Τετάρτη 21 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Μαζική συγκέντρωση στην Αθήνα με σύνθημα «Διεκδικούμε ό,τι μας έχει αφαιρεθεί!»

Χιλιάδες συνταξιούχοι από την Αττική και τη Νότια Ελλάδα έστειλαν αποφασιστικό μήνυμα ενίσχυσης του αγώνα τους

Χιλιάδες συνταξιούχοι στη συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος...
Χιλιάδες συνταξιούχοι στη συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος...
Με μια μεγάλη και μαχητική συγκέντρωση χιλιάδες συνταξιούχοι από την Αττική, την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα και νησιά έδωσαν αγωνιστικό «παρών» στην κινητοποίηση που οργάνωσαν χτες στην Αθήνα οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, OAEE, Δημοσίου, ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΝΑΤ, ΠΣΣ Δικηγόρων, ΠΕΤΟΜ ΤΕΕ.

Με τις σημαίες και τα πανό των σωματείων τους, τα μαχητικά τους συνθήματα, χιλιάδες απόμαχοι της δουλειάς διαδήλωσαν στους δρόμους της Αθήνας.

Απέναντι στην προσπάθεια της κυβέρνησης να καλλιεργήσει εφησυχασμό γύρω από το ζήτημα της «προσωπικής διαφοράς» και συμβιβασμό με τις ήδη πετσοκομμένες συντάξεις, απέναντι σε διάφορα επιτελεία που επιδιώκουν να απομακρύνουν τους συνταξιούχους από τον συλλογικό αγώνα, εγκλωβίζοντάς τους σε δικηγορικά γραφεία και σε ατέρμονους δικαστικούς λαβύρινθους, οι συνταξιούχοι με μια φωνή ξεκαθάρισαν: «Ούτε αναστολή ούτε αναβολή, ο νόμος του Κατρούγκαλου να καταργηθεί!».

Διατράνωσαν την απαίτησή τους για επιστροφή όλων των αιματηρών περικοπών που τους επέβαλαν διαδοχικά όλες οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου, για κατάργηση ολόκληρου του άθλιου αντιασφαλιστικού καθεστώτος, διεκδικούν αυξήσεις στις συντάξεις, επιστροφή 13ης και 14ης σύνταξης.

«Συνεχίζουμε αγωνιστικά! Δεν θα υποταχθούμε, δεν θα αποδεχθούμε τετελεσμένα»

...και στην πορεία προς τη Βουλή
...και στην πορεία προς τη Βουλή
Οπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, Δήμος Κουμπούρης,«αυτή είναι η 143η κινητοποίηση σε αυτόν τον μεγάλο αγωνιστικό μαραθώνιο που ξεκινήσαμε. Αυτή είναι η απάντηση των συνταξιούχων. Το κίνημα των συνταξιούχων από τον αγώνα δεν πρόκειται να υποχωρήσει. Δεν θα υποταχθεί, δεν θα αποδεχθεί τετελεσμένα...». Οπως υπογράμμισε, εξάλλου, το γεγονός ότι όλοι σήμερα συζητάνε για την «προσωπική διαφορά» των παλιών συνταξιούχων, «όλες οι τελευταίες εξελίξεις, είναι αποτέλεσμα του δικού μας αγώνα, της πίεσης που ασκεί αυτός ο αγώνας, που δείχνει ότι μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα».

Απαντώντας στην κυβερνητική προπαγάνδα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, Παντελής Τάτσης, σημείωσε: «Με θράσος απύθμενο εμφανίζονται κιόλας ως "κοινωνικά ευαίσθητοι" και γαλαντόμοι: Θα διανείμουν, λένε, το "κοινωνικό μέρισμα" από 300 ευρώ και ανάμεσα στους δικαιούχους θα είναι και κάποιοι συνταξιούχοι, όταν τη δεκαετία των μνημονίων μάς αφαίρεσαν 78 δισ. ευρώ... Ομως, εμείς δεν πληρώσαμε εισφορές για να κοιτάμε στα γεράματά μας αν θα μας δώσουν φιλοδωρήματα. Εμείς πληρώσαμε για όλα αυτά που μας έκοψαν. Αυτά δεν τα ξεχνάμε και τα διεκδικούμε μέχρι και το τελευταίο σεντ. Και τα διεκδικούμε όχι με αιτήσεις και αγωγές. Η δική μας αίτηση κατατίθεται στην "πλατφόρμα" του "ιερού" πεζοδρομίου. Είναι η συμμετοχή μας στον μαραθώνιο αγώνα, μέχρι να καταργηθούν ο νόμος Κατρούγκαλου και τα άλλα μνημονιακά τερατουργήματα».

Αν και η συγκέντρωση γινόταν στην πλατεία Κλαυθμώνος... «εμείς δεν κλαίμε τη μοίρα μας. Εμείς αγωνιζόμαστε!», σημείωσε ο Χρήστος Μπουρδούκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων Δημοσίου. Μιλώντας για το ζήτημα της «προσωπικής διαφοράς», ξεκαθάρισε πως δεν θα δεχτούν καμία αναβολή αλλά μόνο οριστική ακύρωση του μέτρου, ενώ τόνισε επίσης ότι οι συνταξιούχοι διεκδικούν να μην εφαρμοστεί η μείωση του αφορολόγητου ορίου.

Ο Γιώργος Πεπόνης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων ΕΛΤΑ, κατήγγειλε όλους αυτούς που ζητάνε να εφαρμοστεί η περικοπή της «προσωπικής διαφοράς», σημειώνοντας: «Ξεχνάνε ότι ο πλούτος που παράγεται προήλθε από τη δική μας δουλειά. Εχουν μάλιστα δεσμευτεί ότι οι δαπάνες για τις συντάξεις θα είναι συγκεκριμένες και εννοείται περιορισμένες. Οι δικοί μας αγώνες θα τους κάνουν να ξεδεσμευτούν...».

Στη συγκέντρωση χαιρετισμό απηύθυναν επίσης η Γεωργία Παπαδάκου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ, ο Αριστοτέλης Κάντας από την Ομοσπονδία Συνταξιούχων Επικουρικών Ταμείων, ο Γιάννης Παπαδημητρίου από το Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Φθιώτιδας και ο Γιώργος Δημητρουλής από το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αιτωλοακαρνανίας.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Συνέχεια με την απεργία στις 28/11 και το πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 15 Δεκέμβρη

Με το σύνθημα «Φέρτε πίσω όλα τα κλεμμένα, με αίμα ο λαός τα έχει πληρωμένα» να κυριαρχεί, οι χιλιάδες συγκεντρωμένοι μετά το τέλος της συγκέντρωσης κατευθύνθηκαν προς τη Βουλή.

Απευθυνόμενος στους διαδηλωτές ο Δ. Κουμπούρης, τους κάλεσε να δώσουν και πάλι το «παρών» στις 15 Δεκέμβρη στο πανελλαδικό συνταξιουχικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα και στην πορεία που θα ακολουθήσει στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και να σταθούν δίπλα στους εργάτες στις 28 Νοέμβρη στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα.

Οπως τόνισε ο συνδικαλιστής, «με τον αγώνα μας μπορούμε να τους σταματήσουμε. Να αποδώσουν πίσω στους συνταξιούχους ό,τι με τη βία μάς άρπαξαν οι κυβερνήσεις για να τα δώσουν στους τραπεζίτες, στους βιομήχανους και τους εφοπλιστές». Μιλώντας για τη σημασία αυτού του αγώνα σημείωσε πως «το συνταξιουχικό κίνημα οικοδομήθηκε μέρα με τη μέρα, οργιά με την οργιά και με την πάλη μας θα βγει στη στεριά. Θα βγούμε στη στεριά!». Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης έξω από τη βουλή έδωσε το «παρών» ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης. Στη συνέχεια αντιπροσωπεία της ΣΕΑ επέδωσε στα κόμματα, πλην της φασιστικής Χρυσής Αυγής, υπόμνημα με τα αιτήματά τους και είχε συνάντηση με τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Α. Πετρόπουλο.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org