Πέμπτη 1 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΕΕ - ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ
Συμφωνούν στα περί μελλοντικής αφγανικής κυβέρνησης

ΤΑΣΚΕΝΔΗ.--

Ταύτιση απόψεων ανάμεσα στις θέσεις της ΕΕ και της κυβέρνησης του Ουζμπεκιστάν σχετικά με τη συγκρότηση μιας μελλοντικής αφγανικής κυβέρνησης που θα «περιλαμβάνει τους εκπροσώπους κάθε εθνικής ομάδας», διαπίστωσε ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών, Λουί Μισέλ, κατά τη διάρκεια των επαφών που είχε χτες στην πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν, Τασκένδη, ως επικεφαλής της τρόικα της ΕΕ.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Λουί Μισέλ με τον Ουζμπέκο ομόλογό του Αμπντουλαζίρ Καμίλοφ, ο Βέλγος υπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον πόλεμο που έχουν εξαπολύσει οι ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, παρατηρώντας, εν είδει προτροπής, πως «θα πρέπει να δείξουμε την πλήρη αλληλεγγύη μας μ' αυτούς που πολεμούν στις πρώτες γραμμές του πολέμου». Ο ίδιος εξέφρασε στη συνέχεια τη λύπη του για τα δεκάδες θύματα μεταξύ των Αφγανών αμάχων, λέγοντας:«Είναι πολύ λυπηρό να παρατηρούμε πως σκοτώνονται πολίτες σε τέτοιες ενέργειες... Καμία μάχη δεν είναι καλή. Ποτέ. Αλλά μερικές φορές είναι απαραίτητο να πολεμάς». Ο Μισέλ αναφερόμενος ακολούθως σε μία μελλοντική αφγανική κυβέρνηση, σε περίπτωση που ηττηθεί το σημερινό καθεστώς της Καμπούλ, παρατήρησε την ταύτιση θέσεων ανάμεσα σε Τασκένδη και Βρυξέλλες, αλλά και το ρόλο που θα πρέπει να παίξουν αργότερα τα Ηνωμένα Εθνη για την ανοικοδόμηση της χώρας μετά το τέλος του πολέμου.

Ο Ουζμπέκος υπουργός Εξωτερικών, απ' την πλευρά του, δήλωσε πως ο αγώνας έναντι της τρομοκρατίας «είναι για το συμφέρον του αφγανικού λαού και ολόκληρου του κόσμου».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ