεις κ.ά.

Παράλληλα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) έσπευσε χτες να επικυρώσει τη συμφωνία στο Γιούρογκρουπ για τη διαχείριση - ελάφρυνση του ελληνικού κρατικού χρέους, που με τη σειρά της αποτελεί ένα ακόμη εργαλείο στην πορεία κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής. Ο επικεφαλής του ESM, Κλ. Ρέγκλινγκ, χαρακτηριστικά τόνισε: «Τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους περιλαμβάνουν κίνητρα για διαρκή εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών μέτρων τα οποία συμφώνησε η Ελλάδα στη διάρκεια του προγράμματος του ESM», ενώ όπως υπογράμμισε η ελάφρυνση «προϋποθέτει τη διαρκή εφαρμογή των κομβικών μεταρρυθμίσεων του προγράμματος του ESM και τη συμμόρφωση της Ελλάδας με τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις και δεσμεύσεις πολιτικής κατά την περίοδο της μεταπρογραμματικής εποπτείας»...

Ληστεύουν το λαό, για να ανακάμψει το κεφάλαιο

Σε αυτήν τη ρότα κινείται και ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2019, που βέβαια έρχεται να επιβεβαιώσει το «μόνιμο χαρακτήρα και την επαναλαμβανόμενη απόδοση» των αντιλαϊκών μέτρων της «μνημονιακής» περιόδου.

Μεταξύ άλλων:

-- Το σύνολο των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού καρατομείται κατά 1,3 δισ. και διαμορφώνεται στα 56,9 δισ., από 58,2 δισ. φέτος, ενώ οι νέοι στόχοι είναι χαμηλότεροι κατά 573 εκατ. ακόμη και σε σχέση με τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου που ψηφίστηκε το καλοκαίρι.

-- Τα καθαρά ποσά φόρων (δηλαδή χωρίς τις επιστροφές σε δικαιούχους) θα απογειωθούν κατά 1 δισ. Ειδικότερα, από 45,4 δισ. φέτος, προβλέπεται να φτάσουν τα 46,4 δισ. το 2019, στοιχείο ενδεικτικό του εύρους των παρεμβάσεων που θα γίνουν προκειμένου να «κλειδώσει» ο στόχος.

Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, σε φορολογικές διατάξεις που θα έρθουν για ψήφιση στη Βουλή το επόμενο διάστημα θα προβλέπεται αύξηση των ποσοστών του ετήσιου εισοδήματος που πρέπει να καλύπτουν μισθωτοί, συνταξιούχοι κ.ά. μέσω «πλαστικού χρήματος», προκειμένου να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο όριο.

Επίσης, ο ΦΠΑ που βαραίνει τη λαϊκή κατανάλωση ενισχύεται κατά 177 εκατ., φτάνοντας στα 17,22 δισ., ενώ «προ των πυλών» εμφανίζεται η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ και για την τελευταία ομάδα νησιών του Αιγαίου. Οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης διογκώνονται κατά 89 εκατ., στα 7,4 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, το πακέτο με τα «αντίμετρα» περιλαμβάνει νέα μέτρα στήριξης του κεφαλαίου. Μεταξύ των προωθούμενων διατάξεων δεσπόζουν:

-- Κρατική επιδότηση στο 50% των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς έως 24 ετών, με ποσό ύψους 51 εκατ. για το 2019.

-- Μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη κατά τέσσερις μονάδες, από το 29% στο 25%, σε βάθος τετραετίας, αρχής γενομένης από το 2019 (28% από 29%). Το μέτρο θα έχει «δημοσιονομική επίπτωση» από το 2020, με την τελική εκκαθάριση του φόρου.

-- Μείωση φορολογίας και επί των διανεμόμενων κερδών, στο 10% από 15%, επίσης με δημοσιονομική επίπτωση από το 2020.

Χωρίς τέλος η επίθεση σε Υγεία - Πρόνοια - Ασφάλιση

Την ίδια ώρα, ο κρατικός προϋπολογισμός σηματοδοτεί και τη διαρκή επίθεση στα δικαιώματα συνταξιούχων, ασφαλισμένων και ανέργων, αφού σε αυτόν αποτυπώνονται τα «ματωμένα πλεονάσματα», η παραπέρα μείωση της δαπάνης για τις συντάξεις και νέα μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς τους οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης.

Χαρακτηριστικά, για τον ενοποιημένο προϋπολογισμό των φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης προϋπολογίζεται πλεόνασμα ύψους 1,673 δισ. ευρώ!

Από αυτά, 910 εκατ. ευρώ είναι το πλεόνασμα που προϋπολογίζεται στα ασφαλιστικά ταμεία, παρότι η χρηματοδότησή τους από τον τακτικό προϋπολογισμό θα μειωθεί κατά 935 εκατ. ευρώ (από τα 14,97 δισ. ευρώ φέτος, σε 13,855 δισ. ευρώ το 2019)!

Η συνολική δαπάνη για τις συντάξεις μειώνεται κατά 275 εκατ. ευρώ (από 28,662 δισ. ευρώ στα 28,387 δισ.), ενώ ειδικά το κονδύλι για τις κύριες συντάξεις μειώνεται κατά 348 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, κι ενώ η παραπέρα μείωση των συντάξεων κάνει αχρείαστη για το 2019 τη μεταφορά πόρων από το ΑΚΑΓΕ, το χαράτσι της «εισφοράς αλληλεγγύης» θα καταβάλλεται κανονικά και προβλέπεται να φτάσει στα 648 εκατ. ευρώ, διαμορφώνοντας το συνολικό πλεόνασμα και αυτού του φορέα στα 1,378 δισ. ευρώ!

  • Τα «ματωμένα πλεονάσματα» πληρώνουν και οι άνεργοι:

-- Τη στιγμή που περίπου μόνο το 10% των ανέργων λαμβάνει επίδομα, το κονδύλι για τα επιδόματα ανεργίας μειώνεται κατά 63 εκατ. ευρώ (από 1,06 δισ. ευρώ σε 997 εκατ.).

-- Από τα συνολικά έσοδα του ΟΑΕΔ το 2019 (3,097 δισ. ευρώ) οι άνεργοι θα λάβουν μόλις το 32,2%, ενώ το πλεόνασμα του ΟΑΕΔ θα φτάσει τα 518 εκατ. ευρώ!

-- Την ίδια ώρα τα προγράμματα στήριξης των επιχειρηματιών και ανακύκλωσης της ανεργίας αυξάνονται από τα 360 εκατ. ευρώ στα 551 εκατ. ευρώ.

  • Νέο τσεκούρωμα επιβάλλεται και στα ήδη πετσοκομμένα κονδύλια για τη δημόσια Υγεία:

-- Για τα δημόσια νοσοκομεία, προϋπολογίζεται νέο πετσόκομμα της κρατικής χρηματοδότησης κατά 65 εκατ. ευρώ, που έρχεται να προστεθεί στις μειώσεις κατά 24,1% (363 εκατ. ευρώ) το 2018 και κατά 22,8% το 2015.

-- Για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας η κρατική χρηματοδότηση αυξάνεται μόλις κατά 35 εκατ. ευρώ, «σταγόνα στον ωκεανό» των μεγάλων αναγκών και των τεράστιων ελλείψεων. Την ίδια ώρα, στα έσοδα για την ΠΦΥ περιλαμβάνονται για πρώτη φορά μεταβιβάσεις από τα ασφαλιστικά ταμεία (δηλαδή και πάλι τις εισφορές των εργαζομένων), ύψους 14 εκατ. ευρώ...

-- Παραμένει μόλις στα 100 εκατ. ευρώ η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, σε συνέχεια του «τσεκουρώματος» κατά 214 εκατ. ευρώ το 2018 κι άλλα 200 εκατ. το 2017.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζεται το τσάκισμα συντάξεων και κοινωνικών δαπανών(2020-11-21 00:00:00.0)
Ξεπέρασε τα 6 δισ. το έλλειμμα(2020-07-29 00:00:00.0)
Επίθεση διαρκείας για τη θωράκιση των ματωμένων πλεονασμάτων(2018-11-22 00:00:00.0)
Καταψήφισε τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας(2018-11-21 00:00:00.0)
Σε ρότα σκληρού μνημονίου στο 10μηνο(2015-11-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ