Πέμπτη 1 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
Στο στόχαστρο οι λαοί
Ακόμη περισσότερα μέτρα ασφαλείας

Με σκληρές κυρώσεις απειλεί η πακιστανική ηγεσία όσους ισλαμιστές παραβιάσουν το νόμο και τις κυβερνητικές αποφάσεις

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

Με αυστηρότατα μέτρα και κυρώσεις απειλεί η πακιστανική ηγεσία όλους όσοι συμμετέχουν σε αντι-αμερικανικές διαδηλώσεις και «παραβιάζουν τον πακιστανικό νόμο» μετά από την πολυήμερη αναταραχή στο βόρειο Πακιστάν, εξαιτίας των καταλήψεων εθνικών οδών και ορισμένων κυβερνητικών κτιρίων, καθώς και από τη συγκέντρωση χιλιάδων ενόπλων εθελοντών στα σύνορα με το Αφγανιστάν.

Ο Πακιστανός στρατιωτικός ηγέτης Περβέζ Μουσαράφ συγκάλεσε, εκ νέου, το συμβούλιο ασφαλείας της χώρας, χθες, με αποκλειστικό θέμα, όπως διέρρεε, την αντιμετώπιση των αυξανόμενων διαδηλώσεων και διαμαρτυριών των εξτρεμιστών ισλαμιστών. Ανακοινώνοντας τις αποφάσεις του έκτακτου συνεδρίου, ο στρατιωτικός εκπρόσωπος της πακιστανικής ηγεσίας, αντιστράτηγος Ρασίντ Κουρέσι, απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένες ισλαμιστικές οργανώσεις, αλλά επέμεινε, ιδιαίτερα, στην αποφασιστικότητα των αρχών να τιμωρήσουν όποιον παραβιάσει τις αποφάσεις τους.

Ο Κουρέσι επιβεβαίωσε, επίσης, ότι με καρδιακές ενοχλήσεις μεταφέρθηκε σε στρατιωτικό νοσοκομείο ο Σουλτάν Μπασίρ ουν Ντιν Μεχμούντ, ο πρώην επικεφαλής του πυρηνικού προγράμματος του Πακιστάν, ο οποίος συνελήφθη, πριν από μια βδομάδα, και ανακρίνεται, μαζί με το συνάδελφό του Αμπντούλ Μαζίντ. Ο Κουρέσι τόνιζε ότι «δεν κατηγορείται για τίποτε ο Μεχμούντ», ενώ διαβεβαίωνε ότι δεν πρόκειται για σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Παρά, πάντως, τις αρχικές δηλώσεις ότι «πρόκειται για διαδικασία ρουτίνας και ότι για λόγους ασφαλείας κρατούνται οι δύο επιστήμονες», εντείνονται οι φήμες ότι υπάρχει ο κίνδυνος να έχουν δώσει μέρος της τεχνογνωσίας τους, όχι απαραίτητα σχετικά με το πακιστανικό πυρηνικό οπλοστάσιο, στους Ταλιμπάν. Ο Μεχμούντ από το 1998, οπότε και αποχώρησε από την πακιστανική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, ηγούνταν ανθρωπιστικής οργάνωσης που δρούσε εντός του Αφγανιστάν μέχρι και λίγες μέρες μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου.

«Βολές» κατά ISI από το διεθνή Τύπο

Την ίδια στιγμή, όμως, πλήθαιναν τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, σχετικά με την αξιοπιστία της συνεργασίας και της βοήθειας που προσφέρουν οι πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες ISI στην «αντι-τρομοκρατική» εκστρατεία των ΗΠΑ. Σχετικά άρθρα φιλοξενούνται στην αμερικανική «Los Angeles Times», στη βρετανική «Independent» και στη γαλλική «Le Figaro». Και στα τρία δημοσιεύματα τονίζεται ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν εναποθέσει το σύνολο της συγκέντρωσης πληροφοριών από το εσωτερικό του Αφγανιστάν στην ISI, καθώς είναι η μόνη που έχει τόσο καλές διασυνδέσεις με τους Ταλιμπάν (αφού ομολογείται από παντού ότι τους κατασκεύασε) και διαθέτει πλήθος πρακτόρων που κινούνται στο Αφγανιστάν και μιλούν τη γλώσσα των Ταλιμπάν, Παστούν.

Εντούτοις, υπογραμμίζουν οι εφημερίδες, επικαλούμενες δυτικές διπλωματικές πηγές, καθημερινά εντείνονται οι ανησυχίες ότι η ISI «παίζει διπλό παιχνίδι», καθώς αρκετές πληροφορίες έχουν αποδειχθεί λανθασμένες, παρατηρείται καθυστέρηση και γενικά παρουσιάζονται προβλήματα συντονισμού. Οι «Los Angeles Times» μιλούν για «κράτος εν κράτει» και εκτιμούν ότι παρά τις προσπάθειες του Μουσαράφ να ελέγξει την κατάσταση με την απομάκρυνση ορισμένων ηγετικών στελεχών, κάτι τέτοιο φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο. Η «Le Figaro», μάλιστα, επικαλούμενη πηγές μυστικών υπηρεσιών, υποστήριζε ότι η σύλληψη, και στη συνέχεια εκτέλεση, του Αμπντούλ Χακ, την περασμένη εβδομάδα, αποδίδεται σε διαρροές της ISI, καθώς ήταν η μόνη που γνώριζε τη διαδρομή και το πρόγραμμά του, όπως και τη σημασία που απέδιδαν οι ΗΠΑ στην αποστολή του.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ