Τετάρτη 21 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
Στην Αγκυρα αύριο η Μογκερίνι

Ενώ χτες αναμενόταν συνάντηση Τσαβούσογλου - Πομπέο

ΑΓΚΥΡΑ.--

Στην Αγκυρα αναμένεται αύριο η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, για επαφές με βασικά θέματα την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, αλλά και τη διμερή συνεργασία σε Μεταναστευτικό, Συριακό κ.λπ. Η επίσκεψη γίνεται λίγες μέρες μετά τη νέα τοποθέτηση της εισηγήτριας της ετήσιας έκθεσης προόδου της πορείας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, Κάτι Πίρι, ότι το Ευρωκοινοβούλιο «θα πρέπει να προτείνει να διακοπούν και επίσημα οι συνομιλίες» με την Αγκυρα. Υπέρ της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία τάχθηκε και ο υπουργός Υγείας και υποψήφιος για την ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) της Γερμανίας, Γενς Σπαν, λέγοντας ότι «η Τουρκία στη σημερινή της κατάσταση δεν θα γίνει ποτέ μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Θα ήταν έντιμο να τερματιστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις».

Πάντως, ζητούμενο δεν είναι η πλήρης διάρρηξη των δεσμών των Βρυξελλών με την Αγκυρα, αλλά η αναπροσαρμογή τους στις σημερινές συνθήκες, όπως σημειώνουν με κάθε ευκαιρία πρωτοκλασάτα στελέχη της ΕΕ.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, αντέδρασε χτες έντονα σε αίτημα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για απελευθέρωση του πρώην επικεφαλής του σοσιαλδημοκρατικού φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς, που κρατείται αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για «συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις και ενέργειες». Ο Τούρκος ηγέτης είπε ότι οι αποφάσεις του συγκεκριμένου δικαστηρίου δεν είναι υποχρεωτικές συμπληρώνοντας ότι «θα αντεπιτεθούμε και θα βάλουμε τελεία και παύλα σ' αυτήν την υπόθεση». Πάντως, το ΕΔΑΔ καταδίκασε την Τουρκία να καταβάλει 10.000 ευρώ στον ενάγοντα για «ηθική αποζημίωση» και 15.000 ευρώ για δικαστικά έξοδα. Ο ίδιος ο Ντεμιρτάς δήλωσε ότι η εξέλιξη «επιβεβαιώνει τη θέση μου ως πολιτικού ομήρου».

Στο μεταξύ, στην Ουάσιγκτον χτες αναμενόταν συνάντηση του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μ. Πομπέο. Αν και προσώρας η Ουάσιγκτον διέψευσε σενάρια περί ενδεχόμενης έκδοσης του Φετ. Γκιουλέν, του ισλαμιστή επιχειρηματία ιμάμη που η Αγκυρα θεωρεί πρωτεργάτη της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016, το παζάρι μεταξύ των δύο πλευρών περιπλέκεται σε πολλά μέτωπα, περιλαμβανομένης και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Οι εξελίξεις τόσο στη Συρία όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο για τη μοιρασιά του ενεργειακού πλούτου είναι βασικές προτεραιότητες και των δύο, που όμως διατηρούν βασικές αντιθέσεις και διαφωνίες σε Κουρδικό, Ιράν, κ.λπ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ