Τετάρτη 31 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΙΝΑ - «ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ»
Απειλές Τραμπ για νέους δασμούς μετά την πτώση στο Χρηματιστήριο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σημαντική υποχώρηση παρουσίασαν αργά το βράδυ της Δευτέρας οι δείκτες μετοχών ισχυρών βιομηχανιών και μονοπωλίων υψηλής τεχνολογίας στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με φόντο τις συνεχιζόμενες απειλές της κυβέρνησης Τραμπ για την επιβολή νέων δασμών σε κινεζικά προϊόντα αξίας 257 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ προτίμησε να μη δει την εξέλιξη ως αποτέλεσμα της ανησυχίας των μονοπωλίων για όξυνση του εμπορικού πολέμου με την Κίνα, αλλά ως «διάλειμμα» τάχα που κάνουν οι επενδυτές μέχρι να δουν το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων αμερικανικών βουλευτικών εκλογών της 6ης Νοέμβρη. Με μήνυμά του στο «Τουίτερ», ο Πρόεδρος Τραμπ κάλεσε τους ψηφοφόρους να προτιμήσουν τους Ρεπουμπλικάνους υποψήφιους, επειδή στους Δημοκρατικούς «αρέσει το οικονομικό μοντέλο της Βενεζουέλας, οι υψηλοί φόροι και τα ανοικτά σύνορα». Ισχυρίστηκε επίσης ότι οφείλεται στη δική του οικονομική πολιτική η σημαντική αύξηση κερδών στο χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης εδώ και μήνες και η «αύξηση» των θέσεων εργασίας στη χώρα.

Είναι, ωστόσο, χαρακτηριστικό ότι τα κέρδη που κατέγραφε με την έναρξη της συνεδρίασης το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης το βράδυ της Δευτέρας εξανεμίστηκαν και όλοι οι δείκτες έκλεισαν με πτώση, μετά τις πληροφορίες ότι σχεδιάζεται η επιβολή πρόσθετων δασμών στην Κίνα, ύψους 257 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αν οι επικείμενες συνομιλίες μεταξύ των ηγετών αμφοτέρων χωρών στη σύνοδο της Ομάδας των «20» (G20) τον επόμενο μήνα στο Μπουένος Αϊρες δεν φρενάρουν τον διμερή «εμπορικό πόλεμο». Το αμερικανικό δίκτυο «Βloomberg» μετέδωσε πως οι επιπρόσθετοι δασμοί μπορεί να τεθούν σε εφαρμογή ακόμη και τον Δεκέμβρη.

Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν τη χτεσινή πτώση του βιομηχανικού δείκτη Dow Jones στο χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης κατά 245,39 μονάδες και το γεγονός της μεγαλύτερης πτώσης του δείκτη Nasdaq, που αφορά τα μονοπώλια υψηλής τεχνολογίας και έχασε 116,92 μονάδες. Επισημαίνουν επίσης ότι από τις αρχές του μήνα, ο Nasdaq έχει υποχωρήσει κατά 12,4% και ο Dow Jones κατά 7,6%.

Παρ' όλα αυτά, ο Πρόεδρος Τραμπ, μιλώντας στο «Fox News», επιβεβαίωσε τις απειλές για δασμούς στην Κίνα, προβλέποντας αφενός πως μπορεί να υπάρξει μια «εξαιρετική συμφωνία» με την Κίνα στο εμπόριο, αφετέρου ότι έχει νέους δασμούς δισ. δολαρίων έτοιμους εάν δεν καταστεί δυνατή μια συμφωνία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ