Τετάρτη 21 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Καβγάδες που συγκαλύπτουν το μεγάλο «σκάνδαλο», το Φάρμακο - εμπόρευμα

MotionTeam

Η κυβερνητική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα παρουσίασαν χτες τα πορίσματά τους για την υπόθεση του Φαρμάκου, στην Εξεταστική Επιτροπή για τη διερεύνηση σκανδάλων στην Υγεία κατά τα έτη 1997 - 2014, τα οποία, παρά τις όποιες παραλλαγές, είχαν κοινή συνισταμένη να κουκουλωθεί το πραγματικό πρόβλημα, ότι, όπως ανέδειξε το ΚΚΕ, η αλυσίδα της έρευνας, παραγωγής και διακίνησης του Φαρμάκου, δηλαδή μιας κοινωνικής ανάγκης που αφορά την ίδια την ανθρώπινη ζωή, αποτελεί, στο καπιταλιστικό σύστημα, πανάκριβο εμπόρευμα, λαμπρό πεδίο κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους, όπου φύονται και τα σκάνδαλα τύπου «NOVARTIS».

ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αντιπαρατέθηκαν και χτες για το ποιος είναι ο πιο «καθαρός», ενώ με πρόσχημα τάχα τον «εξορθολογισμό», το «νοικοκύρεμα» και την «κάθαρση», πλειοδότησαν στο ποιος μείωσε ως κυβέρνηση περισσότερο τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, δηλαδή μετέφερε ένα μεγάλο μέρος αυτής της δαπάνης στους ασθενείς, δίνοντας εξετάσεις συνέπειας απέναντι στους στόχους του κεφαλαίου και της ΕΕ.

Στο πόρισμά του, ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τα αντιικά φάρμακα, κάνει λόγο, σύμφωνα και με τη χτεσινή του παρουσίαση από τον βουλευτή του Θ. Παπαδόπουλο, για «ξεκάθαρη περίπτωση κραυγαλέας και ύποπτης κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος στον χώρο της Υγείας», «φαγοπότι» κ.ά., χωρίς να αποδίδονται πολιτικές ευθύνες. Από την πλευρά της, η ΝΔ χτες στην Επιτροπή, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο εισηγητής της Γ. Βλάχος, χαρακτήρισε το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ «ατεκμηρίωτο και ασύνδετο», λέγοντας ότι «δεν μπορεί να στηρίξει κατηγορίες για πολιτικά πρόσωπα» κ.ο.κ. Τα μέλη της Επιτροπής αποφάσισαν την παράταση των εργασιών της έως τις 6 Δεκέμβρη.

Η τοποθέτηση του ΚΚΕ

Στην τοποθέτησή του στην Επιτροπή, ο εισηγητής του ΚΚΕ, Γ. Λαμπρούλης, ανάμεσα σε άλλα επισήμανε: «(...) Παρ' όλο που η εμπειρία από ανάλογες υποθέσεις δεν δημιουργεί προσδοκία ότι το "μαχαίρι θα φτάσει στο κόκαλο", συμμετείχαμε στην Εξεταστική Επιτροπή και ζητήσαμε να διερευνηθεί πλήρως η υπόθεση και μάλιστα να επεκταθεί η χρονική περίοδος της έρευνας τόσο πριν όσο και μετά από αυτήν που αποφάσισε η κυβερνητική πλειοψηφία στην Εξεταστική Επιτροπή και να κληθούν να καταθέσουν και πολιτικά πρόσωπα. Επαναλάβαμε την πάγια θέση μας να σταλεί ο φάκελος στη Δικαιοσύνη, για να διερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες και να καταλογιστούν εφόσον αποδειχτούν.

Οι προτάσεις του ΚΚΕ για το Φάρμακο απορρίφθηκαν από την κυβερνητική πλειοψηφία, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στην Επιτροπή προκαλώντας ερωτήματα, όταν αντίθετα για άλλα ζητήματα αφιερώθηκαν πολυάριθμες συνεδριάσεις. (...)

Κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα που στηρίζουν την καπιταλιστική κερδοφορία και ανάπτυξη, στηρίζουν το κριτήριο της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, όποτε "σκάει" ένα τέτοιο ζήτημα όπως ότι η "NOVARTIS" χρησιμοποιεί μεθόδους μεταξύ των οποίων και χρηματισμού, προκειμένου να προωθήσει τα εμπορεύματά της, κάνουν ότι πέφτουν από τα σύννεφα. (...) Παρουσιάζουν ως εξαίρεση αυτές τις μεθόδους, ενώ είναι ο κανόνας της λειτουργίας των επιχειρηματικών ομίλων και του σχετικού κυκλώματος, δεν λειτουργούν χωρίς αυτές τις μεθόδους.

(...) Η υπόθεση "NOVARTIS" ούτε η πρώτη είναι, ούτε η τελευταία. Είναι μια από τις περιπτώσεις, όσες κατά καιρούς βγαίνουν στην επιφάνεια, ως αποτέλεσμα του πολέμου ανάμεσα στις φαρμακοβιομηχανίες για τη διεκδίκηση μεγαλύτερης πίτας στην αγορά. Το προηγούμενο διάστημα, αυτός ο πόλεμος εμφανίστηκε με τη μορφή της αντιπαράθεσης μεταξύ των ελληνικών και των πολυεθνικών φαρμακοβιομηχανιών, της αντιπαράθεσης μεταξύ "πρωτότυπων" και "αντιγράφων" φαρμάκων με την κατά καιρούς ανάλογη στοίχιση των κυβερνητικών κομμάτων ή αυτών που διεκδικούν την κυβερνητική εξουσία με το ένα ή άλλο τμήμα του κεφαλαίου που δραστηριοποιείται στον τομέα του Φαρμάκου. (...)

Στην Εξεταστική Επιτροπή, με αφορμή το Φάρμακο υπήρξε συστηματική προσπάθεια από την κυβερνητική πλειοψηφία παρουσίασης και αξιοποίησης των σκανδάλων, της διαπλοκής και της διαφθοράς ως αιτιών των κρατικών ελλειμμάτων, χρεών, και αυτά με τη σειρά τους ως αιτιών της καπιταλιστικής κρίσης.

Μια εντελώς αντιεπιστημονική προσέγγιση, αφενός για να δικαιολογήσει τα βάρβαρα μέτρα, τις περικοπές που νομοθετεί σε συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αφετέρου να εμφανιστεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ως υπέρμαχος της "κάθαρσης" που θα εξαλείψει δήθεν τις αιτίες μελλοντικών κρίσεων.

Και ακριβώς αυτά αποτελούν ένα βολικό πεδίο δήθεν αντιπαράθεσης με τα άλλα αστικά κόμματα ΝΔ, ΚΙΝΑΛ - ΠΑΣΟΚ κ.λπ., προκειμένου όλοι από κοινού: Να βγάλουν "λάδι" το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, αλλά και να καλλιεργήσουν αυταπάτες στο λαό πως μέσα από Εξεταστικές ή Προανακριτικές Επιτροπές και ενδεχομένως με κάποιους "αποδιοπομπαίους τράγους", είναι εφικτή η κάθαρση και η εξυγίανση του συστήματος, (...) όταν η λογική κόστους - οφέλους, το κυνήγι του κέρδους, αποτελεί το θερμοκήπιο αναπαραγωγής των φαινομένων διαφθοράς, χρηματισμού κ.λπ. (...) Οτι υπάρχει δήθεν τρόπος να ωφελούνται και οι φαρμακοβιομήχανοι και οι ασθενείς των λαϊκών στρωμάτων. Να συγκαλυφθεί μέσα από τη σκανδαλολογία η αντιλαϊκή πολιτική όλων των κυβερνήσεων (...) που με προπαγανδιστικό περίβλημα τον "εξορθολογισμό", το "νοικοκύρεμα", πήραν μέτρα δραστικού περιορισμού της δημόσιας δαπάνης για τα φάρμακα, μεταφέροντας ένα μεγάλο μέρος αυτής στους ασθενείς.

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία

Ορισμένα ενδεικτικά - βασικά στοιχεία.

Το 2009 η Δημόσια Φαρμακευτική Δαπάνη ήταν 5,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Το 2015 ήταν αντίστοιχα 2 δισ. ευρώ και το διάστημα 2016 έως 2018 είναι σταθερά 1,94 δισ. ευρώ, φορτώνοντας συνεχώς και περισσότερα βάρη στις λαϊκές οικογένειες.

Με μια σειρά μέτρων - όλων των κυβερνήσεων - καθιερώθηκε η λεγόμενη "θετική λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων", στην οποία συμμετέχει ο ΕΟΠΥΥ στην αποζημίωσή τους και ταυτόχρονα καθιερώθηκε η λεγόμενη λίστα των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), στην οποία εντάχθηκαν - και συνεχίζουν να εντάσσονται - αυξανόμενος αριθμός φαρμάκων που δεν αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ. Ταυτόχρονα, απελευθερώθηκε πρώτα η "ανώτατη" τιμή πώλησής τους και μετά απελευθερώθηκε και η "κατώτερη" τιμή πώλησής τους στο πλαίσιο ενίσχυσης του ανταγωνισμού.

Καθιερώθηκε το χαράτσι του ενός (1) ευρώ ανά συνταγή και η λεγόμενη "ασφαλιστική τιμή", στη βάση της οποίας υπολογίζεται η συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ και οι ασθενείς πληρώνουν εκτός από τη συμμετοχή (10% - 25%) επί της ασφαλιστικής τιμής και ολόκληρη ή μέρος της διαφοράς από τη λιανική τιμή των φαρμάκων, η οποία είναι μεγαλύτερη της ασφαλιστικής. Αυτό σημαίνει ότι για ένα φάρμακο, ενώ η συμμετοχή του ασθενή είναι 25%, στην πράξη μπορεί να πληρώσει μέχρι και το 75%-80% της τιμής του.

Το αποτέλεσμα ήταν η εκτόξευση της μεσοσταθμικής συμμετοχής των ασφαλισμένων από το 9% στο 30%. Δηλαδή κράτος και ασφαλιστικά ταμεία πλήρωσαν κατά 57,7% λιγότερα, ενώ οι ασφαλισμένοι πλήρωσαν ως συμμετοχή κατά 43,1% περισσότερα όχι για όλα τα φάρμακα, αλλά μόνο γι' αυτά που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ. Το ποσοστό αυτό είναι πολύ παραπάνω αν ληφθεί υπόψη ο αυξανόμενος αριθμός των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων και των φαρμάκων της "αρνητικής λίστας", τα οποία δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ και πληρώνονται εξολοκλήρου από τους ασθενείς. Αυτή η δαπάνη με στοιχεία του 2014 - σήμερα είναι ακόμα μεγαλύτερη - ήταν περίπου 890 εκατομμύρια.

Τα στοιχεία του πρώτου οκταμήνου του 2018 μόνο για τα φάρμακα της "θετικής λίστας" δείχνουν τα εξής:

Με βάση τη συνολική φαρμακευτική δαπάνη (1,67 δισ. ευρώ) στον ΕΟΠΥΥ αντιστοιχούσε να πληρώσει 1,42 δισ. ευρώ (85%) και στους ασθενείς 243,2 εκατ. ευρώ (15%) λόγω της συμμετοχής τους, που είναι ανάλογα 0% - 10% - 25%. Με τα διάφορα "κόλπα" όμως - όπως περιγράφηκαν παραπάνω - τελικά ο ΕΟΠΥΥ πλήρωσε 1,14 δισ. ευρώ (68%) και οι ασθενείς 523,2 εκατ. ευρώ (32%). Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ενώ πρώτα ο ΕΟΠΥΥ πλήρωνε την πρόσθετη δαπάνη που προέκυπτε λόγω της μειωμένης συμμετοχής (0% και 10%) ενός αριθμού ασθενών ανάλογα με την πάθηση, τώρα αυτή η πρόσθετη δαπάνη "μοιράζεται" στους υπόλοιπους ασθενείς. Το ίδιο "κόλπο" εφαρμόζεται και για τη φαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων. Για να έχουν αυτό το "δικαίωμα" οι ανασφάλιστοι, θα πρέπει να πληρώνουν κανονικά τις συμμετοχές όπως και οι ασφαλισμένοι - εκτός ενός μικρού αριθμού εξαθλιωμένων - ενώ η χρηματοδότηση της "προσφοράς" μεταφέρθηκε στον υποχρηματοδοτούμενο από το κράτος ΕΟΠΥΥ και στις δημόσιες μονάδες Υγείας.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι πρόσφατες εξαγγελίες του υπουργού Υγείας για τη διερεύνηση της μείωσης της συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη. (...)

Πρόκειται για τα γνωστά κόλπα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να κερνάνε με ξένα "κόλλυβα". (....) Με την πολιτική τους δημιουργούν πάμφτωχους και εξαθλιωμένους και βάζουν τους "λιγότερο" φτωχούς να πληρώσουν για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Ενα από τα μέτρα ως προς αυτό είναι και η αύξηση των εισφορών στις κύριες συντάξεις στο 6% και η επιβολή του ίδιου ποσοστού (6%) στις επικουρικές συντάξεις. (...)

Ο λαός μας μπορεί να αξιοποιήσει τα συμπεράσματα που βγαίνουν και από την εξέταση της υπόθεσης των φαρμάκων, να απορρίψει τις αυταπάτες για έναν καλό καπιταλισμό χωρίς διαφθορά, σκάνδαλα και μίζες, να προτάξει τις δικές του ανάγκες, να διεκδικήσει λύσεις στα οξυμένα προβλήματα και να στοχεύσει τις αιτίες των προβλημάτων για να φέρει πιο κοντά τη δική του οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας. Με κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, της καπιταλιστικής φαρμακοβιομηχανίας, με κεντρικό σχεδιασμό, θα οργανώσει την έρευνα, παραγωγή, εισαγωγή και δωρεάν διάθεση ποιοτικών και αποτελεσματικών φαρμάκων, μέσα από ένα αποκλειστικά κρατικό και δωρεάν σύστημα Υγείας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απαλλαγές για τους φαρμακοβιομήχανους, χαράτσωμα στον λαό(2024-02-16 00:00:00.0)
Μονιμοποιούνται και διευρύνονται τα τεράστια βάρη που φορτώνονται στο λαό(2018-01-04 00:00:00.0)
Ο καθένας «γιατρός» του εαυτού του και... τα έξοδα δικά του(2017-01-12 00:00:00.0)
Κόβουν φάρμακα γιατί δεν έχουν τα χρήματα συμμετοχής(2012-12-11 00:00:00.0)
Συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία(2011-09-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ