Τετάρτη 21 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Οξύνουν την αντιπαράθεση με κυρώσεις

Πρόστιμο 1,3 δισ. δολαρίων στη γαλλική τράπεζα Societe Generale και κυρώσεις σε ρωσικές και ιρανικές εταιρείες

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Στοιχείο που δείχνει την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών είναι το πρόστιμο ύψους 1,3 δισ. δολαρίων που επέβαλε αργά το βράδυ της Δευτέρας το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης στη γαλλική τράπεζα Societe Generale (Σοσιετέ Ζενεράλ - SocGen) για «παραβίαση κυρώσεων» που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ σε Κούβα, Ιράν, Λιβύη κ.α. Το πρόστιμο επιβλήθηκε μετά από εξωδικαστική συμφωνία των δύο πλευρών.

«Η Societe Generale παραδέχθηκε τις σκόπιμες παραβιάσεις των αμερικανικών νόμων περί κυρώσεων και την πολυετή απόκρυψη αυτών των παραβιάσεων, που είχαν ως αποτέλεσμα να περνούν μέσα από το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα δισεκατομμύρια δολάρια παράνομων κεφαλαίων», ανέφερε η σχετική απόφαση, προειδοποιώντας και άλλα χρηματοπιστωτικά μονοπώλια ότι «η επιβολή των κυρώσεων για παραβίαση αμερικανικών κυρώσεων θα συνεχίζει να είναι για τις ΗΠΑ πρώτη προτεραιότητα». Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται πως η γαλλική τράπεζα μεταξύ 2004 - 2010 πραγματοποίησε πάνω από 2.500 συναλλαγές προς την Κούβα ύψους περίπου 13 δισ. δολαρίων αποφεύγοντας τον εντοπισμό της δραστηριότητάς της από τις αρμόδιες αμερικανικές αρχές συνοδεύοντας τα ποσά με «ανακριβή ή ατελή σημειώματα».

Επιπλέον, στη γαλλική τράπεζα επιβλήθηκε και άλλο πρόστιμο ύψους 95 εκατ. δολαρίων για παραβίαση κανονισμών που αφορούν την καταπολέμηση του «ξεπλύματος» βρώμικου χρήματος.

Κυρώσεις σε εταιρείες από Ρωσία και Ιράν

Χτες, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε την επιβολή νέων κυρώσεων σε έξι φυσικά πρόσωπα, δύο ρωσικές εταιρείες και μία ιρανική επειδή λειτουργούσαν ως μεσάζοντες στις πωλήσεις ιρανικού πετρελαίου στη Συρία. Πρόκειται για τις ρωσικές εταιρείες «Global Vision Group» και «Promsyrioimport» και την ιρανική «Tadbir Kish Medical and Pharmaceutical». Κυρώσεις επιβλήθηκαν επίσης στον πρώτο αναπληρωτή γενικό διευθυντή της «Promsirjoimport», Αντρέι Ντογκάγιεφ, σε δύο υπηκόους του Ιράν, σ' έναν Λιβανέζο, έναν Σύρο και έναν Ιρακινό.

Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε πως αποκαλύφθηκε πρόσφατα υπόθεση πώλησης ιρανικού πετρελαίου μέσω ρωσικών εταιρειών στη Συρία, που παρέκαμπταν τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

«Μέρες 1930...»

Το βαρύ πρόστιμο σε βάρος της Societe Generale έπεσε με φόντο τη συνεχιζόμενη «βουτιά» της μετοχικής αξίας κυρίως μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας και του διαδικτύου στο χρηματιστήριο της Γουόλ Στριτ. Συνέπεσε επίσης με τη δήλωση - «πρόβλεψη» του Ρέι Ντάλιο, ιδρυτή της χρηματοπιστωτικής εταιρείας «Bridgewater Associates», που θεωρείται το μεγαλύτερο μονοπώλιο αντισταθμιστικών αμοιβαίων κεφαλαίων υψηλού κινδύνου (γνωστά διεθνώς ως hedge funds) πως οι επενδυτές ζουν μέρες παρόμοιες με εκείνες της μεγάλης καπιταλιστικής κρίσης του 1930. Ο Ντάλιο, μιλώντας χτες σε αμερικανικά δίκτυα, προέβλεψε νέα μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση με αφορμή την ακόμη μεγαλύτερη διόγκωση των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού των ΗΠΑ και τον «κίνδυνο» να βγει αληθινός, όπως τονίζει, «ο μεγαλύτερος εφιάλτης της Αμερικής», να χάσει το δολάριο τη θέση του ως διεθνές νόμισμα χρηματοπιστωτικών, τραπεζικών συναλλαγών και να υποτιμηθεί «εύκολα κατά 30%».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ