Σάββατο 10 Νοέμβρη 2018 - Κυριακή 11 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αυταπάτες με τη «σέσουλα» για το ρόλο της ΚΑΛΟ

Αυταπάτες ότι η «Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία» (ΚΑΛΟ) μπορεί να γίνει «κυρίαρχη μορφή οικονομικής δραστηριότητας», καταργώντας λίγο - πολύ τον καπιταλισμό και μάλιστα με την ...αμέριστη στήριξη της κυβέρνησης, μοίρασε το κυβερνητικό κλιμάκιο που με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα επισκέφτηκε την Παρασκευή τη δεύτερη έκθεση ΚΑΛΟ. Οπως συνάγεται από τα λεγόμενα τόσο του ιδίου όσο και της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, Εφης Αχτσιόγλου και Θεανώς Φωτίου, οι εργαζόμενοι δεν χρειάζεται να οργανώνονται ενάντια στο κεφάλαιο, αρκεί να στήνουν ΚΟΙΝΣΕΠ ως απάντηση στα προβλήματα της ανεργίας, των ελαστικών εργασιακών σχέσεων κ.λπ.

Οπως είπε ο Αλ. Τσίπρας, πρόκειται «για μια επιχειρηματική δραστηριότητα διαφορετική (...) ένα άλλο μοντέλο επιχειρηματικότητας και μια διαφορετική φιλοσοφία για οικονομία, παραγωγή, άλλη αντίληψη για την ίδια τη ζωή (...) διαφορετικός τρόπος επιχειρηματικότητας, που συμβάλλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην ανάπτυξη της παραγωγικότητας και σε έναν νέο εναλλακτικό καταμερισμό εργασίας».

Από κοντά η Εφη Αχτσιόγλου δήλωσε ανικανοποίητη απ' τις 1.100 τέτοιες επιχειρήσεις που λειτουργούν, αφού όπως είπε, «όταν θες να είναι κυρίαρχο μοντέλο οικονομικής δραστηριότητας, δεν φτάνουν οι 1.100 επιχειρήσεις» και ξεδίπλωσε το κυβερνητικό σχέδιο στήριξης των σχετικών εγχειρημάτων, που περιλαμβάνει από κέντρα στήριξης και προγράμματα πλήρους επιδότησης νέων θέσεων εργασίας έως χρηματοδοτήσεις μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Φυσικά, η ΕΕ δεν χρηματοδοτεί την ...κατάργηση του κεφαλαίου, αλλά σχήματα που σύμφωνα με την ίδια την ιμπεριαλιστική ένωση αποτελούν «καινοτόμα επιχειρηματικά μοντέλα για τη μεγιστοποίηση της ανταγωνιστικότητας» και «είναι απολύτως σύμφωνα με τις αξίες της Συνθήκης της ΕΕ και τους στόχους της Στρατηγικής "Ευρώπη 2020"» (γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής [CCMI/093]).

Μια ακόμα πλευρά της χρησιμότητας τέτοιων σχημάτων έχει να κάνει με τις συνειδήσεις που διαπλάθει η αυταπάτη ότι η απάντηση στα λαϊκά προβλήματα είναι η δημιουργία επιχείρησης και όχι ο αγώνας ενάντια στον καπιταλισμό που τα προκαλεί και τα αναπαράγει, όπως δείχνει και η «μνημειώδης» δήλωση της πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνιας Αντωνοπούλου, ότι η ΚΑΛΟ «καταργεί τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στον εργοδότη και στον εργαζόμενο και δημιουργεί ένα καινούριο υποκείμενο, που είναι ο συνεργαζόμενος»!

Για τον σκοπό αυτό, στόχος της κυβέρνησης είναι από νωρίς να ποτίσει με το δηλητήριο αυτό τις συνειδήσεις των αυριανών εργαζομένων, με την Θεανώ Φωτίου να παραδέχεται την Παρασκευή ότι γίνεται προσπάθεια «μεγάλη να φτιάξουμε ένα δίκτυο μεταξύ των πανεπιστημίων (...) ένα πρόγραμμα για όλα τα σχολεία, για τα γυμνάσια και τα λύκεια τα δημόσια, τα οποία θα μπορούν να κάνουν ένα πρότζεκτ μέσα στα μαθήματά τους κοινωνικής επιχειρηματικότητας και να βγάζουν και κάποια λεφτά ίσως που θα πηγαίνουν εκδρομές κ.λπ., άρα να μπολιάσουμε όλο το σύστημα εκπαίδευσης!».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ