Τετάρτη 31 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ - ΙΝΔΙΑ
Ενισχύουν οικονομική και στρατιωτική συνεργασία

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός υποδέχτηκε τον Μόντι στην εκλογική του περιφέρεια, Γιαμαγκούτσι (φωτ.)
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός υποδέχτηκε τον Μόντι στην εκλογική του περιφέρεια, Γιαμαγκούτσι (φωτ.)
ΤΟΚΙΟ.--

Λίγο μετά την ολοκλήρωση της επίσημης τριήμερης επίσκεψης που έκανε στην Κίνα, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε υποδέχτηκε στη χώρα του τον Ινδό ομόλογό του Ναρέντρα Μόντι, τον οποίο μάλιστα είχε προσκαλέσει και για κατ' ιδίαν συνομιλίες στην παραθεριστική του κατοικία στο όρος Φούτζι.

«Οι σχέσεις μεταξύ Ιαπωνίας και Ινδίας έχουν τη μεγαλύτερη προοπτική στον κόσμο», είπε ο Αμπε σε κοινή συνέντευξη Τύπου, συμπληρώνοντας - σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες» - ότι «μια ισχυρή Ιαπωνία ωφελεί την Ινδία και μια ισχυρή Ινδία ωφελεί την Ιαπωνία». Από τη δική του μεριά, ο Μόντι έκρινε σκόπιμο να επισημάνει ότι «χωρίς τη συνεργασία Ινδίας - Ιαπωνίας δεν θα υπάρξει ανάπτυξη στην Ασία μες στον επόμενο αιώνα».

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν την περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στην Αμυνα και, όπως ανακοινώθηκε, θα διευρυνθούν οι πωλήσεις ιαπωνικών στρατιωτικών συστημάτων στην Ινδία, που τα τελευταία χρόνια ανεβοκατεβαίνει στην πρώτη και τη δεύτερη θέση των εισαγωγών όπλων διεθνώς. Επίσης, κατά την επίσκεψη Μόντι συμφωνήθηκε να ενισχυθούν οι επαφές υψηλόβαθμων αξιωματούχων από το χώρο της Αμυνας, όπως και οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις. Στόχος, όπως τονίστηκε, είναι η «ενίσχυση του στρατηγικού βάθους της διμερούς ασφάλειας και της αμυντικής συνεργασίας».

Σημειωτέον ότι τα διμερή γυμνάσια έχουν κάνει πλέον την Ιαπωνία να συμμετέχει σε ασκήσεις στον Ινδικό Ωκεανό και τον Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό, εκατοντάδες χιλιόμετρα δηλαδή μακριά από τα σύνορά της, στα οποία ήταν υποχρεωμένη να «συγκρατεί» τις Ενοπλες Δυνάμεις της με βάση το Σύνταγμα που είχε εγκριθεί μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά τα τελευταία χρόνια αναθεωρείται ριζικά, με φόντο την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών διεθνώς.

Μόντι και Αμπε συζήτησαν όμως και για την οικονομική συνεργασία των χωρών τους, υπογράφοντας μάλιστα και συμφωνία για τη δεύτερη φάση της ανάπτυξης ενός νέου σιδηροδρομικού δικτύου στη δυτική Ινδία, με ευθύνη μεγάλων ιαπωνικών μονοπωλίων. Μεταξύ άλλων, ο Αμπε δεσμεύτηκε και για τη χορήγηση χαμηλότοκων δανείων ύψους 2,8 δισ. δολαρίων, για να προχωρήσουν και άλλες επενδύσεις για ανέγερση υποδομών στην Ινδία.

Ο Μόντι σημείωσε ότι πρέπει να δυναμώσει η «περιφερειακή ενότητα» ενάντια στον «προστατευτισμό», αναδεικνύοντας την έντονη ανησυχία που προκαλούν επιλογές της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τον τρόπο που τα αμερικανικά μονοπώλια παζαρεύουν τις συνεργασίες τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επικράτηση των δυνάμεων που προκρίνουν συνεργασία με την Κίνα(2023-10-04 00:00:00.0)
Θέλουν να γίνουν «εταίρος επιλογής» της Ινδίας σε κάθε σφαίρα(2022-04-13 00:00:00.0)
Στην Ινδία για ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας(2021-03-23 00:00:00.0)
Προτάσσουν την ανάπτυξη και της στρατιωτικής συνεργασίας τους(2017-09-16 00:00:00.0)
Κινήσεις «διείσδυσης» που περιπλέκουν τις αντιθέσεις(2015-05-23 00:00:00.0)
«Αναδυόμενη» δύναμη και «αναδυόμενοι» ανταγωνισμοί(2014-09-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ