Τετάρτη 21 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ - ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΒΛΗΤΕΣ ΙΙ ΚΑΙ ΙΙΙ ΤΗΣ «COSCO»
Σύμβαση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της προωθεί η εργοδοσία

«Διαπραγματεύεται» με... το «σωματείο» - μαριονέτα της, δηλαδή με τον εαυτό της, όπως καταγγέλλει η ΕΝΕΔΕΠ

«Εμείς δεν θα ξαναγίνουμε σύγχρονοι δούλοι», απαντά το Σωματείο στη Σύμβαση - εμπαιγμό που προωθεί η εργοδοσία
«Εμείς δεν θα ξαναγίνουμε σύγχρονοι δούλοι», απαντά το Σωματείο στη Σύμβαση - εμπαιγμό που προωθεί η εργοδοσία
Τις «διαπραγματεύσεις» της εργοδοσίας της «COSCO» με... το «σωματείο» - μαριονέτα της (ΣΥΝΕΔΕΠ) και την προωθούμενη Σύμβαση - εμπαιγμό για τους εργαζόμενους στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του λιμανιού του Πειραιά σχολιάζει η Ενωση Εργαζομένων στη Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ).

Το σωματείο καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν απάντηση στην προκλητική πρόταση της εργοδοσίας, με συσπείρωση στις γραμμές του και συμμετοχή στην απεργία στις 28 Νοέμβρη.

«Ενημερωθήκαμε ότι η εργοδοσία ολοκλήρωσε τις διαπραγματεύσεις με τον εαυτό της για τους όρους της ΣΣΕ των εργαζομένων, μακριά από τα αιτήματα που όλοι εμείς, μέσα από μαζικές Γενικές Συνελεύσεις καταλήξαμε», υπογραμμίζει το Σωματείο στην ανακοίνωσή του. Η ίδια εξάλλου η εταιρεία ξεκαθαρίζει πως οι προτάσεις της «αποτυπώνουν την προσπάθεια των εταιρειών για εργασιακή ειρήνη» και είναι «αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων και κατανόησης» ανάμεσα στην ίδια και το εργοδοτικό «σωματείο».

«Δωροεπιταγές» αντί αυξήσεων - Διατήρηση της εκ περιτροπής εργασίας

Αναλυτικότερα, σε ανακοίνωσή της την περασμένη βδομάδα, η «DPort» (θυγατρική της «COSCO») ενημέρωσε για την «τελική της πρόταση» για τη Συλλογική Σύμβαση.

Η πρόταση δεν περιλαμβάνει καμία αύξηση στους μισθούς των εργαζομένων, αλλά μια σειρά «παροχές», όπως «δωροεπιταγές» των 5 ευρώ για κάθε μεροκάματο και των 150 ευρώ για τον μήνα Δεκέμβρη, καθώς και... ένα «σάντουιτς σε κάθε βάρδια». Τα παραπάνω, μάλιστα, παρουσιάζονται με θράσος ως «αύξηση του εισοδήματος κάθε εργαζόμενου χωρίς να υπάρχει καμία φορολογική επιβάρυνση».

Στην κοροϊδία που κάνει λόγο για «αυξήσεις», το Σωματείο απαντά τα εξής: Πρώτον, «η βάση του μισθού μας παραμένει ο κατώτατος μισθός της ΕΓΣΣΕ με μεροκάματο τα περίπου 30 ευρώ».Δεύτερον, «δεν προβλέπεται να πάρουμε το επίδομα για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά, που είναι 5% επιπλέον στο μισθό», παρά το γεγονός ότι οι εργάτες με τους αγώνες τους πέτυχαν την έκδοση εγκυκλίου του ΕΦΚΑ που προβλέπει την ένταξή τους στα ΒΑΕ. Τρίτον, «πάλι Νυχτερινά, Σάββατο και Κυριακή θα πληρωνόμαστε το ίδιο». Επιπλέον, υπογραμμίζει πως οι μισθολογικές κατηγορίες, με βάση την πρόταση της εργοδοσίας, παραμένουν ως έχουν ανά ειδικότητα, ενώ οι τριετίες πάνε περίπατο.

Αποκαλυπτική είναι και η πρόταση της εταιρείας για «σταδιακή μετατροπή» των συμβάσεων εκ περιτροπής απασχόλησης, με τις οποίες δουλεύει μεγάλο ποσοστό του προσωπικού, σε συμβάσεις πλήρους απασχόλησης. Συγκεκριμένα, προτείνει η μετατροπή αυτή να γίνεται με βάση «την αύξηση του όγκου εργασιών, όπως γίνεται μέχρι σήμερα», δηλαδή με το σταγονόμετρο και σε συνάρτηση με την αύξηση του αριθμού των εμπορευματοκιβωτίων. Τα παραπάνω σημαίνουν πως για να μετατραπούν μια χούφτα συμβάσεις πρέπει να έχει προηγηθεί διπλάσια από τις συμβάσεις αυτές αύξηση των εμπορευματοκιβωτίων...

Τέλος, ο αριθμός των εργαζομένων σε κάθε εργατική ομάδα (πόστα) προβλέπεται να αυξηθεί μόνο κατά ένα άτομο (από 4 σε 5 εργαζόμενους) και αυτό με μια σειρά κριτήρια και προϋποθέσεις, που κάνουν ακόμα κι αυτή την αύξηση αμφίβολη.

Αγώνας για Σύμβαση με επίκεντρο τις ανάγκες των εργαζομένων

«Κανείς να μην δεχτεί το σωματείο των "COSCO" και "DPort" να παίζει με το ψωμί των οικογενειών μας, με τη ζωή των συναδέλφων», είναι η απάντηση της ΕΝΕΔΕΠ στη Σύμβαση, που δεν διασφαλίζει την παραμικρή βελτίωση των όρων αμοιβής και εργασίας.

«Εμείς δεν θα ξαναγίνουμε σύγχρονοι δούλοι της εργοδοσίας, με τα ατέλειωτα ωράρια, τις κόντρα βάρδιες, τις απλήρωτες υπερωρίες, την τρομοκρατία και τον βούρδουλα. Κανείς δεν μπορεί να παίζει και να καπηλεύεται τα δίκια μας, να μπορούμε να γυρνάμε στις οικογένειές μας με αξιοπρέπεια, σώοι και αβλαβείς», τονίζει το Σωματείο και καλεί σε συμμετοχή στην πανεργατική απεργία «που γίνεται με βασικό αίτημα την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας σε κάθε χώρο δουλειάς, με επίκεντρο τις δικές μας ανάγκες και όχι της εργοδοσίας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ