Τετάρτη 21 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ
Προπαγανδιστικό τρικ για να κρυφτεί η προωθούμενη νέα μείωση των συντάξεων

Εντείνεται η κοροϊδία της κυβέρνησης σε βάρος των εργαζομένων και των συνταξιούχων, με την υπουργό Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, να προσπαθεί και χτες σε Επιτροπή της Βουλής, με αφορμή το νομοσχέδιο για τις ασφαλιστικές εισφορές των επαγγελματιών, να πείσει ότι ο νόμος - λαιμητόμος 4387/2016, που κλιμακώνει την αντιασφαλιστική επίθεση, μπορεί να γίνει... φιλεργατικός.

Προσδίδοντας στο νομοσχέδιο τον αποπροσανατολιστικό τίτλο «Μείωση ασφαλιστικών εισφορών και άλλες διατάξεις», η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προσπαθεί να το εμφανίσει, όπως ανέφερε χτες η υπουργός, ως «έμπρακτη έκφραση του τέλους των μνημονίων», ως «τέλος στη δημοσιονομική προσαρμογή», ως παρέμβαση που «ελαφρύνει κόσμο από οικονομικά βάρη και είναι η αρχή και άλλων επεμβάσεων για την ενίσχυση των ανθρώπων του μόχθου».

Την ίδια ώρα, βέβαια, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με τις τοποθετήσεις τους χαιρέτισαν το νομοσχέδιο, καθώς δεν ξεφεύγει ούτε πόντο από τη στρατηγική της ΕΕ και του κεφαλαίου.

Χαρακτηριστικά, ο εισηγητής της ΝΔ, Γ. Βρούτσης, ανέφερε ότι με όσα προβλέπονται στο νομοσχέδιο για μείωση ασφαλιστικών εισφορών χωρίς να αναφέρεται από πού θα καλύπτονται, ουσιαστικά «καταργείται η επικουρική, καταργείται το εφάπαξ και ανοίγει ο δρόμος για τα επαγγελματικά ταμεία. Σας καλωσορίζουμε και σε αυτό. Εμείς τα ανοίξαμε, μας κατακρίνατε και σήμερα το κάνετε διά της πλαγίας οδού».

Αντίστοιχα ο Δ. Κωνσταντόπουλος του ΠΑΣΟΚ συμπλήρωσε: «Ερχεστε στο δρόμο του ρεαλισμού και αυτό μας ευχαριστεί»...

Να σημειωθεί ότι κατά την ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών φορέων στην Επιτροπή, το νομοσχέδιο χαρακτηρίστηκε θετικό από την ΕΣΕΕ, αλλά και τον ΣΕΒ, ο οποίος απαίτησε να συμπεριληφθεί ένα ακόμα άρθρο που να προβλέπει «να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές για τους εργοδότες».

Ολα τα κόμματα επιφυλάχτηκαν για την ψήφο τους στην Ολομέλεια.

ΚΚΕ: Ο νόμος Κατρούγκαλου δεν διορθώνεται

Μόνο το ΚΚΕ καταψήφισε και κατήγγειλε από την αρχή το νομοσχέδιο.

Χαιρετίζοντας και τη διαδήλωση των συνταξιούχων που ήταν εκείνη την ώρα έξω από τη Βουλή, με ένα από τα βασικά αιτήματα να είναι η κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, τόνισε ότι ο νόμος αυτός δεν διορθώνεται και πρέπει να καταργηθεί. Οσες τροποποιήσεις και να γίνουν από την κυβέρνηση, σημείωσε, όλα του τα άρθρα υλοποιούν «κατευθύνσεις των ΕΕ, ΟΟΣΑ για Ασφαλιστικό που θα μειώνει παραπέρα την τιμή της εργατικής δύναμης (...) βάζοντας ταφόπλακα στην Κοινωνική Ασφάλιση».

Σε αυτό το πλαίσιο κινείται και το νομοσχέδιο, τόνισε, ενώ επισήμανε ότι οι ελαφρύνσεις που εμφανίζονται δεν είναι πραγματικές. Πέρα από το γεγονός ότι αφορά 250.000 ασφαλισμένους σε σύνολο 1,5 εκατομμυρίου, «κάθε ασφαλισμένος της κατηγορίας που αφορά το νομοσχέδιο θα πρέπει να καταβάλει, πέρα από τρέχουσες εισφορές υπέρ της κύριας σύνταξης και Υγείας - δηλαδή ΕΦΚΑ και ΕΟΠΥΥ - για επικουρικό και εφάπαξ 64,5 ευρώ το μήνα ή 775 ευρώ ετησίως και τα αναδρομικά από τις εισφορές των δύο προηγούμενων χρόνων, 1.500 ευρώ που δεν έχουν ακόμα καταλογιστεί».

Επισήμανε ακόμα ότι «η όποια μείωση των εισφορών είναι προπομπός των μεγάλων μειώσεων των ασφαλιστικών εισφορών που επίμονα απαιτούν ΣΕΒ και ΣΕΤΕ. Αλλά είναι προπομπός και της παραπέρα μείωσης συντάξεων αφού οι εισφορές μειώνονται ταυτόχρονα με τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση».

Οπως εξήγησε, «καταγγέλλουμε ότι και μέσα από αυτό το νομοσχέδιο ενισχύετε την ανταποδοτικότητα η οποία προβλέπεται σε κάθε άρθρο που αφορά τις μειώσεις των εισφορών. Δεν υπάρχει καμία ρύθμιση για το ποιος θα πληρώσει το κόστος. Τα φορτώνετε σε όλους εκτός επιχειρηματικών ομίλων που τους χαϊδεύετε. Το ΚΚΕ έχει θέσει κατ' επανάληψη το ζήτημα της φορολόγησης του μεγάλου κεφαλαίου κατά 45%. Εσείς όμως ήδη είστε μπροστά στην παραπέρα μείωση της φορολόγησής τους».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ