Τρίτη 30 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Εκδηλώσεις για την 95η επέτειο ίδρυσής της

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Η σημερινή Τουρκία θα φτάσει σε επίπεδο ανώτερο από ό,τι ήταν την περίοδο των Σελτζούκων και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, σημείωσε ο Πρόεδρος της χώρας, Ρ. Τ. Ερντογάν, σε μήνυμά του για τη χτεσινή συμπλήρωση 95 χρόνων από την ίδρυση της σύγχρονης Τουρκικής Δημοκρατίας (που γιορτάζεται ως εθνική επέτειος). Ο Ερντογάν εμφάνισε την Τουρκία ως χώρα που θα βρίσκεται πάντα δίπλα στους καταπιεσμένους, τονίζοντας ότι δεν θα κάνει παραχωρήσεις αλλά και ότι δεν θα επιτρέψει κανένα παιχνίδι ή εμπόδιο στην εκπλήρωση των στόχων της.

Στο μεταξύ, χτες, έγιναν στην Κωνσταντινούπολη τα εγκαίνια του τρίτου μεγαλύτερου αεροδρομίου της πόλης, που η κυβέρνηση εμφανίζει ως το μεγαλύτερο του κόσμου, το οποίο συμβολίζει τη διεθνή ανέλιξη της σύγχρονης Τουρκίας. Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν ηγέτες διαφόρων χωρών, όπως ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλ. Βούτσιτς, ο ηγέτης του Κοσσόβου, Χασίμ Θάτσι, ο Πρόεδρος των Σκοπίων, Γκ. Ιβανόφ κ.ά. Μες στην επόμενη δεκαετία, εκτιμάται ότι το νέο αεροδρόμιο θα μπορεί να εξυπηρετεί ετησίως 200 εκατομμύρια επιβάτες. Το 2017, το αμερικανικό αεροδρόμιο της Ατλάντα εξυπηρέτησε συνολικά 103,9 εκατομμύρια επιβάτες, το μεγαλύτερο αριθμό ετησίως.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, απαντώντας σε ερώτηση για την αγορά των ρωσικών «S-400» από την Τουρκία, στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε ότι «η απόκτηση των "S-400" θα μπορούσε ενδεχομένως να ενεργοποιήσει δράσεις στο πλαίσιο του "Νόμου για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω της Επιβολής Κυρώσεων" (CAATSA) και να έχει σοβαρές επιπτώσεις για την ικανότητα των ΗΠΑ να συνεργάζονται με την Τουρκία σε όλο το φάσμα του αμυντικού εμπορίου». Πάντως, επισήμανε και ότι «οι ΗΠΑ δεσμεύονται για την ασφάλεια της Τουρκίας και για την ικανότητα της Τουρκίας να αμυνθεί».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ