Πέμπτη 15 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΑΙΔΕΙΑ
Αντικομμουνιστική «εργασία» στο Μουσικό Σχολείο Καρδίτσας

Από την έκθεση που στήθηκε στο πλαίσιο της εργασίας
Από την έκθεση που στήθηκε στο πλαίσιο της εργασίας
Στηριζόμενη στο σχετικό κεφάλαιο του βιβλίου Γερμανικών που, με έγκριση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, υπάρχει στη διδακτέα ύλη και ενεργώντας στο πλαίσιο της γενικότερης αντικομμουνιστικής προπαγάνδας της ΕΕ για την εξίσωση φασισμού - κομμουνισμού, καθηγήτρια του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας ζήτησε από τους μαθητές της Γ' Τάξης να παρουσιάσουν εργασία με θέμα την πτώση του τείχους του Βερολίνου.

Οπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα στον τοπικό Τύπο, όλα ξεκίνησαν από την επιθυμία των μαθητών να παρακολουθήσουν μια γερμανική ταινία. Η ταινία που επιλέχθηκε - βεβαίως όχι τυχαία - ήταν το «Good Bye Lenin» (2003) που αναφέρεται στο τείχος του Βερολίνου. Με πρόσχημα ότι υπήρχε «ανάγκη» οι μαθητές να κατανοήσουν καλύτερα το περιεχόμενο της ταινίας, πριν από την προβολή της έγινε μια μικρή ιστορική αναφορά στα γεγονότα που αφορούσαν στο τείχος του Βερολίνου. Οι μαθητές παρακολουθούσαν την ταινία σε αποσπάσματα και παράλληλα συγκέντρωναν πληροφορίες, ενώ μια ομάδα τους ανέλαβε να ζωγραφίσει κάποια από τα γκράφιτι που υπάρχουν στην ανατολική πλευρά του τείχους και μια άλλη ομάδα να βρει τραγούδια που αναφέρονται σ' αυτό. Η εργασία ολοκληρώθηκε και παρουσιάστηκε στις 9 Νοέμβρη, ώστε - όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα - να ...γιορταστεί η 29η επέτειος της πτώσης του τείχους του Βερολίνου!

Ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Καρδίτσας του ΚΚΕ

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε η Τομεακή Επιτροπή Καρδίτσας του ΚΚΕ, η οποία, αναφερόμενη στην ύπαρξη στα σχολικά βιβλία και στη διδασκαλία στους μαθητές αυτού του είδους κειμένων, υπογραμμίζει ότι «αποτελεί πλευρά των επίμονων και συντονισμένων προσπαθειών των κυβερνήσεων και αστικών κομμάτων να αμαυρώσουν τη μεγάλη προσφορά του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε στους λαούς και να εμφανίσουν τον καπιταλισμό ως σύστημα που εξασφαλίζει την ελευθερία και τη δημοκρατία, τις ανάγκες των εργαζομένων».

Επισημαίνει ακόμα: «Στο δημοσίευμα δεν είδαμε αναφορά στις κατακτήσεις του λαού της πρώην Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας, δεν διαβάσαμε ότι το τείχος του Βερολίνου το επέβαλε η ιμπεριαλιστική επέμβαση και υπονόμευση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας, ότι τα σύνορα ανάμεσα στο Δυτικό και στο Ανατολικό Βερολίνο που, ας υπενθυμίσουμε, βρισκόταν ολόκληρο στο έδαφος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας, έκλεισαν στις αρχές Αυγούστου 1961 - μέχρι τότε και επί 12 χρόνια, τα σύνορα δεν ήταν ασφαλισμένα ούτε καν υπό έλεγχο - ότι το Δυτικό Βερολίνο ήταν η πόλη-μέτωπο του Ψυχρού Πολέμου, εκεί δρούσαν πάνω από 80 οργανώσεις κατασκοπείας και τρομοκρατίας, από εκεί γινόταν κερδοσκοπία με το νόμισμα».

Η ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ επισημαίνει ακόμα ότι η πτώση του τείχους είχε ως αποτέλεσμα την ένταση της εκμετάλλευσης, την οικονομική κρίση, την ανεργία, τα ναρκωτικά, την εγκληματικότητα, τα μεταναστευτικά κύματα κ.ά. Κι ακόμα προσθέτει: «Επειδή οι δραστηριότητες του Μουσικού Σχολείου, η μεγάλη του πολιτιστική παρέμβαση φέρουν θετικό αποτύπωμα στην Καρδίτσα και στην ευρύτερη περιοχή, προκαλεί ερωτήματα η συγκεκριμένη δραστηριότητα. Ο "υπερβάλλων ζήλος" ή ενδεχομένως η λαθεμένη επιλογή της εκπαιδευτικού αποτελεί "παραφωνία" στο έργο και στην ταυτότητα του Μουσικού Σχολείου. Θα είχε ενδιαφέρον να κοινοποιηθεί η γνώμη του Συλλόγου των διδασκόντων του σχολείου, της ΕΛΜΕ Καρδίτσας, του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου και της Ενωσης Γονέων και Κηδεμόνων Καρδίτσας. Αραγε, συμφωνούν με τις επιλογές της εκπαιδευτικού; Θεωρούν πως οι μαθητές έγιναν πιο σοφοί με την υποτιθέμενη ιστορική γνώση που τους παρασχέθηκε με τη συγκεκριμένη δραστηριότητα;».

Καταλήγοντας η ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς «να τιμήσουν το λειτούργημά τους, τόσο απέναντι στους μαθητές τους όσο και απέναντι στα ιστορικά γεγονότα και την επιστημονική ερμηνεία τους. Να μη δεχτούν να είναι φορείς αντιεπιστημονικών και αντικομμουνιστικών αντιλήψεων αξιοποιώντας το ρόλο και τα εργαλεία που τους έχουν ανατεθεί και που έντεχνα και μεθοδικά προωθούν οι μηχανισμοί του αστικού κράτους. Μαζί με τους μαθητές να σταθούν απέναντι και να απομονώσουν τέτοιου είδους ενέργειες».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ