Τετάρτη 31 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Διεργασίες ενόψει τοπικών εκλογών

ΑΓΚΥΡΑ.--

Νέα ορμή αναμένεται να αποκτήσουν οι ενδοαστικές διεργασίες στην Τουρκία, μπροστά και στις τοπικές εκλογές που θα γίνουν στις 31 Μάρτη, όπως δημοσίευσε επίσημα η Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Στη δεξίωση που παραχώρησε προχτές η κυβέρνηση του ΑΚΡ εγκαινιάζοντας το νέο, γιγάντιο, διεθνές αεροδρόμιο στην Κωνσταντινούπολη, η ηγεσία των μεγαλύτερων κομμάτων της αντιπολίτευσης (του σοσιαλδημοκρατικού CHP, του εθνικιστικού MHΡ και του φιλελεύθερου IYI) δεν παραβρέθηκε, ασκώντας κριτική στον τρόπο που το ΑΚΡ «σέβεται την (αστική) δημοκρατία».

Στο μεταξύ, η πρόσφατη ανακοίνωση της ηγεσίας του Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) ότι δεν θα επιδιώξει συμμαχία με το ΑΚΡ στις τοπικές εκλογές (όπως είχε γίνει στις προεδρικές και βουλευτικές του περασμένου Ιούνη), συνοδεύτηκε από νέες συζητήσεις για την ικανότητα της αντιπολίτευσης να «διαμορφώσει» εναλλακτικές στη σημερινή ηγεσία του ΑΚΡ και τον Ρ. Τ. Ερντογάν. Αναλυτές στην αντιπολιτευτική εφημερίδα «Ahval News» εκτιμούσαν ότι ακόμα η αντιπολίτευση παραμένει «πολύ διασκορπισμένη» και ότι αυτό που περισσότερο δυναμώνει ως τάση είναι «η επιστροφή των Κούρδων» στο αστικό πολιτικό σκηνικό.

Να σημειωθεί ότι ο Μουχαρέμ Ιντζέ, που τον Ιούνη είχε «κατέβει» ως υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές με τη στήριξη του CHP, ανακοίνωσε ότι ενδιαφέρεται να διεκδικήσει το δήμο της Κωνσταντινούπολης (όπου για χρόνια «κυριαρχούν» οι δυνάμεις του ΑΚΡ), αν και δεν ανακοίνωσε επίσημα υποψηφιότητα. Ο Ιντζέ είχε καταγράψει πολύ σημαντικές επιδόσεις για το CHP στις εκλογές του Ιούνη και μετά διεκδίκησε ακόμα μια φορά την ηγεσία του κόμματος, χωρίς όμως συγκεκριμένο αποτέλεσμα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ