Παρασκευή 16 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Με πυξίδα την «οριοθέτηση δαπανών» διαιωνίζονται η υποχρηματοδότηση και η «ευελιξία»

Ανακοίνωση της ΔΗΠΑΚ για την πρόσφατη συνάντηση των νοσοκομειακών γιατρών με τον υπουργό Υγείας

Με αφορμή τη συνάντηση που είχε την περασμένη Τρίτη το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ με τον υπουργό Υγείας Ανδ. Ξανθό, η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών με ανακοίνωσή της στηλιτεύει τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στα σοβαρά θέματα που τέθηκαν.

Μεταξύ άλλων, επισημαίνει τα εξής:

-- Για τα αναδρομικά, η ΔΗΠΑΚ υπογραμμίζει ότι «το υπουργείο Υγείας δεν έχει ακόμα στοιχεία σε πόσους συνολικά θα αποδοθούν, πόσοι είναι σε κάθε βαθμίδα και τι ποσό αντιστοιχεί σε κάθε βαθμίδα, ενώ υποσχέθηκε, χωρίς ωστόσο να δεσμευτεί ότι θα γίνει». Πολύ περισσότερο, ο εκπρόσωπος της ΔΗΠΑΚ τόνισε ότι «αφού εσείς και οι προηγούμενες κυβερνήσεις πήρατε από κάθε γιατρό από 50-100 χιλιάδες ευρώ μεικτά τα τελευταία 6 χρόνια, τώρα πάτε να μας βουλώσετε με μία εφάπαξ δόση! 10 πήρατε, 1 δίνετε! Ούτε ο τωρινός μισθός αναπροσαρμόζεται, ούτε οι εφημερίες αναπροσαρμόζονται, ούτε τα δώρα δίνονται, την ώρα που μειώνουν τη φορολογία των μεγαλοεπιχειρηματιών από το 29% στο 25%! (...) Κατά τα άλλα η κυβέρνηση "αναγνωρίζει" την υποχρέωσή της για αποκατάσταση του ιατρικού μισθολογίου και την επαναφορά του στα επίπεδα του 2012, αλλά στη "δευτέρα παρουσία"».

Οπως καταγγέλλει μάλιστα η ΔΗΠΑΚ, «αποκαλυπτικός για το πώς αντιμετωπίζουν τους γιατρούς του ΕΣΥ το υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Π. Πολάκης, ο οποίος με απύθμενο θράσος και χωρίς ίχνος ντροπής είπε "αν δεν τα θέλετε μην τα πάρετε"!».

«Ενημερώνουμε τον αναπληρωτή ότι δεν θα του κάνουμε τη χάρη! Θέλει δεν θέλει, όχι μόνο αυτά αλλά και όλα όσα μας έχουν κλέψει αυτός και οι προκάτοχοί του, θα μας τα δώσουν. Θα επιβάλλουμε το δίκιο μας με τους αγώνες μας», σημειώνει η ΔΗΠΑΚ.

-- Για τους επικουρικούς η ΔΗΠΑΚ τονίζει: «Μιλάνε για προσλήψεις και για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και την ίδια στιγμή έχουν αποφασίσει να απολύσουν 1.100 γιατρούς μέσα στους επόμενους δύο μήνες (έως 31/12 απολύονται 500 συνάδελφοι και 31/1 άλλοι 600 οι οποίοι πληρώνονται μέσω ΕΣΠΑ). Την ώρα που υπάρχουν χιλιάδες κενά, αντί να μονιμοποιήσει όλους τους επικουρικούς που τους κρατάνε ομήρους χρόνια ολόκληρα, η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις εξαπατούν εξαγγέλλοντας λιγοστές προσλήψεις, οι οποίες και αυτές είναι άγνωστο πότε θα γίνουν. Οπως έγινε με τις 415 προσλήψεις μόνιμων γιατρών στα ΤΕΠ, οι οποίες εκκρεμούν από τον Απρίλη που έγινε η προκήρυξη, με τις 760 προκηρύξεις (από τις 2.760 που είχαν εξαγγελθεί για το '17 και το '18) που δεν έγιναν ποτέ!».

-- Για τις απλήρωτες εφημερίες επικουρικών γιατρών: «Ο υπουργός Υγείας αρκέστηκε σε ευχολόγια και επανέλαβε τα γνωστά, ότι "συζητάνε με το Ελεγκτικό Συνέδριο για να πεισθούν οι πάρεδροι να υπογράψουν"», σημειώνει η ΔΗΠΑΚ και τονίζει: «Αραγε για ποια κανονικότητα στις πληρωμές των εφημεριών πανηγυρίζουν το υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση;».

-- Για τους πετσοκομμένους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων: Ο υπουργός Υγείας περιορίστηκε να πει ότι δόθηκε πανελλαδική πίστωση για το 2018 30 εκατ. ευρώ για γενικές δαπάνες και 60 εκατ. για φαρμακευτική δαπάνη νοσοκομείων και ότι «κάνουν παζάρι με το ΓΛΚ» για να αυξήσει κατά 30 εκατ. ευρώ. το ποσό για τις γενικές δαπάνες. Οπως εύστοχα επισημαίνει η ΔΗΠΑΚ, όταν οι εκπρόσωποί της «είπαν ότι κατακρεουργήσατε εσείς και οι προηγούμενοι τους προϋπολογισμούς για τα "ματωμένα πλεονάσματα" και τώρα παζαρεύετε ψίχουλα, ο υπουργός απάντησε: "Αυτό είναι το μνημόνιο! Οριοθέτηση δαπανών". Και εμείς που είχαμε πιστέψει ότι "τα μνημόνια τελείωσαν"...».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παραπέρα «μάζεμα των δαπανών» αντί για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης(2019-08-29 00:00:00.0)
Καμιά δέσμευση για οικονομική ανάσα(2015-03-31 00:00:00.0)
Απεργούν σήμερα οι γιατροί στο Λεκανοπέδιο(2013-03-28 00:00:00.0)
Αύριο η πανελλαδική στάση εργασίας(2010-03-21 00:00:00.0)
Προσπαθεί να συγκαλύψει την ανθυγιεινή της πολιτική(2009-11-07 00:00:00.0)
Στα χέρια των γιατρών ο αγώνας(2003-10-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ